Marrbacca
26.01.2006, 21:05:29
Witam,
otóż mam problem

. Mam sobie stronę opartą na tabelkach i menu mają zadeklarowane tło w arkuszu styli. Wygląda to tak: www.lo1elk.lh.pl
Co zrobić, żeby zawartość tej komórki z menu i jej tła była "odsunięta" od krawędzi komórki? Żeby to wyglądało mniej, więcej tak: www.lo1elk.lh.pl/szkola2.jpg
vieri_pl
26.01.2006, 21:15:02
padding-left: ILEŚpx
A tak w ogóle to tworzysz strone na dicahc czy tabelach

bo widze to i to
Zajec
26.01.2006, 21:26:25
To jest szablon tabelkowy z wykorzystaniem menu z aliastpart :-) A szkoda, bo wykonanie takiego szablonu na blokach byłoby naprawę prościutkie, a korzyści duże.
Marrbacca
27.01.2006, 13:11:40
niestety padding-left nie działa. Teraz można zobaczyć, jak to wygląda z wartością 15px. Tło zostaje na miejscu, odsuwa się tylko zawartość komórki.
A co do divów. Chciałem ich użyć, ale niestety nie wiedziałem jak zrobić szablon w takim stylu. Wiedziałem tylko jak zrobić z jednym menu, z dwoma nijak nie chciało mi wyjść...
vieri_pl
27.01.2006, 13:37:06
A było ostatnio na forum, jak zrobić szablon który ma dwie kolumny, były adresy sron internetowych itp. Poszukaj
Marrbacca
27.01.2006, 14:06:36
ale jak zrobić z dwoma kolumnami ja wiem. Nie wiem jak zrobić z trzema kolumnami (2 menu, tresc, logo, stopka).
Zajec
27.01.2006, 18:48:40
http://zajec.no-ip.com/marrbaccaPobaw się tylko marginesami swoich menu oraz dopasuj tła, bo nie wiem za bardzo jaką miałeś wizję pod tym względem.
Marrbacca
27.01.2006, 21:02:39
już prawie wszystko wyszło, dzięki. Tylko mam jeszcze problem z wysokością dla kolumn. Wiem, że problem może rozwiązać faux-columns i przeczytałem artykuł na A List Apart, ale w dalszym ciągu nie wiem jak mam to zastosować. Za każdą pomoc będę bardzo wdzięczny
revyag
28.01.2006, 10:19:54
Jak to jak zastosować ? Tak jak napisali na ala

- robisz jedengo diva (szerokości dwóch divów które maja w nim być)
- wsadzasz w niego te dwa których wysokości mają być zależne od siebie
- dla tego głównego robisz obrazkowe tło - pasek o wysokości 1px, podzielony na 2 części
- robisz kolory dla tych części takie jak kolory divów które tworzą kolumny
i tyle.
css dla nadrzędnego diva:
Kod
div#parent {
width:sumaryczna_szerokość_divów;
background-image: url(obrazek_o_szerokości_diva_i_wysokości_1px);
background-repeat:repeat-y;
}
Zajec
28.01.2006, 11:49:12
Dodaj jeszcze
padding: 0;
dla body { }, bo w w Operze stronka wygląda mało estetycznie :-)
Do wypowiedzi revyag'a dodam jeszcze tylko, że w Twoim przypadku <div id="parent"> powinien obejmować trzy div'y: nav, nav2, tresc. I nawet nie musisz deklarować mu width, bo wystarczy że przyjmie maksymalną (780px). A to akurat zrobi domyślnie.
Marrbacca
28.01.2006, 12:51:40
hmm, na Eksplorerze już działa, tylko menu z lewej strony się nie wydłuża, ale to już mogłoby zostać. Natomiast na Operze i FF jest jak było. Czyli wysokość automatyczna.
Aha i dodałem to padding: 0;
Zajec
3.02.2006, 07:30:17
Nie rozumiem... Cos jest jeszcze nie tak, jakbyś chciał?
U mnie w Operze, FF i IE wygląda tak samo.
Marrbacca
8.02.2006, 19:46:46

argh!!!
Po prostu nie wytrzymam. Żeby to wyglądało w FF i Operze musiałem ustawić wysokość diva na stałe atrybutem height. I wszystko było w porządku... dopóki treść nie jest wyższa... Na IE wszystko działa pięknie, kolor tła uzupełnia się jeśli zawartość jest wysoka, a jeśli jest jej mało to dostosowuje się do wysokości menu, nawet jeśli nie ma atrybutu height. Ale nie w FF i Operze!!!!! Tam wszystko dostosowuje się do wysokości diva tresc! A jak mu ustawić na sztywno wysokość to po jej przekroczeniu znowu nie podstawia właściwego koloru... Zaraz się załamię i znowu przejdę do tabelek

A było tak pięknie :/
sztosz
8.02.2006, 23:35:34
Nie wiem jak to miało wyglądać bo link nie działał ale domyslanm się ze o coś takiego?
Kod
div#parent {
width: 780px;
height: auto;
min-height: 600px;
background-image: url(tlo.jpg);
background-repeat: no-repeat;
background-color: #476984;
}
Marrbacca
9.02.2006, 22:22:27
tak! dzięki! działa!
wcześniej też ustawiałem ten atrybut min-height, ale nie wiedziałem, że musi być on zastosowany równocześnie z wysokością ustawioną na auto.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.