Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie dwoch tabel - problem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
swoosh
Witam,

wlasnie tworze baze do mojego forum i zwiesilem sie na takim problemie:
Mam dwie tabele tbTemat i tbWiadomosc. Oczywistym jest, ze rerkord w tabeli tbWiadomosc poowinien zawierac pole z kluczem obcym wskazujacym na temat, do ktorego dopisany zostal dany post. Chcialbym jednak, aby w tabeli tbTemat byl przchowywany nr id posta, ktory zostal dopisany jako ostatni do danego tematu. Czyli mamy sytuacje, gdzie dwie tabele nawzajem zawieraja swoje klucze obce.

Tabele te tworze nastepujacym poleceniem (tylko istotny wycinek):
Kod
create sequence tbtemat_idtematu_seq;
create table tbTemat
(
    idtematu      smallint  not null    default nextval('tbtemat_idtematu_seq')      primary key    ,
    idnajnowszegoposta_fk    smallint  not null    REFERENCES tbWiadomosc (idwiadomosci)       
);

create sequence tbwiadomosc_idwiadomosci_seq;
create table tbWiadomosc
(
    idwiadomosci  smallint  not null    default nextval('tbwiadomosc_idwiadomosci_seq')  primary key ,
    idtematu_fk      smallint  not null    REFERENCES tbTemat (idtematu)          ,
);

I teraz podczas proby wykonania tego kodu psql wywala mi blad, poniewaz podczas tworzenia pierwszej tabeli powinna istniec juz druga tabela. Jak to rozwiazac ?

Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie proby pomocy smile.gif
AcidBurnt
najpierw stworz tabele pozniej ponadawalj klucze obce
swoosh
Dodajac dodatkowe pola w tabelach (ALTER TABLE) ? Hmmm, to brzmi bardzo sensownie. Dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.