Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z serwisem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
srob
Witam!

mam taki problem. Mam serwis www do administracji pewnego programu w freebsd i po wrzuceniu go do apacha pisze mi taki blad:

Warning: require_once(DB.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php on line 38

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'DB.php' (include_path='.:') in /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php on line 38

mam apache 22 i php5.

Prosze o pomoc bo nie wiem co jest nie tak, nie jestem az taki dobry w te klocki dopiero sie ucze!!!
wlq
Po prostu nie moze znalezc pliku DB.php:) zle jest zdefiniowana sciezka. Najpierw posprawdzaj wszystkie kreski, apostrofy itp... potem sprawdz czy na pewno widzi plik w tym wlasnie miejscu. A jesli to nic nie da, to moze dodanie $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] cos pomoze.
srob
Ten plik jest w /usr/local/share/pear, a caly serwis w /usr/local/www/apache22/data/serweb, po skopiowaniu pliku do katalogu
brakowalo tez pliku pear.php, tez go skopiowalem, i mam teraz taki blad:

Warning: require_once(XML/RPC.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php on line 41

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'XML/RPC.php' (include_path='.:') in /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php on line 41
wlq
teraz nie widzi innego pliku, <czytaj wyzej>
thornag
Mowiac posciej:

W pliku /usr/local/www/apache22/data/serweb/html/main_prepend.php w lini 38

musisz podac prawidlowa sciezke do pliku DB.php

W tym samym pliku (main_prepend) w lini 41 musisz podac sciezkie do pliku RPC.php

Najlepiej sciezki absolutne (zaczynajac od / np /etc/www itp itp) zwroc uwage ze w sytuacji pliku RPC.php musisz podac sciezke do katalogu w ktorym znajduje sie katalog XML (bo w XML jest RPC tak to przynajmniej wynika z bledu)
srob
ok juz jest, ale teraz nastepny blad jest:

[b]Function aggregate_methods() doesn't exists. Try install Classkit extension. http://pecl.php.net/package/classkit

nie wiem co to jest i jak z tym sobie poradzic! sciaglem classkit ale nie wiem jak go zainstalowac! brak jakiego kolwiek opisu!
thornag
Bledy w php sa opisane tak ze mozna nie reagowac bardzo intuicyjnie, no chyba ze bledy ktore ciezko znalezc jak nieoczekiwany koniec (ktory zazwyczaj sprowadze sie do zamkniecia {} albo nieznany wyjatek i nie wiqadomo gdzie) Najlepszym rozwiazaniem i dla Ciebie najszybszym bedzie taka pewna sentencja

Cytat
Use the google luke

Skopiuj blad wklej na googlu znajdzie napewno, poszukaj poczytaj co to za blad i jak go naprawic.

Co do Classkit -> Tez zagoogluj napewno znajdziesz pelna dokumentacje i opisy instalacji itp itp. Wystarczy odrobina dobrych checi smile.gif Mnie tu bardzo szybko wytresowali smile.gif)

OT
Panowie moderatorzy, uklony tongue.gif
srob
Powiec mi jak moge dokompilowac classkit albo zeby ladowal sie dymanicznie.
thornag
A co ja pisalem wyzej. php.net google.com

Manual ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.