Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HotLink - zabezpieczyć pliki
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
nido
Istnieje jakiś skuteczny sposób na zabezieczenie plików przed ich HotLink-owaniem.

Mam dwa serwery na jednym stronę na drugim pliki.

Chciałbym by pliki z drugiego serwera mogły być pobierane tylko z strony mojego serwisu.

Najlepiej gdyby dało się do katalogu z plikami wrzucić wpis do .htaccess który by zezwalał na pobieranie plików tylko z określonej strony lub domeny.

np.
Kod
deny from all
allow from 000.000.000.000

coś takiego wpisując ip serwera gdzie jest strona www czy to by rozwiązało sprawę i pozwoliło pobierać pliki tylko z mojego serwisu przez link?
kszychu
W czasie, który zmarnowałeś na napisanie tego posta już byś sprawdził, czy ten sposób jest dobry czy nie. Zwłaszcza, że podałeś gotowe rozwiązanie.
nido
no właśnie sprawdziłem i ten sposób nie działa
wyskakuje "zakaz dostępu"
maverickkk
To wszystko działa biggrin.gif

podaj w allow from 000.000.000.000 ip swojejgo servera i bedzie działać.

Ale wsumie chodzi o dostęp z twojeje strony do pliku a nie z całego servera to niewiem.
nido
oto chodzi ze sprawdzilem

zadzialalo jesli wpisalem moj ip ale to logiczne wpisujac ip serwera ze strona nie pozwal pobrac plikow z serwera z plikiami

zaleznosc jest tak
pliki.serwer.pl/jakis katalo - tu sa pliki
serwer.pl/ - to jest serwer www gdzie sa linki do plików a na nim link np. pliki.serwer.pl/jakis katalo/film.avi
FiDO
Przeciez strone (i wszelkie do niej pliki) pobiera uzytkownik, a nie serwer, wiec taki sposob nie ma prawa dzialac, co tez bardzo poslusznie wykonuje.
Zabezpieczenie przed hotlinkowaniem opiera sie na sprawdzaniu referera, wiecej szczegolow na stronie, ktora wie wszystko winksmiley.jpg
nido
no tak doszedłem do kolejnej opcji tylko nie wiem czy dobrze jej używam

Kod
RewriteCond %{HTTP_REFERER}!^http://(www\.)?strona\.pl

?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.