Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Mysql] Uruchamianie kodu o okreslonej godzinie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
neo.priv
Witam, zastanawiam sie czy da sie napisac tak kod w php aby o określonej godzinie, załóżmy 15.00, wykonywane było w bazie danych Mysql określone zdarzenie.

Z tego co wiem to skrypty pod php trzeba samemu inicjować.

Zetknoł sie już ktoś z określonym problemem?
Ja_Szczur
zetknąć, zetknąłem, ale nie wiem dokładnie, jak to jest robione
na myśl mi przychodzą tylko wyzwalacze, ale raczej chodzi o coś innego

---
gdzieniegdzie jest to rozwiązane poprzez uruchomienie na serwerze aplikacji, która o określonej godzinie wywołuje określony skrypt, który wykonuje odpowiednie akcje
DawidF
Ewentualnie przez CRON'a...

Ale w innym przypadku (tj. bez ingerencji, czy jakiegoś zdarzenia z zewnątrz) chyba nie da się czegoś podobnego stworzyć.
neo.priv
Cytat

Bardzo mi sie podoba ten pomysł, jednak trzeba znać komendy i funkcje SQL.

Zajmował sie juz ktoś takimi rzeczami?
Adiasz
Cytat(Ja_Szczur @ 21.08.2006, 15:42 ) *

To zla mysl, triggery wywolywane sa przy akcjach na tabelach do ktorych sa pzypisane np kasowanie rekordow, nie pomoga neo.priv, jedyne rozwiazanie to cron wywolujacy phpa, ktory robi zadane zadania
neo.priv
Ok, dzieki za pomoc.

nie mam pojęcie jak napisac poprawny skrypt dla CORN-a więc postanowiłem przy kazdym dodaniu do bazy sprawdzać zawartość bazy i ewentualnie kasować niepotrzebne rekordy.

Tylko takie rowzwiązanie mi pozostaje.

Pozdro.
TomASS
Tutaj jest opisane, ze crontab to nic trudnego smile.gif Czasami narzedzia do admnistracji domeny np. cpanel udostepniaja crona
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.