Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z uploadem plikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
1maciek
witam,
tak jak w temacie upload dziala, ale jak chce uploadowac ten sam plik po raz drugi (nazwe pliku zmieniam w polu formularza przy klawiszu Przegladej...) to plik na serwerze ma rozmiar 0, co na to poradzic?
Apo
bo musisz zmienić tez nazwe pliku na dysku chyba logiczne.
1maciek
nie, nie logiczne
dlaczego mam zmieniac nazwe pliku na dysku przed uploadem?
w polu formularza wpisuje nowa nazwe i na serwerze zapisuje mi pod ta nowa nazwa ale plik ma rozmiar 0, Apo chyba ni zrozumial o co mi chodzi
pozdrawiam
mike
Obawiam się że to Ty nie zrozumiałeś ~Apo winksmiley.jpg

W formularzu podajesz plik jaki chcesz uploadować, a nie jego nazwę jaką będzie miał po zapisaniu.
Jeśli zmienisz nazwę to już nie będzie ten sam plik. A do serwera nic pewnie nie dojdzie.
Jesli chcesz uploadować ten sam plik (o takiej samej nazwie) to musisz zajrzeć to sktyptu, który to zapisuje na serwerze, tak żeby nie dadpisywał plików.
1maciek
aha ok,
a jezeli chce zapisac ten sam plik pod inna nazwa, ale bez wczesniejszego zmeniania nazwy na dysku? jest na to jakis sprytny pomysl
nospor
jasne ze tak. oboc dac inputa, w nim wpisac nową nazwe a skrypt niech pobierze tą nazwę i pod taką zapisze smile.gif
1maciek
dzieki nospor, jest to jakis pomysl, nawet dosc prosty do realizacji, ale
chodzi o to ze ma to obsugiwac osoba ktora krotko mowiac nie znac sie za bardzo na komputerach wogole i ma to byc jak najprostrze, a tlumaczenie takiej osobie ze najpierw musi sprawdzic czy ten plik juz byl uploadowany i pozniej wybranie pliku do uploadu i jeszcze podanie nowej nazwy jezeli ten plik juz jest to troche skomplikowane,
moze jest mozliwosc manipulowania nazwa uploadowanego pliku? tzn w polyu formularza wskazuje plik do uploadu a skrypt podmienia jakos nazwe i zapisuje pod inna? jakies pomysly
mike
Skrypt, który zapisuje na dysku. Sprawdza najpierw czy plik istnieje. Jak nie to go zapisuje, jak jest to dopsiuje do nazwy jakiś przedrostek lub końcówkę.

Bardzo proste operacjie, omawiane zresztę ostatnio przy okazji jakiegoś wątku.
Pokombinuj, poszukaj.
brachu
napisz poprostu skrypt robiacy to za ta osobe czyli ta osoba wybierze plik - skrypt sprawdzi czy ten plik byl juz uploadowany jezeli juz byl to poprosi ja o podanie innej nazwy dla tego pliku - moze wyskakiwac nowe okno z informacja i z inputem albo sie odswiezy ta stronka z info i z imputem jest wiele mozliwosci.

Pozdro

edit:
mike_mech mnie wyprzedzil winksmiley.jpg
1maciek
dobra dzieki za wszyskie pomysly
pokombinuje powinno sie udac
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.