Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Myślnik czy minus ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
plewa
Witam,

Ostanio spotkałem się z bardzo nurtującym mnie problemem.

Czy istnieje różnica między myślnikiem w lewej części klawiatury (-), a minusem (-) po prawej części klawiatury.

Czy można używać ich zamiennie?

W sumie wyglądają tak samo tongue.gif -------------

Napisałem tego posta, ponieważ adres e-mail na który chcialem wyslac wiadomosc zawieral myslnik. Wiadomosc nie doszla, wiec zamieniłem myslnik na minus i o dziwo zadziałało. tongue.gif

winksmiley.jpg
Foxx
Taka sama jak między ósemką z lewej części a ósemką z prawej snitch.gif
kszychu
A gdzie ty masz w lewej części klawiatury myślnik? U mnie jest tylko minus, czy też myślnik obok zera w rzędzie cyfr oraz na klawiaturze numerycznej obok gwiazdki. Oba te znaki sąidentyczne. Problematyczny jest natomiast krótki myślnik, wstawiany czasem przez worda tudzież inne procesory tekstu, ale jego chyba nie da sięuzyskać z klawiatury.
dr_bonzo
I tu was zaskocze: jest roznica miedzy myslnikiem a minusem -- myslnik jest dlugi (wlasnie go prawie umiescilem), a minus ,inaczej dywiz, krotszy.

Ale jemu chodzilo o minusy smile.gif
Oba klawisze generuja ten sam kod ASCII wiec dzialaja identycznie.

--- ehhh 17sec smile.gif
Relair
Cytat(kszychu @ 2006-05-17 15:37:01)
ale jego chyba nie da sięuzyskać z klawiatury.

Praktycznie kazdy symbol mozna uzyskac z klawiatury. Wciskasz alt i wpisujesz z klawiatury numerycznej (tej z prawej winksmiley.jpg ) kod. Jaki kod jest na ten myslnik to ja nie wiem niestety dry.gif

edit: sa dwa myslniki 0150 i 0151
dr_bonzo
Jesli myslnik to 0150, szczegoly w tablicy znakow.
plewa
Czyli jest ta subtelna różnica, czy jej nie ma ?

ASCII 45 = -

Innego nie widzę.
dr_bonzo
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dywiz
i wszystko jasne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.