Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: forum phpBB za 75k euro!
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
shpyo
Cytat
Cytat:
Polska Agencja Prasowa podała, że dziś ruszyło forum dyskusyjne, które jest współfinansowane przez budżet państwa i Unię Europejską. Niby nic w tym dziwnego, ale koszty jego uruchomienia sięgają absudru. W dodatku forum działa na darmowym skrypcie phpBB!

http://www.webinside.pl/news/2146

http://www.forumpomorze.pl/

Jak dla mnie to przegięcie!
sf
Jesli nikt tego nie zglosi na prokurature to zapewne przejdzie to plazem, a nawet jesi zglosi to niewiadomo co z tego bedzie.
hwao
moze php.pl powinno tez wystapic o dotacje :]
Wykrywacz
Nieznacie może jeszcze jakiegoś regionu które chce kupić phpBB za tyle forsy?
Speedy
to wieje niezłym przekrętem ;-]

Przeglądnijcie sobie teksty jakie oni na tym forum zamieszczają ohmy.gif

Cytat
W jkego realizaję zaangażowanych jest 6 moderatorów (których zadaniem jest moderowanie dyskusji oraz tworzenie raportów i nateriałów z debat, które trafiają do mediów i samorządów), ekspert ds. PR, administrator techniczny oraz zespół sekretarsko-administracyjny. Łączny koszt projektu to 74 600 EURO, w tym koszt przygotowania protalu to ok. 10 tys. PLN (praca informatyków i grafików). Każda wydana złotówka podlega KILKAKROTNEJ NIEZALEŻNEJ weryfikacji i audytowi.

Zważywszy na fakt, że dostają za to takie niebotyczne kokosy, to mogliby chociaż literówek nie robić (jkego oraz nateriałów). dry.gif
10 tys. na informatyków (którzy skonfigurowali phpBB w 5 min. tongue.gif) i na grafików, którzy zaszaleli z tą boską grafiką? hmm...
escaflowne
To chyba taniej by wyszło gdyby siadło kilku programistów i napisali ten system from scratch (od zera).
trucksweb
powiem, ze od kilku miesiecy staram sie o dotacje unijna na uruchomienie biznesu i chol...... urzedasy byle czego sie czepiaja, a to za malo wskaznikow, a to cena sie zmienila blink.gif itp.
Srednio 2 razy w tyg jestem w urzedzie miasta bo urzedasom sie nudzi i lubia gnebic podatnikow exclamation.gif
A na takie byle co exclamation.gif dale kokosy withstupidsmiley.gif
GrayHat
kolejny przyklad: www.lomza.pl - miasto zaplacilo 17k zl za ta strone dla firmy przyjaciela prezydenta... no ale cos :]
huntercs
to jest możliwe tylko w polsce blink.gif
Najki
Rząd płaci po 200 000zł za niektóre strony.
Fuzja
Afera chyba w 2004 w czerwcu była z policja.pl za 100k zł winksmiley.jpg
Chewolf
Cytat(GrayHat @ 2006-04-07 15:30:40)
kolejny przyklad: www.lomza.pl - miasto zaplacilo 17k zl za ta strone dla firmy przyjaciela prezydenta... no ale cos :]

a na dole :
Cytat
Copyright @ 2003...
spenalzo
Cytat(NuLL @ 2006-04-13 13:45:33)

Przecież od dawna wiadomo, że w naszym "pięknym kraju" wiecej praw ma przestępca niż jego ofiara... sad.gif
GrayHat
Cytat(Chewolf @ 2006-04-13 16:29:49)
Cytat(GrayHat @ 2006-04-07 15:30:40)

a na dole :
Cytat
Copyright @ 2003...

pewnie stopka jest CONST. i jest gdzies w configu tegoz "cms"`u zapisana smile.gif albo jeszcze glebiej...
spenalzo
Ke?
patrycjusz
Witam,

zaczyna mnie to śmieszyć, przypomina mi się takie powiedzenie, Polak jak zobaczy u swojego sąsiada 2 mercedesy to pomyśli jak mu je spalić, a w stanach (podane zupełnie przykładowo) pomyśli jak tu zrobić aby zarobić na 3 mercedesy i być lepszym.

Morał:
Dalej żyjemy w kraju w którym jak ktoś ma więcej (albo zarobi na czymś więcej) niż my to w łeb i wyrównać do naszego poziomu.

Nie można zarabiać więcej co?

Po drugie, poczytajcie troche o ROI przy takich projektach, jestem przekonany, że to nie było hop siup i zainstalowane forum, że w zespole programiści do 10%, a cała reszta to zespół merytoryczny, management itd.

A może jest tak, że na tym forum siedzą sami "allegrowicze" którzy sprzedają cmsy za pare stówek aby sobie kupić nową karte graficzną?

Panowie, bez urazy ale biznes to jest biznes, i ta kwota w cale nie jest wygórowana.

Ale patrząc z perspektywy młodego człowieka który mieszka z mamą i tatą, to instalacja phpbb to 15 min, wprawienie designu to 2 godziny, i nagle słyszy że ktoś za efekt tej pracy był gotów zapłacić kilkadziesiąt tysięcy Euro? Heheh, niom w sumie można być w szoku.

pzdr, patS

P.S. Wesołych Świąt, i z daleka mi tam od komputerów, już sio.... smile.gif Rodziną się zająć smile.gif nie pracować i nie myśleć o $ tongue.gif
spenalzo
Prywatne firmy niech sobie płacą ile chcą, moga zapłacić i milion zł za phpbb i mam to glęboko gdzieś.

Ale skoro takie coś jest finansowane z budżetu państwa (a wiec również przeze mnie i ciebie także) to już mi to nie jest obojętne. I to nie ma nic wspólnego z biznesem w tym przypadku, tylko bardziej z jakimś krętactwem.

Cytat
Ale patrząc z perspektywy młodego człowieka który mieszka z mamą i tatą, to instalacja phpbb to 15 min, wprawienie designu to 2 godziny, i nagle słyszy że ktoś za efekt tej pracy był gotów zapłacić kilkadziesiąt tysięcy Euro? Heheh, niom w sumie można być w szoku.

No cóż, no comments - nie wiem czy tylko udajesz czy to tak na serio? worriedsmiley.gif Wszysyc już wiemy jaki jesteś fajny,nie musisz tego za każdym razem podkreślać tongue.gif
patrycjusz
Cytat(spenalzo @ 2006-04-14 17:30:55)
Cytat

No cóż, no comments - nie wiem czy tylko udajesz czy to tak na serio? worriedsmiley.gif Wszysyc już wiemy jaki jesteś fajny,nie musisz tego za każdym razem podkreślać tongue.gif

Od tego aby stwierdzić czy doszło do "przekrętu" czy nie są odpowiednie instytucje w tym temacie, wyrokowanie z waszej strony jest niczym innym jak ujadaniem ....

Do tej pory z udostępnionych informacji, wynika iż nikt mimo wielu wypowiedzianych słów, nie złożył pisemnie żadnego zastrzeżenia z odpowiednimi podstawami.
Powtórzę, że projekt tego typu to nie tylko postawienie forum, to także (a często przedewszystkim) mnóstwo innych kosztów, odsyłam do oficjalnego wyjaśnienia http://forumpomorze.pl/wiadomosc.phphttp://forumpomorze.pl/wiadomosc.php
Kwota ta nie jest, żadną rewelacją, chyba że jest to kwota którą wzieli programiści za skonfigurowanie i postawienie forum, a tak przecierz nie jest.

Na tym kończę wypowiedź w temacie smile.gif

@spenalzo Masz jakąś nowinke, rewelacje na mój temat której nie znam? Podziel się smile.gif

pzdr, patS

P.S. Osobiste "wycieczki" wątpliwej treści (@spenalzo i inni zainteresowani) proszę kierować na PW.
konys
Parę słów w obronie Łomży - sam pracowałem nad projektami związanymi z Urzędem Miejskim (bynajmniej z Łomżą nic mnie nie łączy) i wiem, ile jest roboty z połączeniem całego bajzlu jaki mają w urzędach w jakąkolwiek logiczną całość. Do tego dochodzi jeszcze porozumiewanie się z urzędasami co może straszliwie nadwyrężyć nerwy. 17 kawałków za portal miejski to raczej nie jest wygórowana kwota. Prawda jest taka, że jeśli chce się dostać sensowne zlecenie w Polsce - należy szukać go w budżetówce...
Wam też pewnie zdaża się wykonywać zlecenia za psie grosze i pracować w atmosferze "dokręcanej śruby". Czy nie piękniej by się żyło dostając za portal 17k i mogąc sobie pozwolić na rzetelny podział pracy między programistów, grafików i testerów?
GrayHat
@konys: a gdzie przetarg byl?? nie bylo... pozatym poprzednie wersje robili studenci za FREE i jakos nikt nie narzekal..
dyktek
hehe obserwowałem powstawanie projektu tego typu z bliska i do złudzenia przypomina mi to sytuacje przedstawiona w tym arcie smile.gif
patrycjusz
Cytat(GrayHat @ 2006-05-02 10:16:31)
@konys: a gdzie przetarg byl?? nie bylo... pozatym poprzednie wersje robili studenci za FREE i jakos nikt nie narzekal..

Przetargi można oprotestowywać, każdy przetarg można unieważnić, każdy.
Potrzebny jest jednak materiał merytoryczny przy zarówno przystępowaniu do przetargu jak i jego oprotestowywaniu a tutaj widać nawet po SIWZ się nikomu dupy niechciało ruszyć.
GrayHat
Cytat(patrycjusz @ 2006-05-02 12:27:52)
Cytat(GrayHat @ 2006-05-02 10:16:31)

Przetargi można oprotestowywać, każdy przetarg można unieważnić, każdy.
Potrzebny jest jednak materiał merytoryczny przy zarówno przystępowaniu do przetargu jak i jego oprotestowywaniu a tutaj widać nawet po SIWZ się nikomu dupy niechciało ruszyć.

dokladnie. a tutaj sprawa wygladala tak ze z dnia na dzien zmienila sie strona urzedu... i sie pytam gdzie tu uczciwosc i prawne podejscie do tego??
konys
Nie mówię, że popieram wydawanie pieniędzy budżetowych bez ładu i składu. Jeśli faktycznie ktoś dostaje zlecenie z UM dzięki znajomościom to sprawą powinna zająć się prokuratura. Nie uważam natomiast za skandal wyasygnowanie 17 tyś. zł na stworzenie portalu internetowego.
Kolejną sprawą jest sposób, w jaki urzędy przeznaczają pieniądze na informatyzację. Biorąc udział w projektach e-govenment i proponując usprawnienia pozwalające przeciętnemu obywatelowi na korzystanie z serwisów, napotykałem niesamowity opór. Uzyskałem wyjaśnienia, że urzędnicy nie chcą mieć dodatkowej pracy i nie potrzebują, żeby z tworzonych rozwiązań ktokolwiek korzystał.
Dyskusja jaka tu się toczy dotyczy jedynie kwot przeznaczonych na projekty rządowe. Tymczasem takie projekty przekraczają stopniem skomplikowania przeciętne przedsięwzięcia komercyjne. Należy mieć na uwadze, że najprawdopodobniej poza portalem internetowym dla UM powstają back-end'y dla poszczególnych wydziałów, możliwe, że należy także przeszkolić kadrę urzędniczą itp. Dobrze by było, gdyby powstanie projektu poprzedzało stworzenie jego specyfikacji (tzn. czegoś więcej niż wytyczne z UE by stronka spełniała standardy AAA) a na zakończenie była dostępna pełna dokumentacja rozwiązania. Byłbym o wiele szczęśliwszy, gdyby projekt miał pochłonąć kilkakrotnie więcej kasy, lecz spełniał swoje wymagania, oraz by kolejna firma rozbudowująca projekt mogła bazować na dokumentacji a nie jedynie na kodzie poprzedników. No i oczywiście, by wygrywała najlepsza firma a nie ta mająca lepsze układy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.