Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz mailowy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
transel
Witam wszystkich!

Mam następujący problem:
próbuję zrobić na stronie formularz kontaktowy , aby uzytkownicy strony mogli wysłac na mój adres e-mail jakąś wiadomość/zapytanie. Siedze już dwa dni nad tym i przeglądam wszelkie fora i nie mogę znaleźć odpowiedzi jak to zrobić. Pobrałem z różnych stron gotowe skrypty i probowalem umieścić je na strone za pomocą INCLUDE. Umieścić się udawało i nawet niby działał - tzn. po naciśnięciu WYŚLIJ wyskakiwała wiadomośc zwrotna w stylu "dziękujemy za wysłanie maila". Problem w tym że wiadomości wcale do mnie nie dochodziły ://

Mam konto na serverze na którym podobno jest wszystko czego dusza pragnie : php, CGI, MySQL itp. - zero ograniczń. Niestety należę do nieco zielonych w temacie php i nie wiem czy hasło i login mojego konta wystarczają do korzystania z tych wszystkich dobrodziejstw czy moze musze znać jeszcze jakieś inne szczegóły servera.

Wiem że nikt nie zrobi za mnie formularza ale może chociaż ktos mi wskaże jakies błędy, poda mi jakieś wskazówki jak przez to przebrnąć

Poniżej wklejam kod skryptu który sobie pięknie wkomponowałem w architekturę strony tylko niestety nie działa...jeszcze.
Oto kod:
  1. <?php
  2. $headers = "From: Anonymous on $SERVER_NAME <$mail>\n";
  3. $headers .= "X-Mailler: php 3 Form2Mail made by FTLS, http://www.ftls.org/\n";
  4.  
  5. $message = "";
  6.  
  7. while (list($key, $val) = each($HTTP_POST_VARS)) { 
  8. $message .= "$key : $val\n"; 
  9. } 
  10.  
  11. $message .= "\nSent by ".gethostbyaddr($REMOTE_ADDR). " ($REMOTE_ADDR)\n";
  12.  
  13. mail($to, $subject, $message, $headers); 
  14.  
  15.  
  16. if(! $exit_page)
  17. $exit_page = $DEFAULT_EXIT_PAGE;
  18.  
  19. Header("http://www.presik.xt.pl/nowypresik".$exit_page);
  20. // Exit -> $exit_page
  21.  
  22.  
  23. ?> 

----------------------
Kod nie jest długi. Sam widze że kod nie ma prawa dizalać nie podałem w nim mojego adresu na który chcę zeby wiadomości przychodziły - ale nie wiem gdzie go wpisac i w jaki sposób. Tak na logikę to chyba trzebaby ustaawić też pocztę żeby formularz wykorzystywał jakiegoś klienta pocztowego do wysyłania treści. Czy musze mieć jakies specjalne uprawnienia do servera zeby to ustawić?.... Mam też konto pocztowe na tym serverze - czy to wystarczy? Baaardzo prosze o pomoc.

Ahaa.. podam jeszcze adresik strony żeby można zobaczyć dokładnie w czym jest problem i jaki błąd wyrzuca server. Moze jakies CHMOD trzeba zmienić? - teraz jest 644

Adres: http://www.presik.xt.pl/nowypresik/index.php?strona=kontakt
konys
Swój adres musisz podstawić pod zmienną $to; np. $to = 'mojadresmailowy@blabla.pl';
Polecam również klasę phpmailer, która w bajecznie prosty sposób pozwala wysyłać maile.
em1X
php nie korzysta z zadnych klientow przy wysylaniu poczty.
Zapraszam do lektury przed molestowaniem nas na forum.

tak powinno byc:
  1. <?php
  2.  
  3. mail("webmaster@ftls.pl", "Temat emaila", $message, $headers);
  4.  
  5. ?>

Poza tym: ten skrypt jest tragiczny. W dodatku stary..
Zmien $HTTP_POST_VARS na $_POST.

Ps. zrob eksperyment.. wypelnij formularz, gdy juz bedzie dzialal.. i wciskaj ciagle enter...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.