Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [skrypt] Zamiana stringow w dokumentach includowanych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
insooth
Czy moze mi ktos powiedziec (ew. napisac) jak to zrobic w php (ew. w JS)? Wyjasnienia ponizej.

Chcialbym, aby fukncja podswietl(); wywolana w dokumencie index.php, gdzie sa includowane jakies tam pliki (przykladowo 1.html i 2.html) przy wartosci zmiennej $podswietl!='' przekazywnej w adresie dokumentu (przykladowo index.php?podswietl=jakis_tekst) zmieniala slowo (ew. slowa) $podswietl na inne slowo (ew. slowa). Zalezy mi jedynie na wyboldowaniu i zakolorowaniu na czerwono znalezionego slowa $podswietl w calym dokumencie index.php (wlaczajac wszystkie pliki includowane).

Jezeli ktos nie bardzo rozumie, co wyzej napisalem, moze ten kawalek kodu cos mu wyjasni:

[php:1:a974cfa2c2]
// Plik index.php

function podswietl() {

if($podswietl=='') {} else {

// Tutaj wlasnie nie wiem, jak to napisac, bo str_replace() nie dziala...
// $podswietl = str_replace($podswietl, "<font color=red><b>$podswietl</b></font>", $podswietl);

}

}

podswietl();

// Funkcja ma znajdowac i zamieniac slowa $podswietl znalezione we wszystkich dokumentach includowanych

include "1.html";
include "2.html";
[/php:1:a974cfa2c2]

Za pomoc bede bardzo wdzieczny!
zulus
używaj BBcode!!!
DeyV
proponuję zobaczyć, jak działa to w tym forum. A działa ładnie (podświetlając wyszukane słowa)
insooth
Cytat
proponuję zobaczyć, jak działa to w tym forum. A działa ładnie (podświetlając wyszukane słowa)

Hmmmm.... latwo powiedziec ;-) Caly skrypt jest dosc pokazny... moglby mi ktos wyciac owa funkcje... Prosilbym najmocniej...
insooth
[quote]używaj BBcode!!!
No wiem, wiem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.