Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] formularz z checkboxem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yoga
Mój problem polega na tym, że robie 1 formularz html w którym będą wpisywane dane i zaznaczane checkboxy, z którego dane są wysyłane do formularza .php. Formularz php ma być tylko drukowany, ale problem polega na tym iż nie chce przenosić zadnych danych z pół checkbox tylko całe checboxy (zaznaczone lub nie). Jak tego dokonać?
Z danymi tekstowymi sobie poradziłem, zostały tylko te checki.
nospor
Jesli zaznaczysz checkboxa, to jego nazwa pojawi się w tablicy $_POST (lub $_GET - zalezy jaka metoda wysylasz). Jesli dodatkowo wpisales value dla tego checkboxa, to pod $_POST['nazwacheckboxa'] bedziesz mial value.
No i teraz tylko wyswietlasz i juz smile.gif
yoga
czyli w html bedzie to wyglądało tak:
Kod
<input type="checkbox" name="karta">

a w php
Kod
<? echo $_POST['karta'] ?>

czy się mylę?
nospor
Przetestuj a sie dowiesz winksmiley.jpg

jak nie podasz value dla checkboxa, to wyswietli ci sie "on"
Pozatym jak nie zaznaczysz checkboxa, to nie bedzie go w tablicy $_POST i dostaniesz NOTICE.

1. <input type="checkbox" name="karta" value="jakaswartosc" />

1. <?php
  2. if (isset($_POST['karta']))
  3.  echo "zaznaczono karta, a wartosc to:".$_POST['karta'];
  4. else
  5.  echo 'nie zaznaczono karta';
  6. ?>

Oczywiscie ten skrypt ma sie wykonac gdy juz wyslano formularz
yoga
No dobra, wyświetla mi tekst, tylko mój problem polega na tym, że nie chce tekstu tylko ten kwadracik z "ptaszkiem" lub bez, zależnie czy zaznacze w formularzu html czy nie
nospor
ojejku....
  1. <?php
  2. if (isset($_POST['karta']))
  3.  echo '<input type="checkbox" name="karta" checked="checked" />';
  4. else
  5.  echo '<input type="checkbox" name="karta"/>';
  6. ?>
yoga
Nawet nie wiesz jak mi pomogłeś. Dziękuję Ci bardzo. Siedze nad tym 2 dni i nie mogłem sobie poradzić. Jeszcze raz WIELKIE Dzięki!!! smile.gif
nospor
Cytat
Siedze nad tym 2 dni
Zapamietaj raz na zawsze: nie pisz takich informacji.
Bo albo w zywe oczy klamiesz komus (w tym przypadku mi), albo.... no nie wiem co albo. no moze takie albo, ze moze i nad tym siedzisz ale w miedzycasie pogrywasz w jakąs strzelanke winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.