Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: framework
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ARJ
Witam.
Piszę coś jakby system portalowy do własnego użytku. Tylko po napisaniu pewnej ilości kodu zacząłęm mieć wątpliwości czy ma to jakiś sens. Czekam na konkretne, konstruktywne opinie. Wiem że nie jest to cud ale własne smile.gif Jeszcze nie została napisana klasa modules i moduły, a także tworzenie menu i kilka drobiazgów. Tak jak mówie wstrzymałem się bo nie wiem czy ma jest sens dalej to kontynuować.

Bez większego gadania : ARJsp

PS. Jest tam w jednym miejscy global bo nie mam pomysłu jak się tego pozbyć, chyba żeby klasa ładowała plik dla siebie.

PS2. Dopiero zaczynam zabawę z klasami i OOP i zamierzam przenieść się na php5
Diwi
Można wiedzieć co to jest?

Pozdrawiam
sf
czemu sesja w bazie skoro to jest wolne?

czemu brak zadnego DAO? czyste zapytania sql SUX

czemu dajesz nowe definijce istniejacych juz definicji? tak by wiecej kodu bylo?

jedna klasa == jeden plik

skończmy z tym mysql_connect ... teraz jest PDO

nie lepiej dziedziczyc po smarty ? super pomysl by w srodku klasy robic require_once zewnetrznej biblioteki tongue.gif

global... może Configure::get('zmienna') ?
ARJ
@sf
1. chodzi ci o to że tych danych nie wczytuję spowrotem?
2. tzn?
3. lol, sam nie wiem co tu zrobiłem
4. tyle że do tego muszę coś wymyślić bo dawać wszystko include lub require to trochę dziwnie będzie wyglądać.
5. z tego co wiem to PDO jest pod php5, a to "coś" jest pod php4
6. dziedziczyć, tzn? a co złego w require w klasie tongue.gif
7.coś w stylu klasy rejestr?

@Diwi
tak jak pisałem są to moje wypociny które mają być czymś jakby podstawą pod moje stronki, takim systemem portalowym. tylko właśnie chyba jest to zbyt duża kaszana żeby to kontynuować :/
Diwi
To się nazywa framework lub zbiór komponentów a nie system portalowy winksmiley.jpg

Pozdrawiam
nazihipi
po pierwsze poskracaj linie.. nic nie widać

sesje zrób porządnie poprzez session_set_save_handler()

do komunikacj z bazą stwórz, albo skorzystaj z gotowego database abstraction layer (np MDB2)

optymalizacja kodu

jeżeli to twoje pierwsze działo w OOP to nie jest źle guitar.gif

// jak nazywasz klasy i funkcje w j. ang. to zmienne też
ARJ
poczytałem i fakt - to nie SP tylko framework. thx @Diwi za oświecenie.
@nazihipi co masz na myśli mówiąc "sesje zrób porządnie poprzez"? jak byś mógł to podaj mi gdzie jest kod nie optymalny. wystarczy że nakierujesz mnie na problem.

tak klasy i zmienne nazywam po angielsku ale zauważyłem dopiero później, że wkradły się tam polskie nazwy.
już kiedyś próbowałem OOP ale wtedy wogóle na jakiś czas zostawiłem php. teraz znowu zacząłem zagłębiać się w tajniki obiektów i zaczyna mi się to podobać.
mariuszn3
Masz dziwnie ustawiony error_reporting. Zwróć uwagę, że po Twoim ustawieniu reportowane będą tylko błędy E_USER.. czyli błędy celowo wyrzucone przez Ciebie w programie.. nie zobaczysz za to niechcianych błędów algorytmu.. chyba, że to celowe (?)
W razie czego tu masz ściągawkę
ARJ
poprawiłem to. wywaliłem te definicję errorów i poprawiłem reporting na E_ALL. dzięki za uwagi. musze się wziąść ostro do roboty.
a jak myślicie czy to dobry pomysł - tak jak pisał @sf - żeby każda klasa byłą w jednym pliku i stworzyć pętlę while która będzie ładować wszystkie klady po kolei z jednego folderu? bo dawanie kilku include lub require będzie wg. mnie idiotyczne. w php5 to chyba rozwiązaniem było by __autoload.
mariuszn3
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest autoload i absoulutne ścieżki do plików..
Też jeśli pracujesz w php4 a nie php5 radzę Ci o ile to możliwe przejść na php5 i korzystanie z jego możliwości.. to narzuca zupełnie inny, dojrzalszy styl pisania.
nazihipi
Cytat(ARJ @ 24.07.2006, 11:24 ) *
@nazihipi co masz na myśli mówiąc "sesje zrób porządnie poprzez"?

klik

jak byś mógł to podaj mi gdzie jest kod nie optymalny. wystarczy że nakierujesz mnie na problem.

chociażby to definiowanie na początku
EDIT:
widzę że już poprawiłeś..

tak klasy i zmienne nazywam po angielsku ale zauważyłem dopiero później, że wkradły się tam polskie nazwy.

zdarza się cool.gif
ARJ
dziękuję wam wszystkim za rady.
postanowiłem zrobić to do czego już serwer przygotowałem czyli przenosze się na php5. zacznę używać PDO ( musze to najpierw oglądnąć ), expections i innych udogodnień nowszej wersji.
uświadomiliście mnie że to nie ma zbytniego sensu. tego co mam nie będę już przerabiał na php5 bo się nie opłaca.
jeszcze raz dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.