Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak dołączyć plik php w pliku xhtml
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
Euzebio
Jak w temacie tzn. mamy plik index.xhtml . Postawiony został szczytny cel utrzymania standardu 1.1 . Jak zatem powinien być dołączony plik php ? dry.gif
nospor
ja przepraszam za glupie, wręcz lamerskie pytanie: Do czego ma być dołączony ten plik php? Co chcesz osiągnąć?
Euzebio
Jeśli plik index ma rozszerzenie xhtml to nie jest przetwarzany przez serwer ( tak jak pliki np. z rozszerzeniem php ). Nie możemy więc użyć:
<?php
include("jakis_plik.php");
?>
Jak to ma miejsce w plikach php. Jak więc dołączyć plik ?
Czy teraz moje pytanie nie jest już „lamerskie” – jest wystarczająco jasne, czy dalej nie wiadomo o co chodzi ? tongue.gif
nospor
ja nie mowilem ze Twoje pytanie jest lamerskie, lecz że moje tongue.gif To wielka różnica smile.gif

w plikach html'podobnych mozesz co najwyzej zincludować pliki js.

mozesz oczywiscie powiedziec serwerowi, by xhtml traktowal jak php, ale wowczas to naprawde bedą musialy byc pliki php, tyle ze z rozszerzeniem xhtml (tak mysle smile.gif ). I taki pliczek by ci wyprowal xhtml.

ps: i uzywaj bbcode

edit: na chama to i mozna by ifram'a wlozyc w xhtml, który by sie odwolywal do php
gekon
Ewetualnie można użyć szablonu i zapisywać to co będzie wyplute jako pliki *.xhtml.

Iframe'a nie możnaby, bo go poprostu nie ma w XHTML 1.1 (można oczywiście użyć XFrames w zamian) smile.gif

PS: A po co wysyłać jako aplication/xhtml+xml skoro IE tego nie zrozumie?
LBO
W XHTML nie mozna include'owac innego zadnego innego pliku... nie ma takiej potrzeby... skoro uzywasz php, tam uzywaj funkcji include()... a zeby odpowiedz wspolgrala z pytaniem - musisz zatroszczyc sie zeby php wyrzucal XHTML w outpucie i voila
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.