Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przenoszenie bazy danych na inny serwer
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
lolki
Witam. Przenoszę strone na inny serwer i muszę przenieść bazę danych.
Zrobiłem tak.
Na starym serwerze wyexportowałem bazę danych, wyedytowałem plik i zamieniłem nazwę bazy danych i usera na nowe dane. Następnie w nowym serwerze zaimportowałem tą bazę i wyskoczył taki komunikat.
Cytat
Istnieje szansa, że właśnie znalazłeś błąd w analizatorze składni SQL. Zbadaj bliżej swoje zapytanie i sprawdź, czy cudzysłowy są poprawne i dobrze sparowane. Inną możliwą przyczyną niepowodzenia może być to, że wysyłasz plik ze znakami binarnymi poza obszarem tekstu ujętego w cudzysłowy. Możesz również sprawdzić swoje zapytanie SQL poprzez linię poleceń MySQL. W znalezieniu przyczyny problemu może pomóc także - jeśli się pojawi - poniższy opis błędu serwera MySQL. Jeśli nadam masz problemy lub analizator składni zgłasza usterkę a linia poleceń - nie, ogranicz sekwencję zapytań SQL do pojedynczego, które powoduje problemy i zgłosić błąd, dołączając fragment danych zawarty w poniższej sekcji TNIJ:
----TNIJ STĄD----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==
----TNIJ DOTĄD----
----SUROWE DANE STĄD----

ERROR: C1 C2 LEN: 1 2 548
STR: ť

CVS: $Id: sqlparser.lib.php,v 2.36 2005/08/08 20:22:11 lem9 Exp $
MySQL: 4.0.25-standard
USR OS, AGENT, VER: Win IE 6.0
PMA: 2.6.4-pl2
php VER,OS: 4.3.11 Linux
LANG: pl-iso-8859-2
SQL: ďťż-- phpMyAdmin SQL Dump
-- version 2.6.4-pl2
-- http://www.phpmyadmin.net
--
-- Host: localhost
-- Generation Time: Mar 16, 2006 at 12:57 PM
-- Server version: 4.0.25
-- php Version: 4.3.11
--
-- Database: `xxxxxx`
--

-- --------------------------------------------------------

--
-- Table structure for table `catalog_categories`
--

CREATE TABLE `catalog_categories` (
  `id` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `name` varchar(255) NOT NULL default '',
  PRIMARY KEY  (`id`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=44
----SUROWE DANE DOTĄD----
zapytanie SQL:

ďťż-- phpMyAdmin SQL Dump -- version 2.6.4-pl2 -- http://www.phpmyadmin.net -- -- Host: localhost -- Generation Time: Mar 16, 2006 at 12:57 PM -- Server version: 4.0.25 -- php Version: 4.3.11 -- -- Database: `xxxxx` -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Table structure for table `catalog_categories` -- CREATE TABLE `catalog_categories` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `name` varchar(255) NOT NULL default '', PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2 AUTO_INCREMENT=44
MySQL zwrócił komunikat: 

#1064 - You have an error in your SQL syntax.  Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'ďťż-- phpMyAdmin SQL Dump
-- version 2.6.4-pl2
-- http://www.ph

Niestety jestem amatorem i nie mogę sobie z tym poradzić.
Proszę o pomoc
spenalzo
Cytat
#1064 - You have an error in your SQL syntax.  Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'ďťż-- phpMyAdmin SQL Dump

Problem tkwi zapewne w twoim edytorze - a mianowicie, niektóre edytory dodają na początku pliku jakieś dziwne znaki ("ďťż", był kiedyś o tym temat ---> http://forum.php.pl/index.php?showtopic=27476 ) których to nie widać ale powodują wysypywanie sie skryptu.
lolki
Poczytałem tego linka ale zbytnio nie rozumiem,
znalazłem takie rzeczy które zrozmiełem
Cytat
sprawa z kodowaniem ... przejscie z iso na utf lub z utf na iso

Chyba mam UTF-8, proszę o pomoc jak mam to zmienić na właściwe.
Proszę o tłumaczenie łopatoligczne smile.gif
spenalzo
To przeczytaj jeszcze raz tongue.gif
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=27...ndpost&p=159460
lolki
Cytat
odpowiedź jest prosta. plik został zapisany w utf, a w pliku jest dodane kodowanie iso. i z tąd pojawiają się te znaczki.
rozwiązania
zmienic kodowanie meta z iso na utf
zapisać plik edytorem w iso

No właśnie zmieniłem kodowanie na Unicode bo tak tylko potrafię ale to nic nie dało, jak zmienić na .iso?questionmark.gif

Nic mi więcej nie przychodzi do głowy. sad.gif
spenalzo
Ja używam Crimson Editora, i jest tam opcja "Reload As..." która chyba do tego służy... chyba, bo nigdy z tego nie korzystałem winksmiley.jpg
lolki
No a jakieś dokładniejsze wskazówki. Proszę o pomoc bo naprawdę to poważan sprawa bynajmniej dla mnie smile.gif

Ps. Wpadł mi taki pomysł, może i głupi.
Czy mogę zrobić tak, posiadam jakąś bazę na nowym serwerze więc jeśli wyeksportuje plik, ze starej bazy wytnę treść oprócz nagłówka i wkleje to w/w bazy. to może zadziałać questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.