Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wordpress - sprzedaż komercyjna, info o autorze
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
elnino.pl
Czy jako firma mogę sprzedać komuś system blogów oparty na Wordpress (GNU/GPL)? Oczywiście zachowując tą samą licencję. Wiem, że wtedy klient może rozpowszechniać taką aplikację do woli, ale czy ja równeż będę musiał upublicznić kod każdemu, kto o to poprosi? Czy muszę pozostawić widoczną informację o autorach skryptu? (wiem, że muszę dołączyć kopię licencji GNU)

Z góry dzięki za pomoc.
angel2953
Cytat(elnino.pl @ 31.08.2006, 19:29:56 ) *
Czy jako firma mogę sprzedać komuś system blogów oparty na Wordpress (GNU/GPL)? ...

O ile dobrze pamiętam to licencja GNU/GPL nie zezwala na sprzedawanie w jakiejkolwiek formie i cokolwiek oparte o biblioteki/skrypty/itp na tej licencji musi mieć taką samą licencje i być open-source...

Poprawcie mnie jeśli się mylę...
Cysiaczek
Cytat
(...) mieć taką samą licencje i być open-source...

Open Source i GNU to coś zupełnie innego.

@elnino - przy licencji GNU/GPL nie możesz sprzedać kodu, bo nie jesteś jego właścicielem. Jeżeli mnie pamięć nie myli , to możesz użyć kodu opartego na tej licencji tylko w projektach, które również są na tej licencji.
Zarobić możesz natomiast na usłudze polegającej na wdrożeniu aplikacji.

Pozdrawiam.

Aha. Tak - musisz zostawić info o autorach kodu i musisz upublicznić kod.
sf
Ano. Tak przeciez robia firmy, ktore `sprzedaja` Linuxa winksmiley.jpg Sprzedaja tak narpawde wsparcie, pomoc, pudelko itd. tongue.gif
NuLL
Te firmy go jakby wdrazaja - a to jest inna para kaloszy.
elnino.pl
ale najważniejsze - czy muszę upublicznić kod takiej aplikacji napisanej na podtsawie WP każdemu, kto tego zarząda?
NuLL
Cytat(elnino.pl @ 1.09.2006, 09:48:42 ) *
ale najważniejsze - czy muszę upublicznić kod takiej aplikacji napisanej na podtsawie WP każdemu, kto tego zarząda?

Nie na żądanie - poprostu musisz dac publicznie jakby to byl skrypt opensource ktorych chcesz opublikowac. Jest to skrypt OS z wymuszeniem publikacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.