Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walidator CSS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
JaRoPHP
Witam!

Dlaczego walidator css wypisuje że powinna byc okreslona właściwość background-color, dla elementu, w którym określiłem color.
Przecież kaskadowość ma polegać na tym, że element niżej w hierarchi "dziedziczy" właściwości rodzica.
Po zmiana - dodanie background-color: transparent;, komunikat walidatora nie ulega zmianie. Czy muszę wymusić kolor tła, nadając taki sam jak kolor tła rodzica?

Wygląda to tak:
Komunikat walidatora:
Cytat
Line : 70 (Level : 1) You have no background-color with your color : a:link

CSS:
Kod
a.menu:visited, a.menu:link {

* color : #fc0;
    * background-color : transparent;
    * text-decoration : none;
    * text-indent : 5px;
    * font-size : 11pt;

}

Komunikat:
Cytat
You have no background-color with your color : h1

CSS:
Kod
h1 {

* color : #ff9;
    * background-color : transparent;
    * text-decoration : underline;
    * text-transform : capitalize;
    * font-size : 13pt;
    * padding-top : 12pt;

}
Speedy
Sprawdziłem sytuację, bo sam miałem bardzo podobny problem winksmiley.jpg.

Wartość `transparent` validator prawdopodobnie traktuje jako wartość nieprawidłową, nie będącą kolorem.

Zauważyłem przy okazji, jeszcze jedną dziwną nieprawidłowość:
Podczas gdy nie zdefiniuję wartości `color` w jakimś znaczniku, to wypluwa mi błąd, że nie zdefiniowałem wartości `background-color`, podczas gdy ta jest zdefiniowana prawidłowo... Dziwne...
JaRoPHP
Myśle że to jest podobny problem.
Zaznaczam, że walidator mówi, że walidacja przebiegła pomyślnie, ale ma kilka uwag i czepia się tych właściwości color i background-color. Jak to naprawić, i dlaczego tak jest?questionmark.gif
ffreak
Cytat(JaRoPHP @ 2006-03-23 14:57:16)
Jak to naprawić, i dlaczego tak jest?questionmark.gif

Nie można naprawić czegoś, co nie jest błędem.
Walidator ostrzega Cię jedynie, sugeruje, żebyś zwrócił na pewien fragment uwagę. To wszystko. Jeśli jesteś pewien, że jest ok, to jest ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.