Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: applet w javie a javascript
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
apa-sf
Cześć.

Z duzą pomocą dwójki znajomych stworzyliśmy applet wyświetlający mapę 2d z gotowych plików (scroll, zoom, wyświetlanie informacji o lokacji).
Dla spokoju ducha chciałem zapytać jak to jest z javą obecnie? Czy można założyć, że przeciętny user będzie miał zainstalowaną wirtualną maszynę javy czy też źle zrobiliśmy i duża liczba odwiedzających może nie mieć po swojej stronie machiny?

Jeśli wybraliśmy źle - w czym jeszcze można by stworzyć taką mapę?

Ostatnie pytanie:
W przypadku javascript jeśli chcemy zamieścić treść dla userów z wyłączoną obsługą js, używamy po prostu znaczników <script> i <noscript>. A w jaki sposób zamieścić treść wyświetlaną osobie nie mającej zainstalowanej javy i niemogącej przez to zobaczyć appletu?
nospor
ten dzial jest o javascript nie o java. przenosze
LBO
Nie wiem nic o Javie, takie rozwiązania do twoich potrzeb zapewnia flash (Macromedia kiedyś udostępniła zestawienie dostępności Flash vs. Java - Flash wygrał). Niestety jest to narzędzie komercyjne. Dlatego Java wydaję sie jednak najlepszym rozwiązaniem. Jest darmowa.

P.S. Hmmmm, możnaby się pokusic o zaimplementowanie czegoś takiego w AJAXie, ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, więc nie jestem pewien.

edit:
Odpowiednikiem JavaScriptowego <noscript> dla Javy będzie <noapplet>.
Ace
Jest to raczej zle zalozenie. Zawsze trzeba myslec, ze odwiedzajacy nie ma wirtualnej maszyny, czy nie ma frameworka .net...
DeyV
Równie dobrze - można zalożyć, że nie ma JS, flasha, a może nawet pracuje na przeglądarce tekstowej...

Osobiście wychdzą z założenia, że jeśli przygotujemy dobrą i prostą instrukcję dla osób, które nie spełniaja określonych warunków, a chcą je spełniać, to problem można pominąć.

Choć nie ukrywam - nie przepadam za apletami Javy na stronach (chyba że jest to jakaś konkretna aplikacja, z ktorej CHC skorzystać, i wiem, że warto jest czekać na jej załadowanie)
apa-sf
LBO: niestety znacznik <noapplet> nie dziala - tekst zawarty w nim wyswietla sie niezaleznie od tego czy java jest wlaczona/wylaczona.
Ktoś zna jakąś inną metodę wyświetlenia treści tylko dla osób bez obsługi javy?

A co do kwestii popularnosci: byc moze ktos z was orientuje sie z jakimi przegladarkami/systemami maszyna javy przychodzi "w standardzie"?
DeyV
a są takie?
apa-sf
Hm, zawsze myślałem, że chociażby IE ma na starcie wbudowaną w systemie maszyne (co prawda MS a nie Sun). Kiedyś również opera była w wersji instalacyjnej z Javą, nie wiem jak teraz. A być może też mylę pojęcia - Java to dla mnie nowy temat winksmiley.jpg
nospor
Cytat
Kiedyś również opera była w wersji instalacyjnej z Javą, nie wiem jak teraz.
kiedys byla, teraz wersja 9 jest tego pozbawiona. Jak chcesz to se instalujesz.
spenalzo
Wydaje mi sie, że Java nie jest dołączana do przeglądaek z prostego powodu - rozmiar ~16MB....
Ace
Deyv, niby tak, ale zawszez znajdzie sie wtedy taka osoba, ktora nawet z taka instrukcja sobie nie poradzi.

W poprzedniej firmie robil kumpel applet w java - wykres gantta w zarzadzaniu budzetem. Taki kompoennet ulatwil zarzadzanie budzetem dla jakiejs szychy w rzadzie w hiszpanii... Gosc po prostu chcial wejsc na strone i tyle. Nie kazdemu mozesz wytlumaczyc ze musisz wczesniej sciagnac cos... Jak wejdzie i zobaczy ze nie dziala, to znaczy ze nie dziala.

Ale to juz takie OT
apa-sf
No i Ace ujal sedno sprawy :/

Nic to - jako, ze aplet praktycznie gotowy to na start bedzie musial wystarczyc ;] pozniej na bierzaco bedziemy probowali sklecic rozwiazanie o takiej samej funkcjonalnosci moze w javascript - tutaj chyba mamy wieksze szanse na to, ze dany niezorientowany user bedzie mial obsluge JS
em1X
Cytat(spenalzo @ 2006-05-10 17:27:41)
Wydaje mi sie, że Java nie jest dołączana do przeglądaek z prostego powodu - rozmiar ~16MB....

Java nie jest dołączona do przeglądarek, bo SUN w końcu ruszył głową i nie zezwolił na samodzielną dystrybucję..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.