Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połączenie php + mysql + ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
primo
Witam,

chodzi mi po głowie coś takiego. Chciałbym sobie zrobić serwis obsługujący wypożyczalnię dvd - rozbudować to: Moja strona - o możliwość rejestracji moich klientów, rezerwacji filmów, wypożyczania itd. Jednakże, aby w przypadku wypożyczenia filmu, wyświtliło jego aktualny status np. wypożyczony, zarezerwowany itp. Czy oprócz tandemu php+mysql muszę zaprzęgnąć do pracy platformę .NET - czy też chodzi o coś zupełnie innego.
Przykładowo jak w jednym mieście miałbym 2 wypożyczalnie to chciałbym aby na bieżąco stan był aktualizowany. Co powinienem poczytać, czym się zainteresować. Możecie polecić jakąś książkę, która mnie jakoś ukierunkuje??

z góry dzięki
SongoQ
Wystarczy jak sie zapoznasz z php i mysql'em. Co do ksiazeczek to hellion - znajdziesz tam wiele pozycji. A reszta to czytanie manuala i jeszcze raz czytanie manuala smile.gif
primo
no nie koniecznie chodziło mi o taką odpowiedź, no ale może niejasno sprecyzowałem pytanie questionmark.gif
sztosz
Wszystko zależy od tego jak jest prowadzony katalog filmów w wypożyczalniach. Jezeli to jest jakiś program oparty o w miarę popularną bazę danych (Oracle, MSSQL, MySQL PsSQL, etc.) To jedyne co potrzebujesz to php. Tworzysz stronę (albo rozbudowujesz istniejąca) i "podłaczasz" do niej istniejąca bazę danych. I ta aplikacja napisana w php (Strona internetowa) bedzie wykonywać te same operacje na Bazie danych (wyciąganie informacji o tytułach + zapisywanie etc.) które wykonuje program którego używasz w wypożyczalni.

Podałeś za mało informacji o istniejącym "katalogu" aby móc cokolwiek więcej powiedziec sad.gif
vilares
Czesc,
Nie wiem jak biegly jestes w temacie baz danych i technologi internetowych, ale to tego zagadnienia ktore opisales szczegolowo potrzebe ci jest:
1. serwer obslugujacy php i baze (np.MySQL)
2. jezeli chcesz sam zrobic to znajomosc powyzszych
Aby na bierzaco stan byl aktualizowany, to nie musisz miec nic oprocz kogos kto bedzie wpisywal ci to w formularz.
Chyba ze chodzi ci o powiazanie tego z programem ktory masz w wypozyczalniach i z niego chcesz exportowac dane do bazy MySQL?
Co powinienes poczytac jak chcesz to zrobic (takie powiazanie), to nie mam pojecia. Moze jakis Master ci pomoze, ale tanie to by chyba nie bylo?
Jak masz jeszcze jakies wadpliwosci to pytaj.
Puciek
Co do literatury, to polecam dowolna ksiazke na temat php i mysql helionu, bardzo dobre wydawnictow i zadko kiedy trafiaja sie kiepskie pozycje, a wymaga taka stronka wiedzy na poziomie podstawowym z php ^^
vilares
Puciek: a jezezeli primo ma na mysli zrobienie polaczenia miedzy istniejacym programem, a jakas baza danych? bo przewaznie w wypozyczalniach tak to dziala, ze maja programy ktore nie da sie w latwy sposob polaczyc z bazami.

primo: jezeli masz na mysli takie rozwiazanie jak opisalem powyzej, to wydaje mi sie ze latwiej (taniej) wydzie zrobienie nowego systemu zarzajacego wyporzyczeniami w technologiach internetowych, niz laczenie z istniejacymi programami.
Puciek
Cytat(vilares @ 2006-01-11 08:24:51)
Puciek: a jezezeli primo ma na mysli zrobienie polaczenia miedzy istniejacym programem, a jakas baza danych? bo przewaznie w wypozyczalniach tak to dziala, ze maja programy ktore nie da sie w latwy sposob polaczyc z bazami.

Ten program ma swoja baze dzialajaca w ten czy inny sposob, z ktorej dane mozna sobie wyciagnac programem w php. Np. jezeli jest to jakis rodzaj bazy danych, to fajnie wystarczy znalesc opis gdzies JAk albo samemu dosc. Jezeli pliki, parsujemy.
primo
no tak, fajnie, ale...

jeden program działa pod kontroloą dosu, a drugi pod xp i teraz rozsądniej byłoby:
- napisać pełną obsługę przez przeglądarkę czyli php i mysql
- integrować programy i bazy z php

chyba pójdę w tym kierunku:

Cytat
jezeli masz na mysli takie rozwiazanie jak opisalem powyzej, to wydaje mi sie ze latwiej (taniej) wydzie zrobienie nowego systemu zarzajacego wyporzyczeniami w technologiach internetowych, niz laczenie z istniejacymi programami.
sztosz
@primo: żeczywiście jest to łatwiejsze smile.gif Robiąc aplikację w php + MySQL (albo inna pożądnie wspierana baza danych) masz dobry start do tego żeby potem już dla samych wypożyczalni napisać jakiś program napisany w C, Delphi, albo co tam sobie wybierzesz. Oparcie o bazę danych typu klient - serwer pozwala ci na cholernie dużą swobode smile.gif
primo
Cytat
masz dobry start do tego żeby potem już dla samych wypożyczalni napisać jakiś program napisany w C, Delphi, albo co tam sobie wybierzesz
--- właśnie to będzie dla mnie końcowym celem. Mam 2 legalnie kupione programy, ale jak program pisze ktoś, kto nie ma wypożyczalni tylko talent do pisania oprogramowania to nie ma pojęcia ci powinno być w takim programie, i tu jest moja największa bolączka - rozwiązania techniczne ;(

A powiedzcie mi czy tak jak ma to w przypadku programów reagowanie na klawisze np. F2, F3 itd. jest taka możliwość w php questionmark.gif ZWROT FILMU - F2, NOWY KLIENT F3 itd.
mike
Cytat(primo @ 2006-01-12 08:21:58)
(...) reagowanie na klawisze np. F2, F3 itd. jest taka możliwość w php questionmark.gif ZWROT FILMU - F2, NOWY KLIENT F3 itd.

Reagować na klawisze możesz w przeglądarce.
A php nie ma żadnego związku z odbiorcą końcowym jakim jest przeglądarka (użytkownik).
Jednym słowem nie nie możesz.

(Chyba że zaczniesz coś kombinować z AJAX'em. Ale sprawa przechwytywania klawiszy to i tak sprawa JavaScriptu a nie php)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.