Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: podliczanie faktur
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
beto
czesc
mam takie pytanko , chcialem zrobic baze klientow w ktorej byla by mozliwosc podliczania ich wplat.
dokladniej, kazdy klient musi uiscic miesieczny abonament, i chcial bym zeby z dniem 1 kazdego miesiaca zostal generowany nowy abonament (dodawana nowa wartosc do jego konta), oraz zostalo dokonane obliczenie roznicy na koncie kazdego klienta(np . jego zadluzenie), oczywiscie jezeli abonent dokona wplaty i ktos to zaksieguje zeby byl na 0 lub na +. Chodzio o to zeby zrobic taki maly program ksiegowy.

juz wiem jakie beda tabele i jak to zrobic, ale mam problem z samym podliczaniem , wogole nie wiem od czego zaczac w czyms takim?

jezeli zrozumieliscie cos ztego co napisalem to prosze o pomoc.

Pozdrawiam
Tomasz
SongoQ
Jesli umiesciles w mysqlu to rozumiem ze nie wiesz jak wyliczac wartosci. Napisz cos wiecej szczegolow bo nie sadze zeby ktos sie domyslal o co Ci chodzi
beto
opisze to na pewnym przykladzie.

przypuscmy ze mamy takie tabele:

1.Dane
[nazwisko].[imie].innedaneabnenta.[nazwa abonamentu]

2.Abonament
[nazwa abonamentu].[kwota netto].[kwota brutto]

mad.gif nacisnalem Enter przez przypadek

od poczatku:

opisze to na pewnym przykladzie.

przypuscmy ze mamy takie tabele:

1.Dane
[nazwisko].[imie].innedaneabnenta.[nazwa abonamentu]

2.Abonament
[nazwa abonamentu].[kwota netto].[kwota brutto]

3.Faktury
[nazwisko].[miesiac].[kowta brutto].[czy zaplacono]

chcial bym aby w tabeli faktury dla kazdego abonenta, pierwszego dnia miesiaca pojawiala sie nowa faktora. oraz zeby w 4 tabeli pojawialy sie dane o tym ile abonent powinien miec (teoretycznie) wplaconych pieniazkow , czyli ilosc mieisiecy razy kwota brutto, oraz dane na temat tego ile ma wplacone i jaka jest roznica. oczywiscie narazie chce to zrobic bez wyjatkow czyli np. jak ktos zmieni abonament w srodku miesiaca czy cos takiego.

4.
[nazwisko].[razem teoretycznie].[razem wplat].[roznica=razem teoretycznie-razem wplat]

mam nadzieje ze teraz udalo mi sie to mniej wiecej wyjasnic. oczywiscie chcial bym to zrobic w MySql'u , chociaz jak bedzie to w czyms innym (byle darmowym) to tez sie nie pogniewam.

Pozdrawiam
Tomasz
SongoQ
Jesli chcesz pewno funkcjonalnosc wyliczenia podsumowan i abonamentow przeniesc na bazke to polecam odrazu PG (funcje, widoki) bedzie latwiej.

Z podobnymi rzeczami borykalem sie jakies 2 lata temu przy podobnej aplikacji. 4 tabele zostaw tylko i wylacznie do wplat. Na podstawie tego jakie faktury sa wystawione mozesz pokazac zadluzenia danej osoby, uwzgleniajac przedplaty itd.

Widze ze abonament zapisujesz 2 kwoty hm z tym to roznie bywa. Firmy przewaznie wychodza z kwot netto no chyba ze to jakies sklepy itd to wtedy kwota wyjsciowa jest kwota brutto. Zastanow sie czy nie lepiej jest to uwzglednic w samej fazie projektowania bazy danych jak i aplikacji, dochodzi jeszcze do tego wyliczanie - jak pogooglujesz to znajdziesz. Wazne jest wtedy kiedy dochodzi Ci do programu np drukarka fiskalna, w ktorej nie mozesz zmienic wyliczen.

Odnosnie wystawiania faktur to mysle ze latwo. Definiujesz sobie szablony w ktorych ustalasz co ile wystawiasz, kiedy (tutaj zabawa z datami i dniami swiatecznymi) i wystawiasz fakturyki uwzgledniajac pozycje i co i ile znajduje sie na niej. Jesli jest to abonament to prosta sprawa.

Odnosnie pokazywania zadluzen to radze przygotowac kilka funkcji w DB ktore np obliczaja CI netto brutto vat i jakiegos widoku ktory wysiwetla. Podobnie towrzysz dla klienta. Proste rzeczy szybko osiagniesz. Jesli chcesz wiele rzeczy zintegrowac to radze dobrze przemyslec, rozpisac sobie dobrze.
beto
dzieki za odpowiedz,

ale chcial bym osiagnac jedna rzecz a mianowicie ze funkcje do wyliczen netto brutto vat i inne takie byly wykonywane np. o 4 nad ranem i zapisywane do jakiejs tabeli. przy malej ilosci faktur mozna zrobic widok i w czasie rzeczywistym to obliczyc , ale gdy tych faktor bedzie duzo moze to zajac troche czasu itak by bylo przy kazdym wyswietleniu tego widoku, a gdy beda zapisywane w jakiejs tabeli w gre wchodzilo by tylko pobranie tych danych a nie cale wyliczenia.

jeszcze jedno pytanko co to jest PG ? (czyzby PostgreSql)

Pozdrawiam
Tomasz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.