Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UWAGA! Naciągacze telefoniczni
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
PMadej
To co cytuję poniżej znalazłem w internecie. Ale nie są to bajki ... przed momentem dzwonił do mnie znajomy i mówił, że dostał telefon o wygranej wycieczce. Numer na paczkę często pojawia się ponoć w firmach.

uważajcie ... szkoda stracić pieniędze.

Cytat
Wybaczcie kiepską redakcję, ale przeklejałem z poczty....

Numer ... "na paczkę" !

Przyjeżdża do Ciebie kurier i oświadcza, że ma dla Ciebie paczkę za
zaliczeniem. Koszt ok. 500 zł. Na paczce jest Twoje imię, nazwisko i
poprawnie napisany adres. Nadawcą jest firma "X" , której nie znasz i w
której nic nigdy nie zamawiałeś.
Kurier oświadcza, ze nic mu na ten temat nie wiadomo - jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniędzy, ale skoro są wątpliwości - to można je wyjaśnić od ręki telefonicznie. Kurier pyta, czy w takim razie - może zadzwonić od Ciebie do firmy i szybko się wszystko wyjaśni... 99% ludzi nie podejrzewając podstępu wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu gdzie jest telefon, albowiem chce jak najszybciej sprawę wyjaśnić...
Kurier wykonuje KRÓTKI TELEFON (1 min) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka - po czym informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka.....
przeprasza grzecznie i wychodzi ! (...bajki o pomyłkach są różne .... w zależności od oceny reakcji wrabianego ....)
Po miesiącu przychodzi rachunek telefoniczny ... ok.10.000 dolarów w
przeliczeniu exclamation.gif!
Dlaczego ? Ponieważ ten jeden "niewinny krótki telefonik" - obleciał w
między czasie cały świat przez przekierowania komercyjne (Seszele, Wyspy
Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko automatycznie), aby w końcu trafić
na sexlinie w Australii.

Jak to możliwe!?! - zadasz samemu sobie pytanie ? Przecież patrząc kurierowi na ręce - było widać, że wykręca numer tel. stacjonarnego... Tak
to prawda - kurier w
ykręcił nr telefonu stacjonarnego, który jest
zainstalowany gdzieś w jakimś wynajętym (po cichu) mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) - i w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie małe, niepozorne urządzenie, które natychmiast dokonuje przekierowań jak się tylko do niego dodzwonisz ..... podoba Ci się questionmark.gifquestionmark.gif

Czy masz szansę na reklamacje w TPSA ?
Nie - ponieważ połączenie wyszło z Twojego numeru telefonu, a co za tym
idzie za Twoją zgodą - więc nawet w Sądzie przegrasz ...

-------------------------------------------------------------------------- Numer ..... "na Tepse" !

Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika
Telekomunikacji Polskiej S.A.
Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono ..... skrzynkę kablową, rozdzielczą lub cokolwiek innego. W związku z powyższym monterzy TPSA
testują połączenia i proszą o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania po przez naciśnięcie klawiszy :
9, 9#, 09, 09#, 90, 90# - N I E N A C I S K A J
N I C Z E G O N I E P O T W I E D Z A J !
Jeżeli to zrobisz - jesteś przekierowany na sexlinie ( NA TWOJ koszt oczywiście ) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niua w tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawkę na widełki - NIC CI TO NIE DA exclamation.gif!!!! - połączenie nie
skończy się przed upływem 5 min ... podoba Ci się ? - koszt ok. 1500 zł .

Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś - rzuć
natychmiast słuchawkę i niczego nie naciskaj exclamation.gif!! ....... Żadnych
cyfr, gwiazdek lub krzyżyków. Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni kogo nie znasz ....... ! ! ! ! ! - nieważne czy będzie to firma, czy osoba prywatna
i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie .... NIE RÓB TEGO exclamation.gif!!! - nie znasz osobiście - nie oddzwaniasz. ...... bo może Cię to kosztować 320zł -za samo połączenie exclamation.gif!
Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają się pod różnego typu instytucje lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych exclamation.gif!
Jak Administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie
sprawę -to wyśle Ci pismo

--------------------------------------------------------------------------
Jak się bronić ?
1. Myśleć i nic na "Uraa" - Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać.
2. Zadzwonić do swojego operatora np TPSA (9393) i zażądać zablokowania wszystkich numerów komercyjnych : 0-700..., 0-300..., 0- 400 jak i możliwości przekierowania na nie.
3. Zablokować wszystkie numery: międzymiastowe, międzynarodowe i komórkowe - każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia. Nie ma innego wyjścia exclamation.gif!
Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj... Pamietaj exclamation.gif! Zapisz datę i godzinę połączenia się z operatorem w
celu zablokowania powyższych. Zapisz Imię i Nazwisko osoby przyjmującej
zgłoszenie. Zapisz numer zgłoszenia. Potem żądaj od Operatora pisemnego potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały zrealizowane. Jak to będziesz miał na
piśmie - to jakby co ... to wygrasz w każdym Sądzie.

To jest wiadomość, którą przekazał pracownik działu reklamacji w TPsie!!!!
Jeśli zadzwoni jakiś gość, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby
potwierdzić wiadomość i jeśli to zrobisz, to jesteś załatwiony na
cacy.Łączność z tą linią kosztuje 20 funtów za minutę, ponieważ rozmowa
przekierowana jest przez Kajmany do sexlinii w Anglii.
Nawet jak natychmiastowo rzucisz słuchawką na widły, to dużo nie
da, bo rozłączy cię za 5 minut. Ale jeśli dasz zrobić się w balona i dasz im swoje dane to możesz już strzelić sobie w łeb, bo po następnych dwóch
minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiście nic nie wygrałeś. Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów. Jedyne co można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy -rozłączyć się. I to jak najszybciej. Jeszcze jedno. Może zadzwonić ktoś podający się za technika T.P.S.A. i poprosić o potwierdzenie numeru telefonu poprzez naciśnięcie klawisza 9.
Efekt jak powyżej. Problem dotyczy też komórkowców. Nigdy nie należy naciskać 9 lub 9,0,# lub 0,9,# w tych kombinacjach. Przeważnie numer dzwoniący to :07090203840.
Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na początku jako
nieodebrane. Nie oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 pln/min- sexlinie w Australii. Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to farmazony tego typu przeniosły się do Polski. Tak więc nie gadać z kimś,kto wciska ci kit, że coś wygrałeś.

Czarna Polska rzeczywistość ...
http://miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,3116030.html
http://www.kurierlubelski.pl/modules.php?o...order=0&thold=0
http://www.telefon.pl/modules.php?name=_Ne...rticle&sid=1808
http://www.3miasto.com.pl/wiadomosci/news....order=&strona=2
http://www.egospodarka.pl/12810,Uwaga-na-t...tow,1,38,1.html
escaflowne
Pozwolę sobie zacytować definicję z Encyklopedii PWN:
Cytat
przen. «fałszywe mniemanie o kimś lub o czymś uznawane bez dowodu, ubarwiona wymyślonymi szczegółami historia o jakiejś postaci lub o jakimś fakcie, wydarzeniu; wymysł, legenda, bajka»

Niech to będzie mój komentarz do cytatu o kurierze.
akubiczek
Eee tam, encyklopedią się bedziesz podpierał smile.gif Bullshit! jednym słowem guitar.gif
zuczek
No dobra. Ja dostaje rachunek na 5000zl - ja trace - , ale kto, ile i w jaki sposob na tym zarabia?
dr_bonzo
Kevin Mitnick - Sztuka podstępu
Polecam przeczytac -- uwrazliwia i uodparnia na takie sytuacje.
PMadej
Nie mam zamiaru podjudzać atmosfery ani się licytować, wkleiłem to, żeby uwrażliwić na możliwość zaistnienia takiej sytuacji która w przypadku telefonu o wygranej miała miejsce u mojego znajomego. Całe szczęście nie dał się naciągnąć bo wiedział o tym wcześniej.

Jeśli ktoś uważa to za ściemę ok ... ale jak kiedyś do niego zadzwoni podobny telefon i sobie przypomni ten topic to może uratuje sobie trochę kasy.

Cały ten system działa na ludzkiej naiwności i chęci otrzymania wszystkiego za darmo ...
Fuzja
Pisało o tym w Angorze smile.gif
tiraeth
Kiedyś czytałem o tym.... ale dobrze, że umieściłeś to na forum smile.gif
dragomir
ja tez to kiedys czytalem i od poczatku wydalo mi sie to, coz, nieprawdziwe. tak jak mowi zuczek - po co angazowac caly teatrzyk z jakims kurierem, jakis sprzet do przekierowan numerow, tylko po to zebym ja mial placic jakis wysoki rachunek? a ci rzekomi oszuci beda stali za kotara i smiali sie w nieboglosy jak juz odbiore ten rachunek na 5k zl ? :D swoja droga numer z kurierem moze byc dobry dla jakiegos zlodzieja, kiedy juz takiemu delikwentowi pozwolimy wejsc do naszego domu... nie mniej jednak roi sie od roznego rodzaju oszustow, co wynika chociazby z tych artykulow pod bajka o kurierach ;]
sztosz
Pozwole sobie zacytować znajomengo o nicku "T-1000". Post został zamieszczony na http://winforum.pl
Cytat
Bzdura.
Nie ma takiej możliwości, nawet w wersji z "kurierem". Gdyby tak bylo, to co drugie ogłoszenie o prace było by płatne 500 zł / min. albo i więcej. (dużo prostsze niż chodzić po ludziach z jakimiś paczkami)

Za przekierowanie zawsze płaci ten kto je sobie ustawił. Jeśli np. ustawie sobie przekierowanie ze stacjonarnego na koma, bo np. wyjezdzam, to w momencie kiedy ktoś do mnie zadzwoni na stacjonarny to płaci jak za normalne połączenie, a ja płace za przekierwanie. (nie ma innej możliwości). A gydybym z koma miał jeszcze jakieś inne przekierwanie to koszt tego kolejnego przekierowania oczwiście spadałby na komóre.

Poza tym na przekierowanich zawsze zarabia operator i nikt więcej. Więc nawet, gdyby było 13 przekierowań pod rząd i opłatę za to miałby ponosić dzwoniący, to nawet wtedy mogłoby to służyć co najwyżej do zadawania (większych) strat, a nie zarabiania. (bo równie dobrze mogłoby być jedno przekierwanie i oszust zarobiłby tyle samo)

Uważać trzeba tylko, żeby samemu przekierowania nie mieć. (chodzi własnie o to 09# + numer itp. - nie pamiętam jak się ustawiało przekierowania). Gdyby ktoś nam ustawił przekierwanie na np. 0700 ,to wtedy gdyby ktoś do nas zadzwonił to (po nieodebraniu przez nas telefonu) połączyłoby go z 0700 - oczywiście na nasz koszt...

Jeśli chodzi o wciskanie tych kombinacji w trakcie rozmowy to też bzdura - nie można w trakcie połączenia ustanawiać przekierwań.

Wnioski :

Jeśli już ktoś wpuszcza takiego np. montera (nieraz trzeba), to trzeba patrzeć co robi z telefonem. Albo po jego wyjściu sprawdzić po prostu, czy jest ustwione przekierowanie i juz.

Jak ktoś chce mieć spokój to najlepiej zablokować możliwość ustawnia przekierowań oraz numery 070x 040x i 030x...

Czyli jednym słowem: BZDURA.
DjMasakra
Dziś zadzwonił do domu mojej dziewczyny człowiek który podawał się za osobę z TP, powiedział że linia telefoniczna jest remontowana i należy wklepać jakieś znaczki i cyferki, niestety nie pomyślała i wklepała! Szybko się zorietowała i zadzwoniliśmy do TP aby odkręcić to co zaszło ( podali że należy wklepać "#21#"). Czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób teraz ( po fakcie) mogę bronić się przed rachunkiem, a przy okazji złapać złodzieja albo zmusić policję ( i jaki oddział policji ) do działania.
Czy jest sposób żeby udowodnić TP że zostało się oszukanym i czy to coś da jeżeli chodzi o rachunek??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.