Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows czy Unix
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
doc
Ja wam powiem, że zrezygnowałem z Linucha bo od czcionek pod Xami bolały mnie oczy, pozatym KDE, GNOMe ciągle IMO nie mają takiej funkcjonalności jak GUI windy. Przez jakiś czas pisałem połączony przez sambę z systemem plików serwera, ale teraz zainstalowałem Apacza i php pod Winde i jest dobrze. Problemy z kompatybilnością mniejsze niż w "prznośnej" Javie. W miedzyczasie przeszedłem z Linucha na OpenBSD i używam go tylko z poziomu konsoli.
Seth
Zaraz zacznie sie odwieczna wojna nad wyzszoscia Linuxa nad Windowsem i odwrotnie tongue.gif

Co do czcionek to jest na to prosty myk - trzeba przekompilowac FreeType z odpowiednia dyrektywa. Wgrac czcionki windowsowe oraz zmienic ustawienia dpi Xow (domyslnie jest chyba 78,a musi byc 92 aby wygladaly tak samo jak pod winda).
A efekt:
http://binarychoice.pl/_images/tmp/shot.png
Robiony jakis czas temu jako proof of concept biggrin.gif

Po temacie jak i Twoim poscie nie zabardzo wiem o co dokladnie Ci chodzi
ale rozumiem, ze o pisanie w srodowisku graficznym Windowsa lub Linuxa, aplikacji php?

Jezeli tak to imo testowanie php tylko pod Linuxem.
Korzystam z Samby i wrzucam pliki na serwer Linuxowy - mam wtedy pewnosc co do kompatybilnosci i tego, ze nie zapomne np. o tym aby nawdawac prawa plikom.
A pisac pisze w Windowsie winksmiley.jpg
doc
^^ Seth ciekawa sprawa z tą rekompilacją czcionek ohmy.gif ... A w temacie chodzi mi oczywiście o programowanie w php, nie o architekture Win vs Linux. Zresztą Win sie coraz bardziej posixuje. Najbardziej badziewny problem z przenoszeniem oprogramowania to te cholerne sepratory katalogów \ / (ileż to problemów robi np. w Qt, a i Javka coś robiła nie tak swego czasu), ale w php od którejś tam wersji można używać / i nie ma problemu, dlatego straciłem sens testowania tego przez sambe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.