Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mam dziwny problem z sesjami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pronigo
Moj problem jest dziwaczny, otoz mam taki skrypt znajdujacy sie w pliku, ktory po odebraniu loginu i hasla sprawdza w bazie kto probuje sie zalogowac, jezeli logowanie zakonczy sie sukcesem, includuje panel uzytkownika.

log.php
  1. <?php
  2.  
  3. // Po sprawdzeniu w bazie loginu i hasla...
  4. if ($row) {
  5.  $_SESSION['id']= $id_usera; // Wrzucam do sesji zmienna $id_usera
  6.  include 'panel.php'; // i includuje panel uzytkownika
  7. }
  8.  
  9. ?>

panel.php
  1. <?php
  2.  
  3. if ($id) {
  4. echo 'ZALOGOWANO!';
  5. }
  6. else
  7. echo 'najpierw sie zaloguj!';
  8.  
  9. ?>

Wszystko ladnie pieknie, ale problem polega na tym, ze kiedy pierwszy raz po uruchomieniu strony loguje sie, wyskakuje mi komunikatat "najpierw sie zaloguj"!!! Komunikat sie pokazuje, ale tak naprawde mnie zalogowalo. Jezeli wyloguje sie i zalogouje ponownie to komunikat ten sie nie pokazuje. Pewnie jest to cos zwiazane z ciasteczkami, ale nie mam pojecia jak to naprawic.
mike
Ciasteczka nie są widoczne tuż po ich ustawieniu tylko po przeładowaniu strony.
A poza ty skąd masz zmienną $id? Coś mi się wydaje że masz włączone register_globals. Wyłąćzy czym prędzej.
Pronigo
a jak mam to wylaczyc? ;/
Apo
w pliku konfiguracyjnym php.ini znajdź linijke register globals = on; zmień na register globals = off;
crash
Zanim zaczniesz coś wyłączać, włącz myślenie i użyj wyszukiwarki!
Pronigo
tak fajnie jak ja mam to wylaczyc jak mam strone na nie swoim serwerze i nie mam dostepu do takich plikow. Pozatym te zmienne globalne na pewno sa wylaczone, to musi byc cos innego.
Pomozcie prosze bo jak patrze na ten komputer to chetnie bym go przez okno.....
brachu
Po pierwsze to:
  1. <?php
  2.  
  3. if ($_SESSION['id']) {
  4.   echo 'ZALOGOWANO!';
  5. }
  6. else
  7.   echo 'najpierw sie zaloguj!';
  8.  
  9. ?>

A po drugie to gdzie masz session_start()questionmark.gif? Pasowaloby zeby sesja sie zaczynala tam gdzie masz formularz logowania bo ciasteczka sa widoczne po przeladowaniu strony, czyli jak wysylasz je dopiero tam gdzie sprawdzasz czy jestes zalogowany to kicha!!!

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.