wiec moze sie wypowiem bo jestem na biezaco z tymi sprawami 17 maja oficjalnie ruszyla moja forma

nie wiem jak jest w innych regionach ale w wpj. pomorskim nie ma restrykcji aby dostac ~12000 (tzn jest to chyba 6x sredniej pensji krajowej wiec zalezy jaki miesiac i moze to byc 12600 albo 12400 generalnie wacha sie to w okolichach 12.500) co do tych restrykcji to nie ma wymogu aby byc studentem lub zeby miec mniej niz 25 lat. Wazne jest by wspolmalzonek nie mial juz dzialanosci, sa tez ogranicznia co do profilu z tego co wiem to z firmami transportowymi jest problem.
co do pocedury to najpierw trzeba pobrac formularze z UP powypelniac podpisac, z binesplanem to przesada trzeba wypelnic papier na ktorym trzeba Pi ray oko wpisac miesieczne dzialanie czyli przychopdy, koszty itp.
jak juz przyznaj ci kasze (maja 30 dni na rozpatrzenie wniosku) podpisujesz umowe, trzeba jeszcze wybrac forme zabezpieczenia najbardziej honorowane jest poracznienie przez 2 inne osoby. w ciagu 1 dnia masz kase na wskazanym przez ciebie koncie i czas okolo 20 dni na zakup "materialow" jakie wymieniles w formularzu w moim przypadku to sprzet komputerowy, holernie drogie oprogramowanie, porada prawna i materialy biurowe
wszystko musi byc oplacone gotowka a faktury wystawione na ciebie jako osobe fizyczna, jak juz masz wszyskie faktury idziesz jeszcze raz do UP oni sprawdzaja i jak wszystko OK daja ci zielone swiatlo do zakaladania dzialalnosci. Najperw wizyta w w urzedzie miasta, wypelenienie druczkow wybranie PKD i wplata 100 PLN po 2-3 dniahc masz decyzje z nia jedziesz do GUS w celu nadania numeru REGON (osobiscie zaltawia sie to w ciagu dnia) lub wysylasz i czekasz okolo 7 dni na decyzje.
jak masz regon to wtedy rejestracja w ZUS i US o ile w US bezproblemowo to w ZUS masa problemow z papierami, wszystko musi byc drukowanymi literkami w krateczkach czytelonie itp. mi zrobila to ksiegowa w podatniku czy cos wiec nie mialem srania z tymi sprawami.
NIP przechodzi taki jaki masz na siebie tylko w US trzeba ich powiadomic o tym fakcie ale to razem z papierami zgloszeniowymi
Trzeba tez wybrac forme rozliczenia z US ja jestem na ryczalcie i chwale sobie puki co bo jesli dochody nie przekrocza 2740 to place grosze do US w innym przypadku 19%, mozna wybrac liniowy 19% ale on jest dobry dla firm ktore maja wieksze dochody powyzej 40000 rocznie bo podatek jest staly (19%) a na ryczalcie przechodzi sie na wieksza stawke 30% ale mniejsza o podatkach bo to zabujczy temat
co do faktur VAT staje sie platnikiem VAT po oplaceniu 150 zl i nastepuje to od 1 kazdego miesiaca, jak ja zalozylem firme 17 maja nie bylem odrazu watowcem ale stalem sie nim od 1 czerwca, jak nie sestes na VAT to wystawiasz rachunki brutto no ale nie mozesz odliczac VAT z tego co kupujesz itp.
generalnie jestem swiezo upieczonym wlasciceielm malej firmy jak narazie nie nazekam
aaa i bardzo wazne jesli to twoja pierwsza dzialnosc to jest "promocja" w ZUS i przez okres 2 lat nie placi sie skladek emerytalnych tylko ubezpieczeniowe i zdrowotne co wynosi okolo 300 PLN miesiecznie po 2 latach bedzie ponad 700

a co do dotacji z UP to jednym z warunkow jest stale oplacanie ZUS bez zaleglosci wiec trzeba tego pilnosac