Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]kopiwanie plikow na kontach ftp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
UMBRO_
witam wszystkich serdecznie.Dopiero zaczynam przygode z php tak wiec pisze w dziale przedszkole.Pisalem skrypty kopiujace pliki i takowy udalo mi sie napisac
  1. <?
  2. if (!copy(".../cos2/plik.txt", "plik2.txt"))
  3. echo "Blad podczas kopiowania";
  4. ?>

ten skrypt ma skopiowac plik.txt
wyglada to tak:
c:\usr\krasnal\www\test\cos1\plik.txt
ma skopiowac do c:\usr\krasnal\www\test\cos2\
Skrypt php jest uruchamiany w cos2
Problemu nie ma bo wszystko ladnie dziala ale mam takie jedno pytanie.Zalozylem dwa konta ftp na serwerze unixowym.Probuje napisac podobny skrypt ktory by kopiowal plik z drugiego konta:
np
/home/konto1/jakis plik do /home/konto2/zapis oczywiscie odpalajac skrypt z konto2... Nie wiem jak to zrobic moze mi ktos pomoze?Z gory dziekuje
mike
1. Co się tak wydzierasz? Kultury trochę. Proszę poprawić temat wątku. Wyłącz sobie Caps-Lock i doczytaj o zasadach formułowania tematów na forum Przedszkole.
2. Jeśli chodzi o FTP, to najlepiej skorzystać z zozszerzenia ... FTP
UMBRO_
Cytat(mike_mech @ 27.05.2006, 09:21 ) *
1. Co się tak wydzierasz? Kultury trochę. Proszę poprawić temat wątku. Wyłącz sobie Caps-Lock i doczytaj o zasadach formułowania tematów na forum Przedszkole.
2. Jeśli chodzi o FTP, to najlepiej skorzystać z zozszerzenia ... FTP

poprawilem....mozesz troche objasnic pkt 2 twojej wypowiedzi?
mike
Jaśniej mówi o tym manual. Poczytaj sobie.
Już nawet w linku, który Ci dałem masz gotowy przykład jak wsyłać plik na serwer FTP, naprawdę wystarczy to przeczytać.

Jeśłi chcesz dokładniej to poczytaj o ftp_put() oraz ftp_fput()

P.S.
Tematyka i zasady panujące na forum Przedszkole. Dodaj jeszcze do tematu wymagany tag/znacznik.
UMBRO_
Cytat(mike_mech @ 27.05.2006, 09:29 ) *
Jaśniej mówi o tym manual. Poczytaj sobie.
Już nawet w linku, który Ci dałem masz gotowy przykład jak wsyłać plik na serwer FTP, naprawdę wystarczy to przeczytać.

Jeśłi chcesz dokładniej to poczytaj o ftp_put() oraz ftp_fput()
P.S.
Tematyka i zasady panujące na forum Przedszkole. Dodaj jeszcze do tematu wymagany tag/znacznik.

dziekuje ze pomoc ale mi nie chodzi oto.Stracilemkontrole nad drugim ftp-kiem i dlatego chce napisc skrypt ktory skopiuje mi pliki z tego konta ftp uzywajac skryptu php odpalanego na innym koncie ale na tym samym serwerze.Rozumiesz teraz o co mi chodzi? dlatego pytam oto jak kopiowac plik a nie wrzucac go na serwer.Zeby to zrobic przy pomocy ftp_put trzeba miec hasla do konta ale ja ich nie posiadam
mike
LOL

No co Ty, w żaden sosób tego nie zrobisz.
Niezależnie od platformy i oprogramowania.

Przecież jakby to było możliwe to bym sobie odpalił skrypcik i skopiował ... Interię albo coś innego biggrin.gif
UMBRO_
Cytat(mike_mech @ 27.05.2006, 09:36 ) *
LOL

No co Ty, w żaden sosób tego nie zrobisz.
Niezależnie od platformy i oprogramowania.

Przecież jakby to było możliwe to bym sobie odpalił skrypcik i skopiował ... Interię albo coś innego biggrin.gif

od tego chyba sa prawa dostepu co nie?
mike
Hehehe, tak od tego są. Żeby zabezpieczyć dostęp do plików dla osób/grup, które tego dostępu mieć nie powinny.

Możesz ściągnąć te żeczy o ile wcześniej (przed stratą kontroli) ustawiłeś je sobie na 0777. Wtedy najnormalniej sobie je ściągnij i zapisz, powiedzmy file_get_contents() a potem wyślij na FTP.

Ale jeśli masz inne prawa dostępu do pliku na serwerze, na który nie masz wstępu, to po prostu nie da się.
dr_bonzo
UMBRO_ a nie masz takiego mechanizmu jak odzyskiwanie hasla? A kontakt z adminem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.