Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie w DreamWeaver
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
maverickkk
Hi.

Mam problem z kodowanie w DW. ustawiam kodowanie strony 'Ctrl + J' i 'Title/Encoding' na Europa Środkowa (iso) a jak dam zapis i odczytam to zmienia kodowanie się na Europa Zachodnia i wyspakują krzaki w miejsce polskich liter.

I to mnie wnerwia angrysmiley.gif

Znacie rozwiązanie takiego prblemu questionmark.gif

Czemu DW sam sobie zmienia kodowanie :/ questionmark.gif
mike
Przenoszę z Hydeparku na Komputery i oprogramowanie
maverickkk
Zna ktoś odpowiedz ?
Nightwalker
zmieniaj kodowanie ręcznie w meta (ja tak robie i nie mam problemów)

Ps. pewnie już znalazłeś odpowiedź, ale ktoś może mieć również z tym problem..
maverickkk
Jak zmienie w meta to chyba będzie wszystko grać tylko że wiesz w niektórych plikach ja dopiero imporuje całego HEDA z innej klasy i w tym właśnie żecz :]

Jak dam kodowanie UTF-8 to wsumie wsio gra ale chciałbym aby przy ISO też to grało.
payonk
Zobacz
Edit>Preferences>New document

Opcja default encoding
i trzeba jeszcze zanzaczyć checkboxa pod spodem
Use when opening existing files that dont't specify an encoding
koirat
A moze trzeba nacisnac jeszcze "apply". Tez mialem taki problem i chyba tak to robilem.
Aridell
Witam, czy komuś udało się rozwiązac powyższy problem? Chętnie sie dowiem bo mam ten sam.
pozdr.
Daiquiri
Jeżeli tekst (zawartość pliku) jest zakodowana w konkretny sposób to nic nie da fakt zmiany kodowania dokumentu, skoro jego zawartość jest zakodowana inaczej. Innymi słowy: stwórz nowy dokument w DW, ustaw odpowiednie kodowanie (zatwierdź zmiany klikając na apply przed ok) i wklej w niego zawartość poprzedniego pliku. Jeżeli wyskoczą krzaki - zamień je "z palca" lub za pomocą ctrl + f / cmd + f. Zapisz i ciesz się odpowiednim kodowaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.