od paru godzin się męcze z następującym problemem a mianowicie
pisze pewien portalik i urzywam w nim klasy do obslugi bazy ADODB
wszystko mi pięknie chodzi aż tu taki zonk

mam takie zapytanie (to jest taki test i nie dziala)
INSERT INTO dostawca_gadz_konta ( `id` , `nr_ref` , `login` , `haslo` , `nazwa_firmy` , `ulica` , `kod_pocztowy` , `miasto` , `wojewodztwo` , `email` , `strona_www` , `osoba_kont` , `telefon` , `fax` , `nip` , `logo` , `opis_firmy` , `newsletter` , `nowy_asortyment` , `widoczny_kat` , `asortyment`, `asortyment_db`, `data_wpisu`) VALUES (NULL , 1, 'szukaj_dostawca', '5ea1904f96a18a2126b7689f5a4ec96e', 'szukaj dostawca', 'szukaj ulica', 'kod', 'miasto dost', '5', 'dostawca@dostawca.pl', 'www.dostawca.pl', 'dostawca dostawca', 'telefon dostawca', 'fax dostawca', 'nip dostawca', NULL, 'dostawca opis firmy', 1, 1, 1, 'inne 1||inne 2||inne 3', '1||3||4||5||7||10||14||15||17||18||24||25||27||32||33||35||37||38||39||41||44||4
6||50||57', '2006-04-4 13:38:35')
i ADODB nie chce go wykonac a co mnie ciekawi jak wkleje to samo do phpMyAdmin`a to jest ok i dziala, wstawia rekord
próbowalem juz różne kombinacje z ` i bez tego i jeszcze pare innych i nie mam juz pojecia co jest źle
struktóra tabeli
CREATE TABLE `dostawca_gadz_konta` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `nr_ref` int(11) NOT NULL, `login` varchar(30) collate latin1_general_ci NOT NULL, `haslo` varchar(32) collate latin1_general_ci NOT NULL, `nazwa_firmy` varchar(100) collate latin1_general_ci NOT NULL, `ulica` varchar(100) collate latin1_general_ci NOT NULL, `kod_pocztowy` varchar(20) collate latin1_general_ci NOT NULL, `miasto` varchar(50) collate latin1_general_ci NOT NULL, `wojewodztwo` varchar(50) collate latin1_general_ci NOT NULL, `email` varchar(30) collate latin1_general_ci NOT NULL, `strona_www` varchar(100) collate latin1_general_ci NOT NULL, `osoba_kont` varchar(100) collate latin1_general_ci NOT NULL, `telefon` varchar(50) collate latin1_general_ci NOT NULL, `fax` varchar(50) collate latin1_general_ci NOT NULL, `nip` varchar(50) collate latin1_general_ci NOT NULL, `logo` varchar(50) collate latin1_general_ci DEFAULT NULL, `opis_firmy` text collate latin1_general_ci NOT NULL, `newsletter` int(1) NOT NULL, `nowy_asortyment` int(1) NOT NULL, `widoczny_kat` int(1) NOT NULL, `asortyment` text collate latin1_general_ci NOT NULL, `asortyment_db` text collate latin1_general_ci NOT NULL, `data_wpisu` datetime NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 COLLATE=latin1_general_ci AUTO_INCREMENT=1 ;
ADODB deklaruje w następujacy sposób
<?php $result = $db->Execute("INSERT INTO dostawca_gadz_konta ( `id` , `nr_ref` , `login` , `haslo` , `nazwa_firmy` , `ulica` , `kod_poczt
owy` , `miasto` , `wojewodztwo` , `email` , `strona_www` , `osoba_kont` , `telefo
n` , `fax` , `nip` , `logo` , `opis_firmy` , `newsletter` , `nowy_asortyment` , `
widoczny_kat` , `asortyment`, `asortyment_db`, `data_wpisu`) VALUES (NULL , 1, '$login', '$haslo', '$nazwa_firmy', '$ulica', '$kod_pocz', '$miasto', '$wojewodztwo', '$email', '$strona_www', '$osoba_kont', '$telefon', '$fax', '$nip', $logo, '$opis_firmy', $newsletter, $powiadom_asortyment, $widoczny_kat, '$asortyment', '$asortyment_db', '$data_wpisu'"); $result = $db->ErrorMsg(); ?>
$result = $db->ErrorMsg(); zwraca
Cytat
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1
więc się pytam co tu jest źle i co poprawić aby dzialalo lub niech mi ktoś wytlumaczy jakie są różnice w ADODB i phpMyAdmin przy wykonywaniu zapytań do db