neo.priv
18.08.2006, 11:58:01
Hej, chciałem sie poradzic w jaki sposób sprawdzić czy użytkownik zamknoł okno przeglądarki.
Mam formularz przez który user sie rejestruje, dodatkowo mam weryfikacjie poprzez haslo. Jak wszystko jest ok to mozna sciagnąć określony plik. Dodatkowo user ma 100 sekund za pobranie pliku, bo poźniej wykonywane jest zdarzenie autowylogowania i wysłania info do bazy.
Mam jeszcze ladny link "Zamknij okno", po kliknięciu w niego wykonuje sie to samo zdarzenei co wyżej.
Problem dotyczy sytuacjie kiedy to user przed upływem czasu kliknie na "X" aby zaknoć okno przeglądarki, w tym momęcie nie wykona się żadno zdarzenie.
Jezeli ktoś ma jakiś pomysł bardzo prosze o podpowiedz.
Pozdro.
DawidF
18.08.2006, 12:34:36
Miałem ten sam kłopot...
Zrobiłem to w ten sposób, że strona automatycznie odświeżała i wysyłała za każdym razem info do bazy danych, wpisując tam czas, w którym nastąpiło ostatnie odświeżenie.
Z drugiej strony, serwer co np. 1 minutę również sprawdza, czy czas ostatniego odświeżania nie jest większy co np. 1 minutę.
Trochę to pogmatwane, ale proste.
Może w ten sposób naprowadzę Cię na właściwe rozwiązanie?
neo.priv
18.08.2006, 12:42:50
Cekawe rozwiązanie, pomysle nad tym.
Zawsze moge zmniejszyc czas potrzebny na sciagniecie pliku.
Jednak na już dolozylem pole do bazy danych w ktorym zaraz po zalogowaniu jest informacja czy wogole ktos strone otworzyl, ponieważ po kliknięci na link "Zamknij okno" haslo w bazie zostaje wyzerowane. więc jak ktoś zaknie okno przez "X" to pozostanei mu stare haslo. Coś takiego wymyśliłem.
Lepiej było by zastosowaź AJAX, sam by sie połączył z bazą po kliknięciu w link, lecz jeszcze nie wiem jak to zrobic.
Pozdro.
Jarod
18.08.2006, 13:46:49
Po co odświeżać - to dodatkowe obciążenie jeśli są pobierane dane z bazy. Można by trzymać w sesji ostatni czas i przy wykonywaniu jakiejś operacji sprawdzać czy minęło 10 minut i wtedy aktualizować bazę. Będziesz miał czas zamknięcia przeglądarki +/- 10minut
kwiateusz
20.08.2006, 23:25:22
na tym "exelu' co google udostępnia jest to jakoś rozwiązane że zamykając okno przeglądarki wyskakuje komunikat... polecam podejrzeć ich kod
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.