Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kilka pytań o podstawy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotrek8
Właśnie zaczynam zabawę z MySQL i mam kilka drobnych pytań dotyczących jego obsługi od strony serwera oraz jedno pytanie związane z sortowaniem wątków na forum. Próbowałem znaleźć odpowiedź na moje pytania na forum MYSQL, ale jakos tam cisza...

Forum
1) Jak posortować wątki na forum od najnowszego do najstarszego, tak aby nie była uwzględniana data rozpoczęcia wątka, lecz data ostatniej odpowiedzi na dany wątek? Dodam, że każda nowa wiadomość na forum jest opisany poprzez:
- kolumna 'watek' określająca numer wątku (nie numer wiadomosci!!!);
- kolumna 'odp' przybiera wartosc '0' jeśli jest to wiadomość rozpoczynająca nowy wątek, lub wartość '1' jeśli jest to odpowiedź na wątek;
Być może istnieje prostsza metoda sortowania wiadomośc na forum...

Obsługa od strony serwera
1) Czy potrzebuje hasło od administratora, abym mógł tworzyć na serwerze nowe bazy danych, tablice itd?
2) Jak zdalnie obsługiwać bazę danych (w WinXP wystarczy otworzyc okno MSDOS, wejsc do katalogu mysql/bin i wpisać 'mysql')? Jakiego programu używa się do obsługi zdalnej?
3) Czy istnieje duża różnica pomiędzy MySQL, a PostgreSQL? Wiem, że na serwerze jest zainstalowana ta druga.
spenalzo
Cytat
1) Jak posortować wątki na forum od najnowszego do najstarszego, tak aby nie była uwzględniana data rozpoczęcia wątka, lecz data ostatniej odpowiedzi na dany wątek?

Dodaj sobie jeszcze jedną kolumnę, np. ost_odp i zapisuj czas uniksowy (przez funkcę [manual:4b356fab5a]time[/manual:4b356fab5a]) i sortuj tak
[sql:1:4b356fab5a]SELECT ... ORDER BY ost_odp DESC[/sql:1:4b356fab5a]
Jabol
Cytat
Forum  
1) Jak posortować wątki na forum od najnowszego do najstarszego, tak aby nie była uwzględniana data rozpoczęcia wątka, lecz data ostatniej odpowiedzi na dany wątek? Dodam, że każda nowa wiadomość na forum jest opisany poprzez:  
- kolumna 'odp' przybiera wartosc '0' jeśli jest to wiadomość rozpoczynająca nowy wątek, lub wartość '1' jeśli jest to odpowiedź na wątek;  
[sql:1:de3c2c2469]select max(id), date, ble, ble from ble group by watek order by date;[/sql:1:de3c2c2469]Cos takiego powinno ci działać
Cytat
Obsługa od strony serwera  
1) Czy potrzebuje hasło od administratora, abym mógł tworzyć na serwerze nowe bazy danych, tablice itd?
Do tabel nie, do baz tak
Cytat
2) Jak zdalnie obsługiwać bazę danych (w WinXP wystarczy otworzyc okno MSDOS, wejsc do katalogu mysql/bin i wpisać 'mysql')? Jakiego programu używa się do obsługi zdalnej?
wypróbuj mysql front. poza tym możesz też zrobić coś takiego mysql -hhost -uusername -ppassword
Cytat

3) Czy istnieje duża różnica pomiędzy MySQL, a PostgreSQL? Wiem, że na serwerze jest zainstalowana ta druga.
PostgreSQL jest o niebo lepszy
cahe
Cytat
PostgreSQL jest o niebo lepszy

Sprawa dyskusyjna. Powiedz chociaż dlaczego lepszy. :-)
Jabol
Sprawa nie jest dyskusyjna. http://brainscraps.com/faq/pg_my.html.
DeyV
dla w moarę zazwansowanego usera.
Dla początkującego... brak narzędzi typu PHPmyadmin (a raczej ich niefunkcjonalność) oraz marny manual mogą okazać się przeszkodą nie do przeskoczenia.
Jabol
Cytat
Dla początkującego... brak narzędzi typu PHPmyadmin (a raczej ich niefunkcjonalność) oraz marny manual mogą okazać się przeszkodą nie do przeskoczenia.
!!!questionmark.gif?
O czym Ty mówisz. phpPgAdmin jest bardzo dobry według mnie i bardziej golubie od phpMyAdmina. Dodatkowo psql jest uważam o niebo lepszy od mysql'a (klienta). I uważam, że manual jest bardzo dobry, sam się z niego uczyłem i trochę umiem, co prawda wcześniej już trochę umiałem, ale jak ktoś chce się coś wiećej dowiedzieć to zawsze można zajrzeć do manuala mysql tongue.gif (zazwyczaj będzie działać, a jeżeli nie to będzie na pewno wyjaśnione w manualu postgresa).
I pozatym postgresql jest na licenci BSD i ma wszystko co tylko można sobie wymażyć.
cahe
Cytat
Cytat
!!!questionmark.gif?
O czym Ty mówisz. phpPgAdmin jest bardzo dobry według mnie i bardziej golubie od phpMyAdmina. Dodatkowo psql jest uważam o niebo lepszy od mysql'a (klienta). I uważam, że manual jest bardzo dobry, sam się z niego uczyłem i trochę umiem, co prawda wcześniej już trochę umiałem, ale jak ktoś chce się coś wiećej dowiedzieć to zawsze można zajrzeć do manuala mysql tongue.gif (zazwyczaj będzie działać, a jeżeli nie to będzie na pewno wyjaśnione w manualu postgresa).
I pozatym postgresql jest na licenci BSD i ma wszystko co tylko można sobie wymażyć.

Wolę MySQL, bo do niewymagających zadań jest idealne (dobra dokumentacja przede wszystkim) oraz dlatego, że dla małych baz danych jest szybsze od PgSQL (sic!).
piotrek8
[quote][quote]Forum
Być może istnieje prostsza metoda sortowania wiadomośc na forum... [/quote][sql:1:65e392780e]select max(id), date, ble, ble from ble group by watek order by date;[/sql:1:65e392780e]Cos takiego powinno ci działać[/quote]
A możesz napisać jak to działa....

[quote]Obsługa od strony serwera
1) Czy potrzebuje hasło od administratora, abym mógł tworzyć na serwerze nowe bazy danych, tablice itd? [/quote]Do tabel nie, do baz tak[/quote]
W jakiej bazie więc tworzyć tabelę... Czy może najlepiej należy w tej sprawie skontaktować sie z administratorem z prośbą o stworzenia nowej bazy? Czy hasło do bazy jest takie samo jak hasło dostępu do serwera (ftp, telnet)?

[quote]
2) Jak zdalnie obsługiwać bazę danych (w WinXP wystarczy otworzyc okno MSDOS, wejsc do katalogu mysql/bin i wpisać 'mysql')? Jakiego programu używa się do obsługi zdalnej? [/quote]wypróbuj mysql front. poza tym możesz też zrobić coś takiego mysql -hhost -uusername -ppassword[/quote]
Ale jakiego programu użyć ftp, telnet?questionmark.gif

[quote]
3) Czy istnieje duża różnica pomiędzy MySQL, a PostgreSQL? Wiem, że na serwerze jest zainstalowana ta druga.[/quote]PostgreSQL jest o niebo lepszy[/quote]
Chodzi mi o róźnicę w składni...
Jabol
Cytat
Cytat
Cytat
Forum
[sql:1:67d5208db7]select max(id), date, ble, ble from ble group by watek order by date;[/sql:1:67d5208db7]Cos takiego powinno ci działać

A działa, bo nie testowałem? (i podejrzewam, że nie działa, ale ja lubie pracę metodą prób i błędów)
piotrek8
Cytat
Cytat
Cytat
Cytat
Forum
[sql:1:0916b1c068]select max(id), date, ble, ble from ble group by watek order by date;[/sql:1:0916b1c068]Cos takiego powinno ci działać

A działa, bo nie testowałem? (i podejrzewam, że nie działa, ale ja lubie pracę metodą prób i błędów)

chodziło mi raczej o to w jaki sposób to działa smile.gif
jesli chodzi o to drugie działanie to... nie działa, rzeczywiście wyswietlana jest data napisania ostatniej odpowiedzi, ale sortowanie nadal jest tradydyjne...
znalazlem na szczescie letwiejszy sposob... wystarczy uaktualnic date w pierwszej wiadomosci
[php:1:0916b1c068]<?php
$query = "UPDATE forum SET czas="$czas" WHERE watek="$watek" AND odp="0" ";
mysql_query($query, $mysql_link)]
?>[/php:1:0916b1c068]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.