Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] sortowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Molfer_*
W jaki sposób wykonać zapytanie w mysql, aby osiągnąć taki sam efekt jak np na tej stronie?:
www.urbandictionary.com/define.php?term=winter+park
Chodzi mi o to, że po wyborze słowa, z lewej strony jest alfabetyczna lista słów które poprzedzają i następują po tym słowie.
Lee
nie wiem ale użycie
  1. LIKE %wyrazenie%

przykład
  1. SELECT * FROM tabela WHERE LIKE %wyrazenie%
powinno pomóc, ale lepiej poczekaj na opinie bardziej doświadczonych winksmiley.jpg bo ja też raczkuje rolleyes.gif
Gość_Molfer_*
Gdyby to było tak proste to już dawno bym tak zrobił smile.gif
Ale w tym przykładzie chodzi o coś zupełnie innego. Muszę z bazy danych, w której znajduje się lista słów (nieułożonych alfabetycznie), najpierw ustawić alfabetycznie, potem znaleźć jakoś to słowo, które aktualnie wyświetlam i pokazać te, które alfabetycznie są obok niego.

Mam nadzieję, że teraz jest jasne.
dawhol
  1. SELECT * FROM 'tabela' ORDER BY wyrazy

wyrazy- kolumnaz z wyrazami
i powiedzmy tego uzyj w jednej kolumnie winksmiley.jpg tabeli a obok zrób

1. SELECT * FROM 'tabela' WHERE wyraz='$wyraz'

no i tu za pomoca get sciagasz nazwe wyrazu jaki masz wyswietlic "samotnie" i korzystajac z tego zapytania wyciagasz z bazy wyraz który jest zgodny z wyrazem ze zmiennej $wyraz.

A we wczesniejszej liscie mozesz tak wyswietlic zeby kazdy wyraz byl odnoscnikiem gdzie np. ...costam.php?wyraz=ala wtedy zmienna przybierze "postac" ali biggrin.gif smile.gif tzn slowa ala i tak wyciagnie ci slowo ala z reszta danych z bazy smile.gif

PS. Niewiem czy o to ci dokladnie chodzilo smile.gif ale podejrzewam ze tak smile.gif

PS. niech sprawdza to jeszcze lepsi winksmiley.jpg bo ja dopiero 4 dzien sie ucze php i mysql winksmiley.jpg a pozatym pisałem na gorąco smile.gif
Kicok
Popróbuj czegoś w tym rodzaju:
  1. (SELECT `nazwa_kolumny` FROM `nazwa_tabeli` WHERE (`nazwa_kolumny` <= 'wyrazenie') ORDER BY `nazwa_kolumny` DESC LIMIT 11)
  2. UNION
  3. (SELECT `nazwa_kolumny` FROM `nazwa_tabeli` WHERE (`nazwa_kolumny` > 'wyrazenie') ORDER BY `nazwa_kolumny` ASC LIMIT 10)
  4. ORDER BY `nazwa_kolumny` ASC

Powyższe zapytanie powinno wyświetlić szykane wyrażenie, oraz po 10 najbliższych wyrażeń "z dołu i góry"
Gość
Kicok bardzo dziękuję, o to mi chodziło smile.gif

Jeszcze raz dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.