kpiotrek
19.04.2006, 20:51:42
Przepraszam jeśli temat sie powtarza ale nie znalazłem nic na forum... Mam mały problem… chodzi o to by połączyć dwie kolumny w tabeli w jedną (nie chodzi o zapytanie). Chodzi o to, że mam dwa pola "image1" i "image2" – jak łatwo się domyśleć w nich są nazwy zdjęć a ja chcę z tego zrobić jedno pole np.: "image" ale żeby zawierało dane w formie "image1|image2" (bo ten co wcześniej pisał nie przewidział, że ktoś będzie chciał żeby dodawać więcej niż dwa zdjęcia a tworzenie kolejnych pól wydaje mi się troszeczkę bez sensu…)
spenalzo
19.04.2006, 21:01:08
UPDATE tabela SET image=CONCAT(image1,'|',image2) WHERE costam
A jak wyglądałoby zapytanie, które modyfikuje strukturę tabeli (wydaje mi się, że o to chodziło autorowi topicu) i z tych dwoch kolumn tworzy jedną. Ja niestety tego nie wiem, ale widzę, że twoje rozwiązanie działa tylko w obrębie samego pobierania danych z bazy.
spenalzo
19.04.2006, 21:09:06
To musiałby byc szereg zapytan... najlepiej jakby to sie odbyło przy użyciu transakcji (wzgledy bezpieczenstwa danych).
Wpierw ALTER TABLE tworzący dodatkową kolumne,
nastepnie update zapisujacy dane do tej kolumny
a na koncu kolejny alter table usuwajacy 2 wczesniejsze kolumny.
Nie pamietam skladni alter table wiec nie powiem jak by to bylo..
kpiotrek
19.04.2006, 21:19:22
Wielkie dzięki... teraz już wiem jak to ugryźć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.