suze_e
28.11.2005, 15:20:37
Dzien dobry,
Mam problem z usuwaniem tabel w postgresie.
mam tabele pracownicy i wpisuje drop table pracownicy
i ona wyswietla sie nadal:/ Poza tym jak usuwam tabele to chyba pownien pojawic sie komunikat, ze jest juz usunieta tak?
Moze zle cos wpisuje?
Mam jeszcze pytanie jakim poleceniem moge wyswietlic tabele? Chodzi mi o to zeby wyswietlaly sie wszystkie info dotyczace typow danych w niej, kluczy itp.
Przepraszam jesli zadaje pytania banalne ale wlasnie robie moja pierwsza baze i kompletnie sie nie znam:)
Pozdrawiam
SongoQ
28.11.2005, 19:38:41
DROP TABLE tabela1, tabela2, ..., tabelan
to powinno dzialac na 1000%. Wywolujesz z klienta postgresa czy z aplikacji php?
suze_e
30.11.2005, 16:54:26
z postgresa. już zadziałało ale nie wiem dlaczego nie działało:/ może zrobiłam jakąs literówke.. nie mam pojecia
a teraz mam inny problem
loguje sie jako postgres i robie createuser -P nazwa_jakas
tworzy sie uzytkownik i potem chce sie przełączyc na tego usera wiec pisze su nazwa_jakas i wyswietla komunikat ze nieznany id. Coś robię źle?
SongoQ
30.11.2005, 17:02:46
Cytat
ze nieznany id. Coś robię źle?
Z postgresa robisz?

Chyba Ci sie konta pomylily bo jak dajesz w systemie su i nie ma takiego usera to taki blad wyskakuje.
suze_e
30.11.2005, 17:23:07
Może ja coś źle rozumiem. ale mam usera postgres. i loguje sie na linuxa na roota. piszę su postgres i juz pracuje jako postgres. i teraz w bazie chce dodać nowego usera i się na niego zalogować:) Więc jak się to robi? Bo właśnie przeglądam dokumentację ale jak na razie nic na ten temat nie znalazłam:/
dr_bonzo
30.11.2005, 17:32:06
Cytat
CREATE USER name;
name follows the rules for SQL identifiers: either unadorned without special characters, or double-quoted. To remove an existing user, use the analogous DROP USER command:
DROP USER name;
For convenience, the programs createuser and dropuser are provided as wrappers around these SQL commands that can be called from the shell command line:
createuser name
dropuser name
To determine the set of existing users, examine the pg_user system catalog, for example
SELECT usename FROM pg_user;
Z manuala lub z instalki psql'a.
suze_e
30.11.2005, 17:36:41
obawiam się, że nie odpowiedziałes na moje pytanie.
dr_bonzo
30.11.2005, 18:41:58
Moj blad.
logujemy sie jako "'PG root", do bazy postgres:
Kod
./psql postgres <defaultowyUser>
<defaultowyUser> u mnie: psql, nie wiem czy go zmienialem czy to jest defaultowy po instalacji
dodajemy usera
CREATE USER jakisUser
wychodzimy (moze jakos da sie przelaczyc usera bez wychodzenia?

)
Kod
\q
Kod
./psql postgres jakisUser
suze_e
30.11.2005, 18:55:54
huh,
wszystko ok tylko ja nie loguje sie do bazy pisząc ./psql Nie mam niczego takiego
hmm
do tej pory pisałam z roota su postgres a potem psql nazwabazy i działałam sobie:)
I troszke sie pogubiłam.
No to jeszcze raz:)
mam takiego usera:
postgres@host:/root$ createuser test001
Shall the new user be allowed to create databases? (y/n) y
Shall the new user be allowed to create more new users? (y/n) n
CREATE USER
I teraz chcę się na niego zalogować:) Proste.
hmm
próbowałam wpisywać:
postgres@host:/root$ psql -U test001
psql (pg_wrapper): No database specified
No więc nadal nie wiem jak sie zalogowac na tego stworzonego usera i jak odpalic psqla:/
dr_bonzo
30.11.2005, 19:03:51
./psql
Oznacza uruchomienie programu z aktualnego katalogu
Gdy uruchamiasz psql -- to jest on uruchamiany z lokalizacji zdefiniowanej w zmiennej srodowiskowej PATH - proste ?: ) - po prostu z kazdego miejsca jest go latwo wywolac. Uzylem ./psql bo mam PSQLa w niestandardowym miejscu + lenistwo - nie ustawiam PATHa.
psql --help
i wiesz jak specyfikowac usera i baze przy polaczeniu
psql [OPTIONS]... [DBNAME [USERNAME]]
np.
psql nazwaBazy twojUser
suze_e
30.11.2005, 19:11:42
ok. ja mam w takim razie psqla w standardowym miejscu i w $PATH wszystko jak trzeba:) nie wiem jak to jest bo nie ja konfigurowałam:)
okej. ale ja chcę połączyć się na tego nowego usera i stworzyć dopiero baze. jako ten user. bo chodzi o to że mam jakąś baze stworzoną przez usera postgres i teraz chcę zrobić drugą bazę ale należącą do innego usera. żeby sobie nie przeszkadzały:)
eee. idę troche poczytać:)
Dzięki za podpowiedzi:)
dr_bonzo
30.11.2005, 19:15:42
createdb -U user bazaDanych
suze_e
2.12.2005, 10:13:43
Ale to mi nie działa:/
Bo rozumiem, że najpierw loguje sie do postgresa. no a test01 to nazwa usera którego przed chwilą utworzyłam. Nie rozumiem tylko dlaczego przy tworzeniu bazy pyta się o hasło skoro userowi nie ustawiłam żadnego hasła:/
Kod
postgres@host:/root$ createdb -U test01 MojaBaza
Password:
createdb: could not connect to database template1: FATAL: Password authentication failed for user "test01"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.