Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Doctrine
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
macbirdie
Witam wszystkich, dopiero co się na to forum zarejestrowałem. W php siedzę dość długo, zazwyczaj unikałem korzystania z jakichś większych "produktów" w swoich aplikacjach, ale stwierdziłem, że koniec z wynajdowaniem bardziej okrągłych kół niż obecne, tym bardziej że przy obecnej dojrzałości php, dzięki wersji 5/5.1, zaczęły powstawać naprawdę ciekawe i dobrze spełniające postawione zadanie frameworki/API i łatwiej oddzielić sygnał od szumu. Zainteresowała mnie kwestia ORM, znalazłem Doctrine. Sprawdzałem też Propela, ale mi nie odpowiada, Doctrine prezentuje się bardziej prosto i sprawia wrażenie bardziej wydajnego.
Czy ktoś z Doctrine korzystał, ma jakieś ciekawe doświadczenia?

Ostatnio opracowałem plan stworzenia swojej biblioteczki, podchodzącej nieco inaczej do kwestii utrwalania danych w bazie, ale na razie jednak chcę się przekonać, czy Doctrine jest czegoś warte, bo może sie obejdzie bez toczenia i tego koła. winksmiley.jpg
A chodzi mi, by od strony tworzenia już konkretnej aplikacji, kwestie typu relacje między tabelami, klucze obce, tablice słownikowe, joiny, były dla mnie zupełnie przezroczyste. Wskazuję, jakie dane chcę pobrać z bazy, a biblioteka zbiera informacje, gdzie które pola się znajdują, jakie są między nimi powiązania i konstruuje selecta. Być może to taki święty Graal i nie wiem, czy to wypali, być może na razie przeżyję brak takiej przezroczystości, ale czekam na opinie. A może to co chcę zrobić już istnieje?
anas
Hej.

To zależy od wielkości projektów w których chciałbyś to rozwiązanie zastosować. Popatrz także na EZPDO (http://www.ezpdo.net/blog/cats/ezpdo). Osobiście uważam, że przy dużych projektach wydajność narzędzi ORM może być zbyt niska i nie do zaakcpetowania, ale prz mniejszych rozwiązaniach świetnie przyspieszają pracę i uwalniają nas od monotonnej roboty pisania warstwy DAO. Nie używałem Doctrine, ale przeglądałem dokumentacje dość mocno i wygląda obiecująco, wykonaj testy i pochwal się wynikami smile.gif.

Pozdrawiam

anas
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.