Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dpg-Loecknitz Homepage
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Jabol
Witam,
Chciałem prosić o ocenę strony domowej mojej szkoły której jestem współtwórcą (przerobienie layoutu do xhtml-a oraz php-engine).
Jak zapewne zauważycie całość jest jeszcze nie całkiem wypełniona treścią, ale mniejsza z treścią, która zapewne i tak Was nie interesuje smile.gif. Dużo więcej treści znajduje się w części niemieckiej.

Link http://12067.webhosting4.1blu.de/index.php. Jakbyście znaleźli jakieś błędy prosze dać znać

Pozdrawiam,
Adam
Seth
@Jabol: Ciebie bym o to nie podejrzewal ale... robisz sobie zarty ? tongue.gif
vieri_pl
kiepsko... bardzo kiepsko :/

2/10
nazihipi
Cytat
(przerobienie layoutu do xhtml-a oraz php-engine

mam nadzieję, że engine w działaniu jest lepszy jak layout tej strony tongue.gif

1/10
po prostu nic mi się tam nie podoba
Cysiaczek
W zasadzie wypadałoby napisać, co jest nie tak z ta stroną, ale szybciej bdzie jak napisze co jest dobrze:
Dobrze, że...hmm... ekhem

sad.gif
SHiP
Nie podoba mi sie ;]
- Mało kolorów(naliczyłem 5 ale z tego 4 to odcienie niebieskiego)...
- śmiesznie "poukładane" menu
- 1 grafika ;] która nie powala jakością...

kod źródłowy moze byc chociaż zamist style="(...)" wrzuć to do pliku css ;]
TomASS
@Cysiaczek:
Cytat
W zasadzie wypadałoby napisać, co jest nie tak z ta stroną, ale szybciej bdzie jak napisze co jest dobrze:
Dobrze, że...hmm... ekhem

Ty to masz bogate i przemyślane wypowiedzi.... umiesz kogoś zachęcić do pracy.
Ktoś prosi o ocene i konsrtuktywną krytykę, a co mu dałeś?

Zacznę od kodu:
1. Funkcje JS przeniósłbym do osobnego pliku
2. Bardzo ładny początek smile.gif
  1. <?xml version="1.1" encoding="iso-8859-2"?>
  2. <?xml-stylesheet type="text/css" href="./style.css"?>
  3. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
  4. "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
  5. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">

3. Źródło strony wygląda bardzo ładnie. Dodaj również zewnętrze pliki CSS, aby nie mieć czegoś takiego:
  1. <div style="float: left; text-align: left; width: 640px; padding-right: 10px">

4. Jeśli strona jest po Polsku i Niemiecku to co w stropce robi:
Cytat
designed by....
enginge by....

5. Strona działa na IE i FF ale nie działa na Operze (9) :/
6. Popracuj troszkę nad rozmieszczeniem elementów na stronie oraz nad logo strony.
7. Kolory są przyjemne dla oka i nie męczą oczu.
8. Ja bym zrezygnował z zegarka i kalendarza - przecierz większość ludzi ma to w Windowsie/Linuxie
Dla mnie tak
5/10 to standard
- za logo
- za rozmieszczenie elemtów
- nie działa pod operą
+ za kod
Suma sumarum 3/10

Powodzenia w dalszych projektach smile.gif
Cysiaczek
@TomASS - Równie przemyślane jak ta strona (wybacz Jabol). Kto powiedział, że zawsze muszę byc miły? Zresztą potrafię się wypowidzieć konstruktywnie, lecz w tym wypadku uważam, że projekt graficzny musi zostac jeszcze raz przemyślany.
TomASS
Cytat
Równie przemyślane jak ta strona (wybacz Jabol).

Polemizowałbym. Pokaż jakieś swoje dzieło.
Cytat
Kto powiedział, że zawsze muszę byc miły?

Regulamin pkt 3 f:
Cytat
Każdy użytkownik forum powinien starać się traktować innych uczestników dyskusji tak samo, jak sam chciałby być traktowany. Oczekując szacunku, pamiętajmy o okazywaniu go innym.

Cytat
Zresztą potrafię się wypowidzieć konstruktywnie

Czasmi tak, czasmi nie tongue.gif Tutaj akurat tego te nie zauważyłem
Cytat
w tym wypadku uważam, że projekt graficzny musi zostac jeszcze raz przemyślany.

O! Widzisz już lepiej smile.gif Wcześnie tego nie napisałeś.

Z mojej strony koniec tej "niekonsruktywnej", prowadzącej do nikąd rozmowy. smile.gif Proszę Cię abyś na pszyszłość pisał posty skłądające się z więcej niż jednego zdania tongue.gif

Pozdrawiam i bez urazy.
nasty
1) top za duzy
2) menu nawigacyjne po prawiej....co tu robi?
3) KOLORY sad.gif
4) Logo wcale nie pasujace sad.gif
5) wydaje mi sie ze wszystko powinno byc na jednym poziomie bo tak to przypomina
Kod
(. )( . )
)  .  (
(   v   )

biggrin.gif , naprawde nie zartuje, top szeroki poteme nawigazja i newsy wasko i footer szeroki, wszystko powinno byc na tym samym poziomie
6) ogunie to 1.5/10 sad.gif
Jabol
Logo nie robiłem ja, layoyut też nie ja winksmiley.jpg. Ale ogólnie widzę z Waszych wypowiedzi, że wszystko co chciałem osiągnąć zostało osiągnięte, tylko że mi te atrybuty wydają się pozytywne.
Stopka jest po angielsku bo... tak winksmiley.jpg. Ale racja, należy ją przetłumaczyć.

A teraz, co Wam się ogólnie nie podoba?
- że strona jest stonowana?
- że jest jednokolorowa?
Czego jej brakuje? Troszkę jaja? Więcej zadziorności?

Bo ja naprawdę muszę przyznąć, że mi się podoba.

Zważcie też, że to jest strona szkolna. Dla porównania poprzednia wersja to www.dpg-loecknitz.de (ale już niedługo, bo przekierowanie domeny jest w toku).
Turgon
Według mnie jedną z wad jest ortografia tejże strony, gdyż Gimnazjum według PWN piszemy przez j, a nie przez i. http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=16717
Po za tym co do layoutu to jest marny i nic na nim nie widać.
Według mnie newsy powinny być wyświetlono chociaż z dwoma pierwszymi zdaniami na początek.
Też co do treści newsów proszę popracować nad ortografią.
Przydałoby się też powiększyć czcionki. Powinna być trochę bardziej kolorowa i wesoła, gdyż ma zachęcać do uczenia się w tej szkole.

Zdravim
Turgon

P.S.
Jeśli coś nie składnie piszę to dlatego, że jeszcze po części śpię.
nasty
poprzednia wersja byla lepsza sad.gif
Seth
Cytat(Jabol @ 22.07.2006, 11:32 ) *
A teraz, co Wam się ogólnie nie podoba?
- że strona jest stonowana?
- że jest jednokolorowa?
Czego jej brakuje? Troszkę jaja? Więcej zadziorności?

Stonowana? Mozna zrobic ladna strone, ktora jest stonowana. Ta napewno taka nie jest.
Jednokolorowa tez moza byc ladna. Ale ta nie jest.

Czego jej brakuje?
Grafiki, pomyslu, przyjazniejszej dla oczu kolrostyki, rozplanowania tresci, wiekszej czcionki, tresci... mam wymieniac dalej?
Poprzednia strona byla niestety lepsza ale i tak byla na b. niskim poziomie. A ta nie wyglada nawet jakby byla skonczona.

Cytat(Jabol @ 22.07.2006, 11:32 ) *
Zważcie też, że to jest strona szkolna. Dla porównania poprzednia wersja to www.dpg-loecknitz.de (ale już niedługo, bo przekierowanie domeny jest w toku).

Strona szkolna tez moze byc ladna i czytelna:
http://gimnazjum.zabno.com/
http://www.gim1.rabawyzna.pl/

A to, ze zrobiles ja w XHTMLu no coz takie rzeczy rajcowac beda nas, infromatykow, a nie osoby, ktore beda chcialy sie dowiedziec czegos o szkole i wejda na "cos takiego".

Z poczatku myslalem, ze ta strona to jakas podpucha, zart, ale widze, ze powaznie do tego podchodzisz, wiec i moj post jest bardziej powazny.
Nie bede jednak ocenial takich prac w stylu "ąę zważywszy ponieważ" bo strona jest po prostu fatalna.

Nie chce tez abys odebral to jako atak na swoja osobe ale odczucia osoby, ktora szukajac powiedzmy dla swojego dziecka gimnazjum po 2 sekundach na takeij stronei, po prostu by ja zamknela.
Jabol
Troszkę ją rozjaśniłem i w ogóle pozmnieniałem ale dochodzę do wniosku, że i tak Wam się nie będzie podobać winksmiley.jpg. No cóż, nie jestem grafikiem ani designerem, tylko koderem i robie co mi podadzą pod nos winksmiley.jpg.
W nowym roku szkolnym już jest plan, że ma w tym pomóc nauczycielka sztuki, to może wtedy będzie lepiej.

Jak na razie thx za szczere wypowiedzi smile.gif.
nasty
trochę lepsze, ale zrób cos z ta nawigacja po prawej stronie, bo jest paskudna, z całym szacunkiem biggrin.gif
Jabol
Teraz zadam pytanie filozoficzne. Co jest złego w nawigacji po prawej stronie? To jakby ktoś nie zauważył nie jest menu główne, ale poboczne (odpuście sobie pisanie, że to nie ma znaczenia, że to "ęą menu poboczne" winksmiley.jpg - przepraszam za złośliwość).

Proszę jeszcze abyście zobaczyli następujący link http://12067.webhosting4.1blu.de/index2.php. Przeniosłem wszystkie menu na lewą stronę, co o tym sądzicie?
nasty
chodzi mi o to zebys te menu postawil na poziomie top-a a nie gdzie lata na srodku strony
Jabol
Jak Ci lata na środku strony? Możesz podesłać screena i napisz jeszcze jaką masz przeglądarke. A teraz zapraszam na drugi link - zrobiłem menu w konwencji tradycyjnej.
Marusz
1/10

- Strona Polsko-Niemiecka o anglojezycznych komunikatach :|
- Szata graficzna calkowicie do wymiany. Nie bede wymienial po kolei co jest nie tak, gdyz moim zdaniem tego trupa nie ma co reanimowac. Samo menu wyglada jakby byl blad w kodzie CSS (z czasem okazuje sie, ze ten bug to feature).
- Brak ogonkow w tekstach. Strona internetowa to nie czat czy forum dyskusyjne...
- Zegarek w topie - wybacz, ale ten myk wyszedl z mody juz dawno temu. Dodatkowo ten bialy kolor czcionki, kompletnie nie trafiony.
- Fotografie... Resizowanie w locie przez przegladarke w czasach natywnej obslugi GD2 przez php jest, delikatnie mowiac, chybione
Zajec
Kwiatek:
  1. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;<br /><br /><br /><br />
do tego używamy paddingów i marginesów.

Poza tym kiepsko załatwiłeś kwestię kodowania:
Kod
Szkoła
Użyj po prostu utf-8 i koduj sobie polskie i niemieckie znaki w jednym kodowaniu.

Reszta XHTML wygląda OK.
dczerner
Menu po lewej wygląda o wiele lepiej, ale dlaczego (Nowości; Ogólne; Terminy) mają ciemny niebieski pasek po lewej? To już takie drobnoski, zacznij od pomniejszenia top-a, a footer przesuń na sam dół strony. W kod nawet niezaglądam ;-/ niema po co. Kategorycznie za mało kolorów i grafiki. Zobacz tu: psm.glubczyce.info Strona graficznie niejest świetna. Chodzi mi tylko abyś w ten sposób rozplanował sobie układ strony. Z tego jak sprawdzałem to na wszystkich rozdzielczościach top (baner) i footer nie zmieniają swojej pozycji, a treść strony (nazywana przeze mnie białą kartką) jest automatycznie ustawiana pomiędzy obydwoma wymienionymi wcześniej elementami, chyba że będzie dużo treści i strona się rozciągnie takie rozwiązanie będzie dla Ciebie zbędne.
Jabol
Co do tego menu to pasek jest dla tego po lewej i dlatego czcionka jest pomniejszona i dlatego jest kopnięty o 10px w prawo, bo te trzy pozycje to submenu dla elementu Aktuell.
Grafiki nie mam zamiaru więcej dawać, bo po co? Jeżeli chodzi o zdjęcia o czym tutaj ktoś wcześniej wspomniał to rzeczywiście trzeba będzie je przerobić w jakimś edytorze a nie zmniejszać poprzez html (tym bardziej, że np. zdjęciom klasowym - conajmniej pod FF - nienajlepiej to wychodzi na zdrowie). Resztę sugesti wezmę pod uwagę.

btw. dzięki dczerner, że chciało Ci się rejestrować i odpowiadać o tej porze smile.gif.
dczerner
Kapnełem się, że jest to podmenu, ale wydaje mi się że będzie to lepiej wyglądać jeśli ten pasek dasz na prawą strone "tła" przycisku i tylko tyle bez powiększania czcionki i przesuwania całości. A pora taka jest najlepszą porą, bynajmniej chłodek jest biggrin.gif
nasty

Firefox 1.5
chodzi mi o to zebys przesuna menu do poziomu top-a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.