Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php4]Do czego służą klasy?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Joachim Peters
Witam,

Ostatnio przyglądam się klasom w php, ale zabardzo nie wiem do czego one służą.
Co je odróznia od funkcji?

Pozdrawiam
koobs
http://www.cms.rk.edu.pl/art_90.html moze wystarczy winksmiley.jpg
Joachim Peters
To mi nie wystarcza, najlepiej niech mi ktoś napisze jasno po co one są i czemu nie można ich zastąpić funkcjami?
piczu
Nie mozna ich zastapic poniewaz z nich tworzy sie obiekty, ktore maja wlasciwosci i metody. Nsjlepiej przeczytaj chociaz jedna ksiazke o programowaniu obiektowym.
Nightwalker
Najprostsza klasa (pisze to aby przedstawić działanie klas)

1. <?php
  2.  
  3. class printText
  4. {
  5. public $text;
  6.  
  7. function execute()
  8. {
  9. print $this->text;
  10. }
  11. }
  12.  
  13. ?>

Wykorzystujesz:

1. <?php
  2.  
  3. $text = new printText;
  4. $text->text = "Ale fajnie";
  5. $text->execute();
  6.  
  7. ?>

Wyświetli

Cytat
Ale fajnie
TomASS
@Nightwalker:
To nie za bardzo wyjaśnia do czego są klasy smile.gif
Ja wole napisać:
  1. <?php
  2. echo 'Jeszcze fajniej';
  3. ?>

tongue.gif

@d@ro:
Porzeczytaj to ze zrozumieniem, a później zadawaj pytania smile.gif
raz
DWA
trzy
cztery

Powodzenia smile.gif
NuLL
Cytat(d@ro @ 23.07.2006, 18:37 ) *
Witam,

Ostatnio przyglądam się klasom w php, ale zabardzo nie wiem do czego one służą.
Co je odróznia od funkcji?

Pozdrawiam

Klasa sama w sobie to troche kodu tak naprawde. Jesli natomiast sobie klase juz napiszemy mozemy ja wykorzystac do stworzenia obiektu. A do czego obiekty - wg mnie dzieki obiektom sama aplikacja wyglada naturalniej. Dzieki obiektom wszystko na co sie sklada aplikacja mozna przedstawic w logiczniejszy sposob. Mozemy sobie stworzyc obiekt uzytkownika a w nim zawrzec operacje zwiazane z samym uzytkownikiem takie jak logowanie, edycja jego danych czy tez rejestracja Rkingsmiley.png W podobny sposob mozna reprezentowac inne bardziej abstrakcyjne elementy naszej aplikacji - takie jak chocby polaczenie z baza lub tez magazyn dla zmiennych superglobalnych ( taka otoczka dla zmiennych z $_POST czy tez $_GET);

Klasa to jakby spojny wycinek aplikacji pozwalajacy rowniez na wykorzystanie jej gdzies pozniej smile.gif Pozatym kod OOP jest zdecydowanie ladniejszy niz strukturalny. W moich aplikacjach jest f-cja napisana przeze poza klasami smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.