Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Z XML do MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Martin24
Wiem, że taki tema pojawiał się już na forum, ale nie dał mi rozwiązania. Mam plik xml (struktura przykładowa to:
  1. <books>
  2. <book indeks="32852800117KS">
  3. <autorzy><![CDATA[Kowalski j.]]></autorzy>
  4. <tytul><![CDATA[Dupa Jasia]]></tytul>
  5. </book>
  6. <book indeks="32662700117KS">
  7. ...
  8. ...
  9. ...
  10. </book>
  11. itd
  12. </books>

Stosuję tu formułę znalezioną nieraz na tym forum:
  1. <?php
  2. $doc = DOMDocument::load('ksiazki.xml');
  3. $xpath = new DOMXPath($doc);
  4. $books = $xpath->query('book');
  5. foreach($books as $book) {
  6. $query = 'INSERT INTO booki SET
  7. `tytul` = ' . mysql_real_escape_string($xpath->query('tytul/text()'. $book)->item(0));
  8. }
  9. ?>

aby wprowadzić zawartość pliku xml, a konkretnie tytuły, do bazy mysql. Niestety nie działa. Pojawia się błąd: Parse error: parse error in c:\usr\apache\httpd\html\baza\index.php on line 8 (czyli ta, która zaczyna się od `tytul'. Co jest nie tak?
Cysiaczek
Masz przecinek zamiast kropki query('tytul/text()', <--tu
Martin24
OK, poprawiłem, ale nic to nie zmieniło. Dalej ten sam błąd.
Cysiaczek
Parse error to bład składni - poprawiłem Ci ten z kropką, bo rzucił mi sie od razu w oczy. Sprawdzaj kod, czy nie robisz jakiś błędów składniowych , bo nikt tu nie jest debuggerem i nie będzie za Ciebie parse errorów znajdował. Masz gdzieś po prostu kolejny bład skłądni i musisz go zlikwidować. Zajrzyj też do działu Temat: Najczestsze bledy

Pozdrawiam,
Martin24
Rozumiem doskonale. Problem w tym, że w linku, który podałeś nie ma nic pod temat, a ja jestem tu po to, żeby się czegoś nauczyć. Nie proszę przecież o pisanie za mnie kodu.
Cysiaczek
Doskonale rozumiem, że chcesz się czegoś nauczyć. To dobrze, Problem w tym, że odpowiedź na twoje pytanie dotyczące błędu znajduje się w manualu php, który, jeśli chcesz programowac w tym jezyku - wypada przeczytac. Ba. Jeśli to twój pierwszy hjęzyk programowania, to nawet wskazane, żebyś niemal na pamięc go umiał biggrin.gif http://www.php.net/manual/pl/

Link, który podałem dotyczy innych problemów, które możesz napotkać.
Martin24
Mój problem rozwiązał się dzięki programowi Navicat. Wątek do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.