Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tablice w cookie - problem?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
karolski
witam, mam problem z talbicami w cookie zapisuje prawidlowo lecz jak chce to odczytac to nic nie chce wyswietlac oto kod:
  1. <?php
  2. $shit = $_COOKIE['shit'];
  3.  
  4. }
  5. if (isset($shit)) {
  6. $ar=array('pierwsza wartosc','druga wartosc');
  7. $a = serialize($ar);
  8. setcookie("shit",$a);
  9. $c = unserialize($shit);
  10. print $c[0];
  11. print $c[1];
  12. }
  13. ?>
Prph
IMHO wina zasiegu zmiennych. $shit tworzony jest w jednym bloku {} i odczytywany w innym.

Zrob to w jednym bloku i powinna dzialac.

PS. nie lepiej bedzie uzyc $_SESSION?

Adrian.
karolski
nie bardzo rozumiem w jednym bloku??, nie moge tego zrobic sesjami bo to sluzy do autoryzacji uzytkownika (zapamietwanie logowania)
Prph
No to tym bardziej!

Nie zapisuje informacji o zalogowaniu sie w cookie. To nie jest bezpieczne!

Edit:

Zrob tak

login.php

1. <?php
  2. // sprawdz poprawnosc danych i dalej:
  3.  
  4. $_SESSION['zalogowany'] = true;
  5. ?>

w innych plikach:

1. <?php
  2. if(!($_SESSION['zalogowany'] === true ))
  3. {
  4.  
  5. echo 'zaloguj sie';
  6. }
  7. ?>

w index.php zrob session_start();

Adrian.
karolski
a jak wtedy zrobisz zapamietywanie logwania ?
thornag
Tak jak napisal prph masz SESSION['zalogowany'].
Jesli chcesz tez przechowywac login itp to stworz odpowiednia zmienna sesyjna w trakcie logowania.

A sprawdzanie czy jest zalogowany jest w tym kawalku :

Cytat
  1. <?php
  2.  
  3. if(!($_SESSION['zalogowany'] === true ))
  4.  
  5. {
  6.  
  7.  
  8. echo 'zaloguj sie';
  9.  
  10.  
  11. }
  12.  
  13. ?>
karolski
'bożesz ty mój'

co ty mi piszesz <szok>, ja nie chce mechanizmu sesji oprzec na cistkach tylko jak masz rozne serwisy oi masz ytam cos takiego jak blok logowania to masz takie cos jak zapamietaj i jak to klikniesz i sie poprawnie zalogujesz to po zamknieciu przegladarki i ponownym wejsciu jestes zalogowany i nie musisz na nowo sie logowac, mozesz nacisnac wyloguj i ci kasuje cookie,

czy moze ktos mi pomoc w tym co na poczatku napisalem, z gory thx
thornag
Zapusc dwa cookie i po robocie. Serializacja jest malo optymalna wiec po co sie meczyc ?

Cytat
Nie zapisuje informacji o zalogowaniu sie w cookie. To nie jest bezpieczne!

Cytat
ja nie chce mechanizmu sesji oprzec na cistkach tylko jak masz rozne serwisy oi masz ytam

Jesli chcesz taka informacje w cookie zapisac, to jest to czesciowe oparcie mechanizmu na cookie, co jest niebezpieczne. Rozumiem ze loguje sie na Twoj serwis i mam zlosliwego brata, wylaczam kompa ide na piwo. Brat wlacza i swiruje smile.gif
karolski
wlasne mialem problem ze nietworzylo mi dwoch cookie, ale juz sobie poradzilem siebie odzieljac sobie znakiem a pozniej explode i wszsytko jest ok
Prph
takie rozwiazanie oczywiscie jest dopuszczalne, ale tylko w aplikacjach w ktorych kontrola dostepu nie jest najwazniejsza. Sam uzywam zapamietywania na tym forum. Malo tego... kiedys na uczelni przegladalem forum, a tam w rogu ze jestem zalogowany - kilka tyg. wczesniej zalogowalem sie na forum i zapomnialem sie wylogowac... Widac nikt php nie byl zainteresowany. Przynajmniej forum php.pl winksmiley.jpg

Adrian.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.