SELECT p.*, d.kod AS dzial, d.nazwa AS dzial_nazwa, k.opis AS kategoria, k.kod AS kod_kategorii, k.id_wp AS id_wp, k.id_onet AS id_onet, n.nazwa AS nadkategoria, n.id AS id_nk FROM produkty AS p, dzialy AS d LEFT JOIN nadkategorie AS n ON n.id = k.id_nk LEFT JOIN kategorie AS k ON k.id = p.id_kat WHERE p.id = 1 AND d.id = p.id_dzial GROUP BY p.id
dostaje wiadomosc:
Cytat
#1054 - Unknown column 'k.id_nk' in 'on clause'
Dla niepelno sprytnych ziomkow te kolumny istnieja !
Po zgloszeniu buga chodzi o pewna zmiane przy wersji 5.0.12, niestety ja uzywalem 5.0.11 (beta) i po przejsciu na 5.0.16 otrzymuje wyzej wymieniony blad.
Odpowiedz jaka otrzymalem jest ponizej
Cytat
#Incompatible change: Beginning with MySQL 5.0.12, natural joins and joins with USING, including outer join variants, are processed according to the SQL:2003 standard. The changes include elimination of redundant output columns for NATURAL joins and joins specified with a USING clause and proper ordering of output columns. (Bug #6136, Bug #6276, Bug #6489, Bug #6495, Bug #6558, Bug #9067, Bug #9978, Bug #10428, Bug #10646, Bug #10972.) The precedence of the comma operator also now is lower compared to JOIN. (Bug #4789, Bug #12065, Bug #13551.)
These changes make MySQL more compliant with standard SQL. However, they can result in different output columns for some joins. Also, some queries that appeared to work correctly prior to 5.0.12 must be rewritten to comply with the standard. For details about the scope of the changes and examples that show what query rewrites are necessary, see Section 13.2.7.1, “JOIN Syntax”.
These changes make MySQL more compliant with standard SQL. However, they can result in different output columns for some joins. Also, some queries that appeared to work correctly prior to 5.0.12 must be rewritten to comply with the standard. For details about the scope of the changes and examples that show what query rewrites are necessary, see Section 13.2.7.1, “JOIN Syntax”.
Czyli zaczynaja stosowac standardy SQL:2003 ktore troche mi popsuly cala aplikacje. To jest jedyne zapytanie z JOIN'ami ktore wywala mi taki blad. Po przenalizowaniu nowej składni nie potrafie poprawic tego zapytania. Czy ktos zapoznawal sie z tym problemem ? Probowalem uzywac słów USING, NATURAL JOIN w roznych kombinacjach, ale nic nie przechodzi.
Bede wielce wdzieczny jesli ktos chociaz naprowadziłby mnie w odpowiednim kierunku. Nie stety zapytanie powinno dzialac w baaardzo podobnej, a najlepiej nie zmienionej formie.