Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pobranie adresu z <a href=xxx> ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Proszę się nie śmiać, bo albo próbuję zrobić coś niewykonalnego, albo problem jest banalny, a przeszukując forum nie znalazłam odpowiedzi...
Powiedzmy, że mam taki kod (plik index.php):

1. <?
  2. $plik=$_GET[link]; 
  3.  
  4. // tutaj naglowek strony (pominęłam) i fragment menu:
  5. echo "
  6. <a href="index.php">Strona glowna</a><br>
  7. <a href="index.php?link=omnie.html">O mnie</a><br>
  8. <a href="index.php?link=kontakt.html">Kontakt</a> ";
  9.  
  10. // tresc strony:
  11. if(isset($plik)) include($plik);  
  12. else include(glowna.html);
  13.  
  14. // dalej stopka strony 
  15. ?>

Mam coś jakby szkielet strony (grafika, tabelka) i chcę żeby zmieniała się treść, używając include w zależności od tego która pozycja w menu zostanie wybrana. Kod powyżej działa, jest ok (chociaż pewnie pełen błędów), ale czy nie da się jakoś inaczej, prościej, żebym nie miała adresów w postaci index.php?link=kontakt.html ? Czy jest taka możliwość, żeby np. z <a href=kontakt.html> w jakiś sposób pobrać adres (przykładowo kontakt.html), zapisać go w zmiennej? Dopiero zaczynam zabawę z php, więc nie wiem czy to jest w ogóle możliwe... a właściwie to nie wiem czy to co kombinuję ma sens... Napiszcie proszę, co zmienilibyście w tym kodzie... a może lepiej zrobić te kilka podstron i w każdej includować nagłówek i stopkę?
Przepraszam za tak głupiego posta i z góry dzięki za odpowiedź smile.gif
nasty
Ukradli ci manuala ? tongue.gif
w manualu wpisz "preg_match" i na dole jest doslownie ten sam przyklad.
piczu
@nasty_psycho
Tu raczej nie chodzi o wyciaganie nazw z linkow. Jezeli sie myle to sory.
@Gosc
Jezeli nie chcesz w kazdym pliku powtarzac tego samego kodu to zostaje include'owanie podstron, inna sprawa jakie chcesz linki. Zeby skorzystaac z linkow typu kontakt.html, ktore majadzialac jak index.php?link=kontakt.html musisz skorzystac z mod_rewrite (bylo duzo o tym na forum).
nasty
ok, mozesz uzyc mod_rewrite, albo przekierowac bledy 404 do index.php, i tam analizowac $_SERVER['REQUEST_URI']...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.