Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konflikt kodowania
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
webik
Problem polega na ty iż mam stronę na zagranicznym serwerze który wysyła w nagłówku swoje kodowanie (zachodnioeuropejskie) strona oczywiscie jest w kodowaniu środkowo europejskim tak jak powinno być... próbowałem zastosowac następujące rozwiązanie ale nie działa sad.gif

Kod
header('Content-Type: text/html; charset = ISO-8859-2');

Problem w sumie jest kosmetyczny ale dosc nie ladnie to wyglada kiedy ukazuja nam sie "chinskie znaczki" przy zaladowaniu strony. Problem znika gdy w przegladarce zmienimy kodowanie na właściwe ale zaraz po otworzeniu podstrony problem wraca ponieważ karzda przegladarka traktuje nadrzednie to co dostaje w nagłówku HTTP

Z góry dziekuje za pomoc

P.S. Kodowanie w HTML ustawione jest poprawnie, dokument zapisany jest w poprawnym kodowaniu
Zajec
Spróbuj
  1. <?php
  2. header('Content-Type: text/html; charset=ISO-8859-2');
  3. ?>
a jeśli nie zadziała, to podaj adres.

Cytat(webik @ 2006-05-01 23:14:19)
strona oczywiscie jest w kodowaniu środkowo europejskim tak jak powinno być...
A moim zdaniem nie. Ale dawno straciłem nadzieję, że gates użyje uniwersalnego utf-8 w swoim systemie.
^bmb
Witam!

Dodam tylko że nagłówki ustawiaj przed wysłaniem czegokolwiek do przeglądarki.

Byćmoże dlatego nie dało efektu wysłanie headera z iso8859-2. Co prawda parser wtedy powinien się pluć ale bycmoze masz wyłączone wyświetlanie błędów.

Pozdrawiam
webik
Witam!!!!

Stosowałem wszystkie te metody juz wczesniej i nic..... sad.gif

Nic bede probował dalej dogadac sie z niemcem ciekawe jak dlogo mnie to zajmie

Dzieki za posty

webik

P.S. jezeli chodzi o kodowanie ze jest w porzadku to chodzilo mnie o to ze nie ma konfliktu w zapisie w pliku a deklaracja w html
webik
ok problem byl nastepujacy jak Header() bylo po ob_flush() to nie dzialalo a jak wyciagnalem poza ob_flush to dziala nie wiem dlaczego ale tak jest

smile.gif)))))))))

dzieki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.