Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LG L193ST - jakość obrazu tv
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tiraeth
Wcześniej jakoś mi to nie przeszkadzało (mam już ten monitor ponad miesiąc) ale chciałbym się dowiedzieć czy jest to normalne, a mianowicie: pomimo krystalicznego obrazu przy wyświetlaniu z DVI (czyli poprostu z kompa) to jakość obrazu tv (kablówka, upc) niezbyt mnie zadowala. Nie podoba mi się lekko rozmazany obraz, tak jakby rozdzielczość była mniejsza obrazu przesyłanego sygnałem a wyświetlanego na ekranie monitora.

Widać to na obrazku (TUTAJ, zdjęcie cyfrówką). Np., jak jest ciemny element na jasnym tle (tutaj garnitur) to zostaje taka jasna obwódka... nie podoba mi się to a na zwykłym telewizorze CRT obraz ten wygląda lepiej...

Chciałbym wiedzieć, czy jest to wina sygnału przesyłania obrazu (wiadomo kablówka to nie hdtv) czy też defekt monitora (choć w sieci czytam, że jakość obrazu tv w tym monitorze jest świetna)
Turgon
To jest raczej problem z rozdzielczością sygnału. Tuner etc. Obecnie telewizja jest w małej rozdzielczości i dobrze to wygląda tylko na CRT. Na LCDekach jest ogólnie brzydki. Dopiero wschodzący standard HD (High Definition) pozwoli na lepszą jakość. Po prostu zwiększyli rozdzielczość.
tiraeth
A czy np. cyfrowa telewizja z dekodera (np. Cyfra+) ma większą rozdzielczość:P ?
Diwi
Cytat
Dopiero wschodzący standard HD (High Definition) pozwoli na lepszą jakość.

OT: A z tego co czytałem to Japończycy opracowują UltraHDTV gdzie roździelczość będzie równa: 7680x4320 no ale takie coś ma wejść do powszechnego użytku dopiero za około 20 lat winksmiley.jpg

Pozdrawiam
Turgon
Tiraeth to bezróżnicy, gdyż nadawany jest sygnał w małej rozdzielczości.

Diwi nonon smile.gif postarali się Japońce.
tiraeth
Czyli nic nie da się zrobić guitar.gif ? Trzeba tak już żyć tongue.gif
Turgon
Tak Tiraeth. Musisz z tym żyć smile.gif . Chociaż można się pobawić z HD z DVD, ale to zupełnie inna bajka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.