Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemy z instalacją MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
bobens_83
Witam. Jestem poczatkujacy. Mam problemy z ręczną instalacją MySQL.

1) Sciagnalem 'mysql-noinstall-5.0.16-win32' i zgralem zawartosc do c:\mysql
Ustawilem MySQL jako usluga windows i wszystko gra.

Problem polega na tym ze nie moge odpalic MySQL (c:\mysql\bin\mysql) gdyz pojawia mi sie komunikat:
Cytat
Acces denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO)

2) jeszcze problem ze zmienna srodowiskowo Path. Edytowalem ja i dodalem na koncu
Cytat
;c:\mysql\bin

i nie dziala, tzn z poziomu c:\ po wpisaniu mysql sie nie odpala, pokazuje sie komunikat ze
Cytat
nazwa 'mysql' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnetrzne lub zewnetrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy

Prosze o pomoc. Z gory dziekuje.

PS. Wczesniej chodzil tu WAMP, ale zrobilem uninstall i zabralem sie za instalke reczna.
sobstel
mzoe ktos inny pomoze, ja tylko zadam pytanie, dlaczego taki przeskok z WAMP na reczna instalacje? sciagnij instalke (np. msi) mysql z ich strony zamiast noinstall
bobens_83
Nie umiem powiedziec dokladnie, ale cos mi nie gralo z uzytkownikami. Jak chcialem utworzyc uzytkownika i sie do niego zalogowac to cos bylo nie tak. Ale nie pamietam dokladnie worriedsmiley.gif Przez tego tajemniczego uzytkownika nie mam dostepu do MySQL. Naprzyklad polecenie mysqlshow nie dziala, ale net start/stop mysql dziala... Sprobuje sciagnac instalke ...
dr_bonzo
A flushowales privileges po dodaniu usera?

loguj sie
mysql -u username [-p]
-p w zaleznosci czy masz haslo, poza tym sprawdz w dokumentacji jakie konta userow sa tworzone po instalacji.
bobens_83
Juz mam! Wzialem instalke mysql-4.0.20d-win i sie laczy, nie wiem co to bylo to ODBC. A co do PATH to zrobilem glupi blad, wpisalem c:\mysql\bin\mysql a trzeba wpisac c:\mysql\bin Dziekuje za pomoc. Wersja 'rozpakowana' tez dzialala dobrze w takim razie, tylko zle wpisywalem formule, o ktorej wspomnial dr_bonzo Rkingsmiley.png

PS. Czy jest jakies polecenie MySQL ktore pokazuje jaka wersja jest zainstalowana?
mhs
Cytat
PS. Czy jest jakies polecenie MySQL ktore pokazuje jaka wersja jest zainstalowana?

1. SELECT VERSION();
bobens_83
Jeszcze jedno pytanko. Jak zmienic haslo uzytkownika root ?
mhs
Przykład prosto z manuala:

1. UPDATE mysql.user SET Password=PASSWORD('newpass') WHERE User='bob' AND Host='%.loc.gov';
  2.  
  3. FLUSH PRIVILEGES;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.