Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Brak obslugi mysql'a przy instalacji php5
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
sticker
Witam serdecznie po raz któryś z kolei stawiam apache + php + mysql. Tym razem tylko php5 no i mam problem z obsługa mysql. Mój serwer go nie widzi sad.gif i wywala komunikat:
  1. <?php
  2. Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() 
  3. ?>
Doczytałem na google że to moze być problem w php.ini niestety nie wiem gdzie smile.gif obsługa mysql: extension=php_mysql.dll jest włączona niestety nie widać tego w
  1. <?php
  2. ?>
nie ma żadnego wpisu mówiącego że obsługuje MySql Bazka bankowo działa poprawnie bo sobie na niej pracuje cały czas teraz przyszła pora na połączenie sie z nią i pisanie kodu i nie mam jak prosze o pomoc bo nie wiem o czym zapomniałem .... i jeszcze jedno w c:/windows/system32 też dograłem biblioteke php_mysq.dll

Dzieki z góry za pomoc smile.gif
peesz
1. sprawdź w php.ini ustawienie zmiannej extension_dir (spróbuj podać ścieżkę bezwzględną)
2. sprawdź, czy pod ścieżką na którą wskazuje extension_dir jest plik php_mysq.dll
3. jeśli dokonałeś jakichś zmian w php.ini nie zapomnij zrestartować Apache'a
dr_bonzo
Z manuala
http://pl.php.net/manual/en/ref.mysql.php
Cytat
php 5+

MySQL is no longer enabled by default, so the php_mysql.dll DLL must be enabled inside of php.ini. Also, php needs access to the MySQL client library. A file named libmysql.dll is included in the Windows php distribution and in order for php to talk to MySQL this file needs to be available to the Windows systems PATH. See the FAQ titled "How do I add my php directory to the PATH on Windows" for information on how to do this. Although copying libmysql.dll to the Windows system directory also works (because the system directory is by default in the system's PATH), it's not recommended.

As with enabling any php extension (such as php_mysql.dll), the php directive extension_dir should be set to the directory where the php extensions are located. See also the Manual Windows Installation Instructions. An example extension_dir value for php 5 is c:\php\ext

Note: If when starting the web server an error similar to the following occurs: "Unable to load dynamic library './php_mysql.dll'", this is because php_mysql.dll and/or libmysql.dll cannot be found by the system.
mike
0 (słownie: zero) związku z Apache'm.

Przenoszę na MySQL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.