Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: div width ie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
discovery
Witam serdecznie, natkalem sie wczoraj na pewien problem w wyswietaniu strony ktora pisze przez kochene IE. Wszystko sprowadza sie do jednego diva, ktory w CSS zdefiniowalem nastepujaco:

1. .break_1px {
  2. padding-top: 1px;
  3. background-color: #f7f7f7;
  4. float: left;
  5. width: 760px;
  6. }

Div ma za zadanie tworzyc odstep pomiedzy blokami strony o szerokosci 1px, na ff oraz operze wszystko dziala pieknie, natomiast w IE powstaje 13 pikselowa krowa (wysokosci). Div wraca do swoich romiarow, 1px, gdy div zdefiniuje nastepujaco:

1. .break_1px {
  4. }

Ale wowczas calkowicie znika mi na ff oraz operze.
Bardzo prosze opomoc od wczoraj kombinuje na wszelikie sposoby ale nic, z gory serdecznie dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam
dczerner
Podaj adres strony, albo kod źródłowy to się pobawię. Tak niechce pisać jakiś głupot.
discovery
Dzieki za dobre checi, nie jestem w stanie udostepnic teraz tego na jakim kolwiek serwerze, dzis wyjezdzam i wracam dopiero 2 wrzesnia, ale bede wdzieczny jesli wtedy wrocimy do tego tematu, a tym czasem pozostanie zamrozony, no chyba ze ktos z Was mial juz taki problem z divami smile.gif

Serdecznie pozdrawiam

eeeh moge zrodlo przeciez zamiescic smile.gif

http://phpfi.com/135542?lang=php to jest strona
http://phpfi.com/135543?lang=cxx a to jest CSS

Mam nadzieje ze da to chodz troche wyobrazenia o wygladzie strony
Zajec
Próbowałeś font-size zmniejszyć? Nie mam IE pod ręką, nie przetestuję sam.
gekon
Ja bym zrobił tak:
  1. .break_1px {
  4. float: left;
  5. width: 760px;
  6. zoom: 1; //to jest tylko dla IE wiec najlepiej w komentarzach warunkowych
  7. }

A jeżeli by to nie zadziałało to wrzuciłbym tam coś (bo IE nie lubi pustych elementów) i ukrył (display: none;).
my_identify
A czy zamiast tego diva nie lepiej było by urzyć
  1. <hr class="one-px">

Kod
.one-px {
    height: 1px;
    background-color: #f7f7f7;
    color: #f7f7f7;
    border: none;
}
gekon
my_identify: Nie. A właściwie nie tak jak pokazujesz. CSS i hr się za bardzo nie lubią. Najlepszym rozwiazaniem z semantycznego punktu widzenia byłoby to:

1. <div class="one-px"><hr /></div>

1. div.one-px hr { display: none; }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.