Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php&mysql]Strona ze zdjeciami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Joachim Peters
Ostatnio zastanawiam się jak zrobić strone ze zdjęciami gdzie umieszczne by były miniatury zdjęć, a po kliknięciu na zdjęcie otwierał by się popup z całym zdjęciem.
Jak zrobić coś takiego?
I jak zrobić żeby zdjęcia podczas kopiowania na serwer były dodawane do bazy azem z linkiem do takiego zdjęcia?Chodzi mi też, żeby skopiowane na serwer zdjęcia miały nazwe np.234rwsfd.gif czyli były niepowtarzalne.

Pozdrawiam
rama
Hmm, jak to zrobić? W prosty sposób winksmiley.jpg

a ) Tworzysz skrypt odpowiedzialny za wyświetlanie lub generowanie miniatur, thumbnails, zdjęć (np. view_smallimg.php). Tutaj masz dwa warianty:
- jeśli chcesz tworzyć je dynamicznie za każdym razem (obciaza znacznie cpu serwera), to zdjęcie wysyłasz prosto do przęglądarki internetowej.
- jeśli masz zamiar generować thumbnailsy podczas wgrywania zdjęć poprzez formularz, to możesz je odrazu zapisywać w jakimś tam określonym katalogu...

b ) Tworzysz wspomniany formularz do wgrywania zdjęć na serwer. Daje Ci to takie możliwości, jak przypisywanie odpowiedniego tytulu, opisu i innych wartości do zdjęcia i zapisania tych wartości do bazy, a także zmiane nazwy wgrywanego zdjęcia na jaką chcesz, aby nazwa była unikalna możesz stosować wbudowane funkcje w php (tj. crc32, sha1, md5 lub zwykły timestamp unixa, czyli czas w sekundach wygenerowany przez time)
c^0 ) Skrypt odpowiedzialny za listing zdjęć z odpowiedniego katalogu, który wyświetla wszelkie miniaturki znajdujące się w katalogu i link z popupem do duzego zdjecia...
c^1 ) Albo Listing, ktory będzie pobierał kategorie i linki do miniatur z bazy...

Pomocne okażą się:
- wszelkie funkcje GD1/2
- readdir
- trochę kreatywności winksmiley.jpg
Gość
A jak zrobić popup?
Amorph
  1. <script type="text/javascript">
  2. function otworz(adres) {
  3. noweOkno = window.open(adres, 'Screeny', 'menubar=no, toolbar=no, location=no, scrollbars=no, resizable=no, status=no, width=680, height=580, left=30, top=30')
  4. noweOkno.focus()
  5. }

i wywolanie:

1. <a href="java script:otworz('adres.html')"></a>
Gość
dałem tak i nie dział ;/

1.  
  2. </head>
  3. <script type="text/javascript">
  4. function otworz(adres) {
  5. noweOkno = window.open(adres, 'Screeny', 'menubar=no, toolbar=no, location=no, scrollbars=no, resizable=no, status=no, width=680, height=580, left=30, top=30')
  6. noweOkno.focus()
  7. }
  8.  
  9. <a href="java script:otworz('page.jpg')">test</a>
  10. </body>
  11. </html>
Amorph
  1. ...
  2. ...
  3. ...
  4. </head>

ehhh....

javascript razem....

cos kodowanie sie chrzani smile.gif
Joachim Peters
Dobra mam, a możecie mi powiedzieć jak zrobić w tym okienku popup link z napisem zamknij, tak żeby po kliknięciu na niego popup się zamykał?
I jak zrobić te generowanie i zapisywanie thumbnails'ów?
free
By okienko sie zamknelo po najechaniu ?
Wszystko co generuje kod html i js mozna podgladnac w kodzie źródłowym strony. Wiec podgladnij kod zrodlowy strony na ktorej to zobaczyles.
Lub chodźby tutaj
rama
Cytat
I jak zrobić te generowanie i zapisywanie thumbnails'ów?
Użyj do tego funkcji GD, czyli imagecopyresize, imagecopyresampled i wszelkiej maści innych funkcji, które pewnie Cię zaciekawią winksmiley.jpg
Co zauważyłem, to na forum często ludzie pytają o zmianę rozmiaru zdjęcia, czyli resize, który jest tym samym procesem przy tworzeniu thumbnailsów, lecz tylko zmniejszaniem rozmiarów oryginalnego zdjęcia. Dla ciekawych, to została nawet stworzona klasa do miniatur, bodajże przez Tiraeth [link]winksmiley.jpg

Pozdrawiam winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.