Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Proste logowanie z wyk PosgtreSql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
espeen
Witam.

Chciałbym zrobić proste logowanie z wykorzystaniem PostgreSql.
Otóż chciałbym zrobić tabele o nazwie UŻYTKOWNICY i żeby miała kolumny:
id_uzytkownika,login,haslo.

Jak moge zrobić w php logowanie z wykorzystaniem tej bazy?
Bardzo proszę o jakiś fragment kodu lub coś w tym stylu.
Oczwiście dodam że chciałbym aby hasło było kodowane.
crash
1. Nie to forum.
2. Leć po słownik i zobacz jak się pisze użytkownik...
3. O logowaniu było nie raz na forum (czyt. wyszukiwarka), a czy to MySQL czy PgSQL to już kwestia paru zmian.
SongoQ
Co do przykladu to manauala polecam, jest wszystko krok po kroku.
espeen
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś napisał jednak coś konkretnego!
SongoQ
http://pl.php.net/manual/pl/function.pg-query.php

Czy tak trudno znalezc. Masz tam przyklady ktore Ci pomoga. A zapytanie to 2 proste warunki w WHERE
espeen
A mam jeszcze pytanie jak wprawadzać do bazy hasła żeby były w niej przechowywane w postaci zakodowanej?questionmark.gif
A także jak te hasla już zakodowane odczytywać?questionmark.gif

Z góry dzięki za wszystkie informacje.
SongoQ
Mozesz np MD5, i potem jak sprawdzasz podonie dajesz warunek.
espeen
Aha a jesteś pewien że MD5 działa w postgresie?
SongoQ
Tak smile.gif
Puciek
Cytat(espeen @ 2006-01-07 23:20:02)
Aha a jesteś pewien że MD5 działa w postgresie?

Funkcja md5" title="Zobacz w manualu php" target="_manual powoduje przeliczenie ciagu znakow podanego jako argument na ciag zahaszowany, czyli niezaleznie od tego jaka to bedzie baza a mozesz tam wstawic ciag znakow, mozesz bez problemu zakodowac go w md5.

Aby potem sprawdzic czy haslo podaje uzyszkodnik poprawne, poprstu sciagasz zhaszowane haslo z bazy, haszujesz to ktore on podal w formularzu i porownujesz czy wynik sie zgadza, jest baardzo mala szansa ze uda mu sie trafic ciag znakow o identycznym haszu.
aleksander
autorowi tematu zalecam skorzystanie z wyszukiwarki, gdyż na wszystkie jego pytania są juz odpowiedzi, ba może nawet znaleźc gotowce:)
SongoQ
@Puciek Zauwaz ze autorowi chodzilo o mechanizm ktory moze uzyc tylko na PG, a nie na php. Wystarczy ze tylko zrobi
  1. SELECT *
  2. FROM tabela WHERE md5(haslo) = md5(przekazane haslo z formularza)
espeen
Cytat(SongoQ @ 2006-01-08 10:50:24)
@Puciek Zauwaz ze autorowi chodzilo o mechanizm ktory moze uzyc tylko na PG, a nie na php.

Bogu dzięki że są jeszcze ludzie na tym forum którzy umieją czytać ze zrozumieniem :-)
SongoQ musze powiedzieć że gdybyś tylko ty udzielał porad na tym forum to wszystko było by bardziej proste ponieważ Ty zawsze odpowiadasz konkretnie i na temat i to się ceni.
Dzięki wielkie za pomoc tego właśnie potrzebowałem.

A co do:
Cytat(aleksander @ 2006-01-08 08:26:34)
autorowi tematu zalecam skożystanie z wyszukiwarki, gdyż na wszystkie jego pytania są juz odpowiedzi, ba może nawet znaleźc gotowce:)

To zamiast mówić co jest na forum i chwalić się jak sie je dobrze zna lepiej po prostu napisać linka co będzie potwierdzać Twoją dobrą znajomość forum a nie tylko przechwałki.
Ja narazie jak może zauważyłeś jestem nowy na fourm wiec nie jestem tak biegły w
te klocki jak osoa która sledzi to co się na nim dzieje już od dawna.
Jednak mam nadzieje że już niedługo będę się lepiej orientował w tym co na fourm i gdzie to wszystko jest.

Dlatego jeżeli dalej uważasz że gdzieś na forum jest gotowiec to jeżeli byś mógł dać do niego linka to byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam
espeen
A czy mógłby się ktoś pokusić o napisanie fragmentu kodu w php?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.