Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: smarty - Notice
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Skobi
hej wszystkim,

Mam pytanie dotyczace smartow, a konkretnie tego jak Wy sobie radzicie z włączonymi wszystkimi błędami,
bo ja nie bardzo mam pomysł na wywalenie błęów typu: "Notice".

Przykład:

1. <textarea name="trescpytania" rows="5" style="width:400px">{$smarty.post.trescpytania}</textarea>

i wszystko gra, jezeli ktos nie wypełni pola to po przeladowaniu strony w formularzu bedzie wpisane to co wpisał uzytkownik, natomiast jeżeli ktoś wchodzi na stronę formularz to POST nie istnieje i przy włączonych wszelkich błędach wywala:

1. <?php
  2. Undefined index: trescpytania in ....
  3. ?>

co oczywiście jest logiczne.

Moje pytanie brzmi czy tymi błędami sie przejmujecie, a jezeli tak to w jaki sposób sprawdzic po stronie Smarty, czy zmienna istnieje, bo zalatwianie tego po stronie php jakoś mi sie nie widzi, no chyba, że nie ma innego wyjścia.

OK znalazłem. Dla wszystkich, którzy nie wiedzą:

1. <textarea name="trescpytania" rows="5" style="width:400px">{$smarty.post.trescpytania|default:""}</textarea>
sf
default jest rozwiazaniem, ale nie koniecznie najlepszym

u mnie jest stworzona lista dostepnych parametrow i funkcja array_merge uzupelnia pola, ktore sa wypelnione, pozostale sa poprostu puste.. i nie musze wszedzie wstawiac default
Skobi
dlaczego default nie jest najlepszym rozwiązaniem??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.