Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odbieranie danych z checkboxa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kosy
Witam
Poczytałem troche na forum i już wiem, że checkbox zwraca tablice a nie pojedyńczą zmienną. Proszę o podpowiedź co należalo by dopisać do poniższego kodu żeby formularz wstawiał do bazy wszystkie wszystkie zaznaczone wartości.
  1. <?php
  2. mysql_connect("localhost","","");
  3. mysql_select_db("magazyn");
  4. if (isset($_GET['chb'])) { $chb = $_GET['chb']; } else { $chb = ""; }
  5. ?>
  6. <html>
  7. <body>
  8. <?php
  9.  mysql_query("INSERT INTO baza (ean) VALUES ('".$chb."')");
  10. ?>
  11.  <FORM NAME="thisForm" enctype="multipart/form-data" METHOD="GET" action=test.php>
  12. <?php
  13.  $q=mysql_query("SELECT * FROM towary");
  14. while($r=mysql_fetch_assoc($q)){
  15. echo("<input type=checkbox name=chb value=".$r["ean"].">");
  16. echo($r["kod"]);
  17.  }
  18.  ?>
  19.  <input type="button" value="wyslij" onClick="document.forms[0].submit();">
  20.  </FORM>
  21. </body>
  22. </html>
piotrekkr
ehh po pierwsze tak mi sie zdaje ze to powinno byc :

Cytat
echo("<input type=checkbox name="chb[b][][/b]" value=".$r["ean"].">");

teraz jak te dane maja byc wstawiane po przecinku do oddzielnych kolumn czy jak??
kosy
no to najlepiej żeby wstawiane były w jednej kolumnie w kolejnych wierszach
piotrekkr
  1. <?php
  2. foreach($chb as $wybrane){
  3. $wybrane_checkboxy.=$wybrane.'n';
  4. } 
  5. mysql_send_query('INSERT INTO `TABELA` (`nazwa_kolumny`) VALUES('.$wybrane_checkboxy.')');
  6. ?>
kosy
Zadziałało, dzieki za pomoc
Gość
Jaka jest roznica miedzy mysql_send_query a mysql_query ? Bo w manualu cos nie moge tej funckji znalezc.
siemakuba
Cytat
Jaka jest roznica miedzy mysql_send_query a mysql_query ?
Różnica jest taka, że mysql_query istnieje a mysql_send_query nie istnieje. Więc albo @piotrekkr się pomylił, albo napisał sobie funkcję mysql_send_query.

pozdr.
mike
A mi się wydaje że pomylił się i chodzilo mu o mysqli_send_query() smile.gif

P.S.
Proszę autora o poprawienie tematu wątu. Nie jest on zgodny z zasadami pisania na forum Przedszkole.
piotrekkr
Chodzilo mi o mysql_query ale ja sobie juz dawno napisalem taka funkcej o nazywie send_query() i caly czas jej uzywam wiec pomylilem sie smile.gif ale chodzilo mi w gruncie rzeczy o samo wyslanie zapytania smile.gif pozdro
Gość
To dobrze, bo juz myslalem, ze jakis glupi jestem, bo nie umiem w manualu znalezc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.