Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakie dac kodowanie znakow przy tworzeniu kopi zapasowej bazy danych.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
cineck
Witam, mam problem z polskimi fontami po wgraniu nowej kopi bazy danych. Wszystko sie wgrywa tylko ze nie mam zadnych ążśćę worriedsmiley.gif co robie nie tak questionmark.gif? albo jakie dac kodowanie bo phpmyadmin jest dosc duzy wybor smile.gif

Pozdrawiam
tomekp
utf-8 podczas exportu i utf-8 podczas improtu, powinno chulać.
cineck
Cytat(tomekp @ 28.05.2006, 15:55 ) *
utf-8 podczas exportu i utf-8 podczas improtu, powinno chulać.

Ale jakie utf8 questionmark.gif? utf8_polish_ci ? bo tak robie i nie chula blinksmiley.gif
tomekp
utf8_general_ci
akubiczek
Co wy gadacie? Przecież utf8_polish_ci, utf8_general itd. to się ustawia dla systemu porównań a result set i client encoding się po prostu oznacza poprzez samo utf8.... blink.gif
cineck
Cytat(akubiczek @ 28.05.2006, 20:40 ) *
Co wy gadacie? Przecież utf8_polish_ci, utf8_general itd. to się ustawia dla systemu porównań a result set i client encoding się po prostu oznacza poprzez samo utf8.... blink.gif

Ani kodowanie utf8_polish_ci, utf8_general ani utf8 , ktorego wogole nie idzie ustawic , poniewaz u mnie w phpmyadmin po kliknieciu na System porównań dla połączenia MySQL: rozwija sie cala litania i akurta samo tylko utf8 nie mozna wybrac . Nie wiem jak to zrobic .... kazdy pisze co innego smile.gif moze jeszcze ktos poda jakis pomysl winksmiley.jpg
MatheW
Spróbuj kopię bazy danych przejechać Grzegżółką XP (konwertuj na UTF8), a potem po każdym połączeniu stosuj SET CHARSET latin2
akubiczek
Cytat(cineck @ 29.05.2006, 17:54 ) *
Ani kodowanie utf8_polish_ci, utf8_general ani utf8 , ktorego wogole nie idzie ustawic , poniewaz u mnie w phpmyadmin po kliknieciu na System porównań dla połączenia MySQL: rozwija sie cala litania i akurta samo tylko utf8 nie mozna wybrac . Nie wiem jak to zrobic .... kazdy pisze co innego smile.gif moze jeszcze ktos poda jakis pomysl winksmiley.jpg

Bo tu nie chodzi o system porównań. System porównań informuje bazę w jaki sposób ma np. sortować wyniki, i nie ma NIC WSPÓLNEGO z tym o co tobie sie rozchodzi smile.gif

A teraz twój problem:

- sprawdź w jakim kodowaniu masz znaczki w pliku z dumpem z bazy; jeżeli jakieś inne niż UTF8 to zrób to co napisał kolega wyżej i przekonwertuj do UTF
- teraz w phpMyAdmin zrób import tego pliku ustawiając "Zestaw znaków dla pliku:" na UTF8

- resztę zdania kolegi wyżej "a potem po każdym połączeniu stosuj SET CHARSET latin2" olej smile.gif
MatheW
Cytat(akubiczek @ 30.05.2006, 13:15 ) *
- resztę zdania kolegi wyżej "a potem po każdym połączeniu stosuj SET CHARSET latin2" olej smile.gif

A to niekoniecznie. Miałem już częste problemy z importowaniem bazy i wiem, ze to może okazać sie konieczne.
akubiczek
No ale każesz mu najpierw konwertować do UTF a potem ustawiać połączenie na LATIN2. Gdzie tu sens, gdzie logika?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.