Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] www.biznes.koszalin.pl/index.php
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
itsme
Witam

ja, deyv i scanner wykonalismy nastepujace dzielo KLIKNIJ MNIE.
ocenie chcemy poddac:
- ogolne pierwsze wrazenie
- grafike
- rozwiązania związane z wersjami językowymi

login i pass: mentax/mentax

do panelu administracyjnego z oczywistych wzgledów podać hasła nie mogę

php 5.*
pgSQL 8.*

staralismy się aby było to zgodne ze standardami ...

rzeczy ktorymi mozna sie pochwalić to wdrozenie ajaxa
http://www.biznes.koszalin.pl/index.php/pl...ogues/companies - po lewej stronie jest Sortuj wg [ Nazwy / Ilości firm ] po kliknięciu w dany link nastepuja placzenie z serwerem i posortowanie

czekamy na uwagi uwagi i jeszcze raz uwagi ...
Bastion
- ogolne pierwsze wrazenie

pierwsze wrazenie i wszystkie kolejne bardzo dobre smile.gif

- grafike

wedlug mnie sliczny , jasny design - funkcjonalny i wygodny. wszystko ladnie stonowane i zrownowazone

- rozwiązania związane z wersjami językowymi

wybor jezyka dalbym na sama gore, ale tak tez jest dobrze

snitch.gif smile.gif 9.999(9) / 10

-added-

aha, jak sie wybiera wersje jezykowa to do adresu dokleja sie "///"
seaquest
Nie żeby coś, ale gdzieś już widziałem intro podobne. Tylko nie wiem gdzie winksmiley.jpg
Bastion
Do intra przydalby sie tez jakis procentowy wskaznik postepu zaladowania snitch.gif
Nie wiem czy to wina Linuxa, ale w intro tez zamiast tekstu mam czerwone prostakaty :]
Fuzja
Design widziałem, podawałeś już kiedyś na ircu, przepiękny smile.gif
Pierwsze wrażenie - przyjazny, widać, żę wykonany profesjonalnie, aż chce się zostać na stronie dłużej.
Jak dla mnie wszystko pięknie, świetna robota guitar.gif
Balas
Jedyne co mi sie nie podoba to pasek u gory (ten falowany ;]), jakis taki... kanciaty tongue.gif reszta OK ;]

9/10
AxZx
bledy przy dodawaniu nowej oferty pracy
moje odczucia:
grafika na dole w stopce nie pasuje zbytnio do grafiki w menu
itsme
Cytat(AxZx @ 13.06.2006, 20:19 ) *
bledy przy dodawaniu nowej oferty pracy
moje odczucia:
grafika na dole w stopce nie pasuje zbytnio do grafiki w menu

tzn questionmark.gif? jak odrzuca ?
jakiś komnunikat ?

=========
update: juz widze DZIĘKI
mike
Ładnie, ładnie.
Szkoda, że nie funkcjonalnie tongue.gif

Pierwsze wrażenie (które utrzymuje się cały czas): strona o jakiejś kobiecie, fladze i zbyt dużej niebieskiej plamie.
Top zniszczył wszystko. W rozdzielczości 1024 po najechaniu na FAQ menu, które się pojawia nie mieści się całe na ekranie.
Wejście w jakąkolwiek kategorię sprawia że nie zmienia się za bardzo nic, ale za to .... widzimy nadal gigantyczny top.

Menu: rozwijane menu są mało funkcjonalne. Nie daość że bez JS nie ma szans, to po wejściu w kategorię podrzędną menu gaśnie i nie wiemy gdzie jestesmy (przydałby się breadcrumb).

Ale ogólnie ładnie, miłe kolory smile.gif
nospor
Cytat
jak odrzuca
nie odrzuca a odczucia tongue.gif
Ale faktycznie nie dziala dodawaniea oferty. po wypelnienieu pol z * przechodzi w tryb weryfikacji danych (podglad) i jest kintynuuj i go wciskam i znowu to samo. nie przechodzi dalej. No i ciagle ten tekst ze pole z * musi byc wypelnione. W podlgadzie to raczej nie potrzebne

ale ogolnie wyglad to faktycznie cacy
Balas
Tak ta marginesie, postarajcie sie o xHTMLa ;]
itsme
Cytat(OnE.Killer @ 13.06.2006, 20:38 ) *
Tak ta marginesie, postarajcie sie o xHTMLa ;]

wciąż się staramy docelowo napewno będzie :-)
dużo pracujemy nad aby bylo :-))))
scanner
Radek nie powiedział jeszcze o jednym - gdyby nie SVN, to powstanie tak dużego projektu nie miałoby najmniejszych szans, uwzględniając fakt, że jak większść z Was wie, każdy z nas (DeyV, Itsme i ja) mieszkamy zupełnie gdzie indziej.
Dzieki za wszytskie miłe słowa i za wyłapanie błędów z tym dodawaniem ofert - już nad tym pracujemy.
Vogel
design niezly, ale stanowczo wymaga dopracowania. lekki i czytelny, ale nie udalo sie wam uniknac wrazenia chaosu (nie mam pomyslu jak z tym sobie tutaj poradzic; ale nie jest zle. po kilku chwilach spedzonych w serwisie wsyzstko staje sie czytelne).
na pewno trzeba poprawic górną "falę" która jest krzywa i pozałamywana. przetestujcie to takze pod Opera bo miejscami sypie sie CSS (styl linkow)
generalnei kolorystyka i calosc bardzo na plus, co rzadko zdarza sie na tym forum.
fajne.
hwao
It's_me oddaje nie skoczona prace do oceny, nu nu... ;-)

Cytat
Mein Ordner:
  1. Gewerbeimmobilien: 0
  2. Kooperationsangebote: 2
  3. ofertypracy: 0
  4. Firmen: 3

Was?

Kod źródłowy hybryda tabelek z div'ami, albo rybka albo pipka smile.gif

Menu jest ładne, ale nie podoba mi sie takie hardcorowe pojawianie sie tych bocznych, tak samo pod menu widac biala wyrwe, cos nie tak z pocieciem layoutu?

Kolor linkow w prawym topie przypomina mi bardziej reklame google niz fragment strony.

Stopka mi sie tez nie podoba.

Tak samo te /// trzeba bu posprzatac w generatorze linkow.
ano
Strona jest niezła winksmiley.jpg
Wymienię minusy:
- Po wejściu na stronę nie zabardzo wiem na czym się skupić,
- top jest duży więc myślę, że lepiej by było jakby na podstronach jakoś się zmniejszał (podstawiał by się inny obrazek)
- stopka jest jakby zupełnie z innego świata, ma brzydki kolor, moim zdaniem zrobiona na "odwal się" winksmiley.jpg
- bezsensowne użycie flasha w Top'ie
- wszystkie te zaokrąglenia są jakieś postrzępione, nieładne...
- flagi w wyborze języka nie znajdują się na środku tej belki (nie są wyrównane w pionie)

Ogólnie szablon strony tak, jakbym już gdzieś widział winksmiley.jpg Grafika na stronie sprawia wrażenie niedopracowanej i trochę zrobionej na szybko, niektóre elementy są jakby zrobione na wzór z innych stron (nie potrafię podać konkretnie z jakich, ale pierwsza myśl po wejściu na stronę była taka, że już gdzieś to widziałem...)

Ocena: 8/10 (dopracujcie szczegóły + zróbcie to na <div>ach smile.gif )
serafin
  1. <script type="text/javascript" src="js/function.js"></script>
  2. <script type="text/javascript" src="js/mygosumenu/ie5.js"></script>
  3. <script type="text/javascript" src="js/mygosumenu/XulMenu.js"></script>
  4. <script type="text/javascript" src="js/ajax.js"></script>
  5. <script type="text/javascript" src="js/oneCompanyInTop.js"></script>
  6. <script type="text/javascript" src="js/KatalogFirmBranze.js"></script>
  7.  
  8. <script type="text/javascript" src="js/KatalogOfertWspolBranze.js"></script>
  9. <script type="text/javascript" src="js/swfobject.js"></script>

Nie słyszeliście o Javascript-on-demand?

1. div style="margin: 0 auto 0 auto; width: 780px; height: 31px; background: url(img/stopka-bg.jpg) no-repeat;"

Nie lepiej wrzucic to do Css'a? Przynajmniej bedzie cachowane i zmniejszycie wage strony.

1. onclick="java script:popUpScrollWindow( 'http://www.biznes.koszalin.pl/index.php/pl/catalogues/companies/one/1089', 10, 10, 850, 700);"

Slyszeliscie o DOM'ie i attachEvent questionmark.gif smile.gif

1. <!-- 0.68440008163452 -->

Generujecie to na Atari XT ?

Generalnie to dalej mi się nie chce patrzeć bo mam kolokwium z analizy i 200 stronicowy skrypt w pdfie załadowany ktory z utesknieniem czeka na mnie winksmiley.jpg

Ocena kodu html: 3/10
Ocena kodu php: brak (ale minus wielki za czas generowania)
Ocena layout: 5/10 (usability i user-experience na slabym poziomie)

Pozdrawiam serdecznie smile.gif
DeyV
Chyba musze zacząc czesciej dawać tu do oceny swoje prace - sporo to wnosi smile.gif

Mimo to - parę wytłumaczń

XHTML - jest. Co prawda tyklo 1.0 i to Transitional ale nie widzę potrzeby korzystania z bardziej restykcyjnego. Oczywiście - pojawiają się błędy, są jednak spowodowane nie zawsze poprawnym przygotowaniem treści, na co niestety, nie do końca mamy już wpływ.

Tabelki - jak to dobrze, że nie zostay zakazane smile.gif
Niestety - ale królestwa za pomysł, jak sprawić, by efekt osiągnięty w topie, z tłem, belkami z prawej i lewej, oraz samym topem działał poprawnie w FF i w IE, był zrobiony na Div'ach, i na dodatek pozwalał na reskalowanie / przeglądanie w różnych rozdzielczościach.

Ja z przykrością stwierdziłem, że bez tabelek tego topu to nie poskładam.

Czas wykonywania:
fakt - taki czas byłby niedopuszczalny, chyba że... weźmie się pod uwagę to, że jestesmy parę dni przed premierą, co oznacza, że mamy właćzone wszystkie debugery, parsowanie szablonów, i .. żadnego cache.
W normalnej sytuacji czasy mieszczą się w 0.01 a to mnie satysfakcjonuje.
Cytat
tak samo pod menu widac biala wyrwe, cos nie tak z pocieciem layoutu?

Nie rozumiem - mógłbyś dodać coś więcej?

@serafin - oczywiście masz racje - zmiany w js rzeczywiście by się przydały. Tyle tylko, że czasem po prostu się nie chce winksmiley.jpg

Intro - widać podobieństwo? Ciekawe czemu... winksmiley.jpg Pewnie Seth się ucieszy, gdy się dowie, że jego ręka jest już tak znana i rozpoznawalna smile.gif

Za wszystkie miłe komentarze bardzo dziękuję - grafikowi zrobiło się miło.
Za te krytyczne - jestem wdzięczny jeszcze bardziej - zasponsorowaliście nieprzespaną kolejną nockę winksmiley.jpg
Oczywiście - żartuję - cieszę sie, że jak zawsze - można na Was liczyć smile.gif
siemakuba
wrażenie robi niezłe na pierwszy rzut oka. Po objętości i dość sporej różnorodności zawartości widać że pracy zostało w projekt włożone sporo. Jendak, kilka uwag z mojej strony:

- do końca nie wiem czym jest to spowodowane ale mam wrażenie, że grafika jest niezbyt dopracowana. Wrażenie takie wywołują u mnie następujące elementy - (jestem tu: http://www.biznes.koszalin.pl/index.php/pl...cations/abc/856)

* "Wybrana Firma" na górze - link będący nazwą firmy ma fatalny, z niczym nie grający kolor. Mógłbym pomyśleć że kolor jego jest celowy, żeby było widać że to link. Ale wtedy z kolei zarzuciłbym brak konsekwencji
w tym temacie

* ikonki w belce nad artykułem - po pierwsze, nie są wyśrodkowane w poziomie względem opisujacych je linków, po drugie, nie są specjalnie dopieszczone - szczególnie wyloguj wzięte z WinXP :)

kolejne uwagi:
* treść artykułu - typografia! - jak dla mnie font jest za mały, interlinia jest stanowczo za mała. Można by jeszcze zwrócić uwagę na fakt, że taki długi tekst powinien być podzielony na krótsze paragrafy i opatrzony stosownymi śródtytułami, ale podejrzewam że na to nie macie wpływu.

* spis treści po lewej stronie artykułu - bardzo, ale to bardzo zbite to wszystko. Dodatkowo linki są "niejawne" , dopiero najechanie myszką ujawnia podkreślenie a co za tym idzie "linkowość" tych tekstów. (Fajnym kolorem do linków jest IMHO #036, który akurat w tej kolorystyce będzie pasował.

* część "Informacje dodatkowe", pod spisem treści - znaczek, który robi za marker listy, powinien być IMHO wypozycjonowany w do góry w pionie (ten plik: ico-blok.gif)

* Link na dole artykułu, prowadzący do kolejnego rozdziału nie jest wcale linkiem do kolejnego rozdziału. Wiem o tym dopiero po kliknięciu lub spojrzeniu na spis treści - przydałoby się info w stylu: "Rozdział 2: Numer statystyczny REGON" lub "Następny rozdział: Numer..."

Przyłączam się też do uwag przedmówców dotyczących:
- stopki (ten gradient błękitny nie pasuje, jest też strasznie ciasno w obrębie stopki, i chyba przydałby się margin pod stopką. Brakuje powietrza)
- flasha na górze - w obecnym wydaniu jest zbędny - zgaduję, że finalnie będzie robił coś więcej i wtedy pewnie jego rola się zmieni

Chciałem już zakończyć, ale przeszedłem jeszcze tu: http://www.biznes.koszalin.pl/index.php/pl...ogues/companies
- po lewej jest tragicznie nieczytelnie... tragicznie... za dużo, za gęsto
- mi osobiście wybitinie nie leży to, że hover mam na całym bloku z informacją o firmie. Przy próbie skopiowania adresu firmy otworzyło mi się okno nowe, bo kopiując klikłem...

Jeszcze jedna uwaga: nie potrafię sobie wytłumaczyć roli logotypu "CB" nad pomarańczowym paskiem z opcjami. Wiem już co się dzieje po kliknięciu na niego, bo to zrobiłem. Przed kliknięciem nie mówiło mi to zupełnie nic, i wygląda to trochę jakby wciśnięte na siłę tam.

Podsumowując, wrażenie jednak pozytywne. To jest całkiem spory serwis, ciężko pamiętać przy takim serwisie o takich pierdołach jak ikonki czy coś. Pozytywnie :) Wiele pracy już zostało włożone, a bardzo niewiele pozostało żeby wrażenie było jeszcze bardziej pozytywne.

pozdr.

edit:
zapomniałem o najważniejszym, co już co prawda zostało powiedziane, ale warto podkreślić :) projekt zdecydowanie wyróżnia się in plus spośród prezentowanych tu do oceny.

jeszcze raz pozdr. i dużo wytrwałości w końcowych pracach :)
TomASS
Noi jest Bug w pliku http://www.biznes.koszalin.pl/index.php/pl/addOffer/job
Cytat
Parse error: parse error, unexpected $ in /alt/home/webmaster.bizneskoszalin/html/inc/elements/forms/inputs/Input.aclass.php on line 102
// DeyV - trafiłeś na upload plików winksmiley.jpg

Coś sonda nie działa tak jak powinna - głosuję i ponownie mogę zagłosowac :/

Jak najadę na menu, to wyskakuje "podmenu" ale nie za bardzo wiadomo do czego przypisane.

Zaznaczam, że używam IE

Jak dla mnie - bardzo fajne smile.gif 9/10 się należy smile.gif
ikioloak
Nie wnikalem zbyt gleboko w strone ale to co wg mnie zle dziala to menu. Gdy rozwinie sie podmenu, zeby sie schowalo musze najechac na inny element menu glownego, a chyba wygodniej by bylo jakby sie zwijalo kiedy kursor przesune poza obszar podmenu - niekoniecznie na inne menu.

Zaznaczam ze tak sie dzieje w Operze TP2 pod linuxem. Moze w nowej becie jest inaczej.

Co do designu to strona jest ladna i przyjazna, ale nie jest tez znow zadna rewelacja.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.