Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ezComponents
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
chmolu
Dziś firma ez.no wypuściła swój framework dla aplikacji php - ezComponents. Znając umiejętności koderów ez można było się spodziewać solidnego kodu. Póki co nie widać też na razie zbytniego naładowania kodu (też charakterystycznego dla ez). Sam framework nie jest jeszcze dokończony, brakuje w nim kilku istotnych rzeczy. Do uruchomienia wymaga php5.1.

Warto się nim zainteresować - do wypuszczenia ZendFramework jeszcze kupa czasu, a ezComponents też jest wspierany przez solidną firmę winksmiley.jpg Jakie są wasze wrażenia?
BugTomek
To nie framework tylko, jak zresztą nazwa wskazuje, zestaw klas/komponentów. Bardziej jak PEAR niż np. Mojavi, albo zapowiadany Zend Framework (chociaż i ten ma być bardzo "luźny" i zostawiać programiście duże pole manewru w tym jak ma korzystać z dostarczonych "gotowców").

A co do ezComponents - zdążyłem tylko pobieżnie rzucić okiem: póki co wygląda fajnie.
Luke
Na SitePoint.com opublikowali krotkie porownanie Zend Framework i eZ Components.

Tekst w j.angielskim

http://www.sitepoint.com/blogs/2005/11/27/...-php-framework/
NuLL
Cytat
A co do ezComponents - zdążyłem tylko pobieżnie rzucić okiem: póki co wygląda fajnie.

Moze i tak - przygladalem sie zrodlom - dla mnie to kolejny zestaw klas i tyle - nie specjalnie nowego czy rewolucyjnego nie ma - bynajmniej narazie sie nie doszukalem.
Jarod
Cytat(NuLL @ 30.11.2005, 19:52:29 ) *
Moze i tak - przygladalem sie zrodlom - dla mnie to kolejny zestaw klas i tyle - nie specjalnie nowego czy rewolucyjnego nie ma - bynajmniej narazie sie nie doszukalem.

Sorry że odkopuje takiego starocia:p Dlaczego uważasz, że to nie jest framework? Jak dla mnie to spokojnie może robić za frameworka..
NuLL
Cytat
Sorry że odkopuje takiego starocia:p Dlaczego uważasz, że to nie jest framework? Jak dla mnie to spokojnie może robić za frameworka..

Na jakiej podstawie tak twierdzisz questionmark.gif Frameworiem od eZ Systems bedzie eZ Platform tongue.gif
Jarod
Cytat(NuLL @ 28.11.2006, 01:28:06 ) *
Na jakiej podstawie tak twierdzisz questionmark.gif

Nie wiesz że nie odpowiada się pytaniem na pytanie tongue.gif

Bo widocznie mamy inną definicję frameworka
hwao
A czy NuLL tam napisał że to nie jest framework?
Jarod
Cytat(hwao @ 28.11.2006, 14:00:36 ) *
A czy NuLL tam napisał że to nie jest framework?

@BugTomek napisał, że to nie framework tylko zestaw klas a NuLL że to tylko zestaw klas.
Można wnioskować, że popiera opinie BugTomka..
hwao
A czymże jest framework jak nie zestawem klas? Może nie mieć zaimplementowanego żadnego wzorca, np mvc
nrm
hwao: podejrzewam, że chodzi o róznicę w stylu zendframework vs np. cakePHP/ CodeIgniter gdzie ten pierwszy (ZF) to właśnie zbiór klas z których dopiero trzeba sobie coś wyrzeźbić a te drugie (cake, CI) to już gotow eprodukty do wrzucenia na serwer i działania na samej aplikacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.